ПАНИЧЕСКИ АТАКА – СЪВЕТИ

Паник атаки

Паник атаките представляват внезапен прилив на физиологична възбуда, който може да се прояви “от нищото” или когато дадения индивид попадне в определена ситуация или пък се постави мислено в нея.

Телесните симптоми с често срещани и с могат да се препокриват и техния източник не е задължително да бъде паник атаката, но ето и някои от тях:

 • сърцебиене
 • световъртеж
 • потене
 • слабост
 • треперен
 • тресене и изтръпване на дланите и ходилата
 • усещане за задавяне

Това са физическите аспекти, които паник атаките предоставят, но едновременно с тях най- често има и психологически реакции на психиката, ето и някои от тях:

 • Чувство на нереалност
 • Страх от полудяване
 • Страх от смърта
 • Силно желание да се избяга от ситуацията

Хората преживели една и ли повече панически атаки ги описват като някои от най- неприятните преживявание в техния живот. Първият панически пристъп има голява вероятност да остави траен отпечатък върху човека, който го получава и усещане, че е възможно отновео да получи този вид приистъп и изпадане в ужас.

Вторичните или многократните паническ и атаки не са задължителни и не всеки, който е имал една има и повече, но при голям процент от хората този вид на психическо състояние се повтаря, веднъж ако се е случил. За момента науката няма точно определена причина на това какво може да предизвика изпадането в това състояние, но е благодарение на много изследвания е установени, че посещението и анализа на специалист в областта почти винаги има полиожителен ефект.

Промени, които са препоръчителни да направите, ако имате паник атаки

 • Редовна добре релаксация съчетана с медитация
 • Редовно физическо практикуване, трениране
 • Спиране на приема на различен вид стимуланти като кофеин, захар, никотин и други
 • Работа за подобряване на изказването на вътрешните чувства, задържани по някаква причина
 • Осъзнаване и по- добра комуникация със себе си, честно и обективно определяне на нещата
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  4 съвета за постигане на вашето оптимално тегло и намаляване на апетита за храна

Горе изброениете практитки не е задължително да излекуват и оправят цялостно състоянието на паник атаки, но пък е доказано, че имат много силен положителен ефект.

Този вид психическо състояние може да навредеи значинител на качеството на живот на дадения човек, независимо дали в сферата на работата, семейството, социалните контакти и всичко останало.

Опровергаване на грешни вярвания за паник атаките

Хората изпаднали в подобно състояние го определят като изключително плашещо, дори и при самата мисъл за него, но реакцията на тялото е напълно естествена. То се подготвя и опитва да спаси и запази цялостта си чрез биохимични процеси настъпващи в тялото. Проблемът, е че в такива ситуации има разминавания между реалната ситуация, в която физически се намирете и представата Ви за нея във Вашата глава.

Когато тялото попадне в реални физическа опасност, в него мигновено настъпват редица процеси, които го подготвят за бягството или борбата с тази опасност. Парадоксът тук, е че понякога тези процеси могат да настъпят при тотална липса на каквато и да е реална заплаха за тялото и човека.

Пример за това е агорофобията, която може да предизвика паническа атака при чакане на опашка пред магазина, или попадане на централно място с много хора, и в двата случая няма реална причина за задействането на тези защитни механизми, но все пак те се случват.

Учени смятат, че тези панически пристъпи винаги са отключени от някаква причина, дори и самия индивид да не ги разбира в момента или след това. И въпреки, че няма конкретни причини за това защо се случват тези състояние, изследвания показват, че хора подложени на по- голям стрес или загуба са по- сколнни към тях.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Dental Studio Varna - SmileHub - да си завърнем усмивката!

Често срещани мисли и заключения при паник атака:

 • Сърцебие и мислите като “ще получа инфаркт” или “ще умра”
 • Усещане за задушаване, отново свързано със смърт
 • Дезориентация и Деперсонализация: „Полудявам“
 • Общото усещане на телесните реакции: „Ще изгубя контрол върху себе си“

Когато горе посочените мисли настъпят в следствие на паник атаката, това дава началото на спираловидната продължителна паник атака.

Доказано, е че тези мисли за смърт и нарадяване сами по себе си не могат да причинят никаква физическа повреда. Тоест паническите пристъпи не могат да причинят сърдечен удар или сърдечна недостатъчност, нито пък ще спрат дишането или ще предизвикат задушаване.

Не се борете и съпротивлявайте на паник атаките

Ако се борите с паническите пристъпи, когато ги получавате, най-вероятно ще ги подсилите. Макар да е по-добре да действате, за да изразходвате адреналина, то не се съпротивлявайте. Ето няколко съвета:

Посрещнете решително симптомите – не бягайте от тях.

Пример за вътрешен диалог:

 1. „Добре, ето че паниката настъпва отново. Способен съм да оставя тялото си да премине през своите реакции и да се справя с това, правил съм го!“
 1. Приемете това, което прави тялото ви – не се борете с него.

Когато се съпротивлявате, вие се напрягате допълнително. Отпуснете се и оставете тялото ви да осъществи своите реакции.

 1. Носете се с вълната на паническия пристъп, вместо да се опитвате със сила да я спрете.

Обикновено има вторичен и първичен страх. Първичният страх е породен от началните телесни признаци на паническата атака. Вторичният страх е събужда при мисли от рода: „Не мога да справя с това!“, „Трябва да се махна от тук веднага!“, или „Ами ако другите видят, какво става с мен?“ Макар, че трябва да приемете първичният страх, то вторичният е този, с който може да се справите, като приемете и оставите телесните реакции при паническият пристъп, просто да отшумят.

 1. Изчакайте.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Съвети за правилен избор на подарък за жена

Паниката се получава при внезапен прилив на адреналин. Приемете всички симптоми свързани с това и просто изчакайте и наблюдавайте симптомите докато отминат. Паническите пристъпи имат определено времетраене винаги, и рано или късно ефекта отшумява.

Автор: Иван Скипарнов https://skiparnov-psychology.com/

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment