Как да изберем говеждо месо за вкусно ястие

Готвенето на говеждо месо не е лесно, особено като вземем предвид, че то може да бъде на различна възраст, с различна дебелина и качество. Изборът на правилния метод за готвене обаче ще осигури отличен вкус на вашето ястие.

Говеждото е чудесен избор за пържоли, бульони, супи, печено говеждо, от него се приготвят голямо разнообразие от ястия, като се използват всякакви методи за кулинарна обработка.

Но как да готвите говеждо наистина вкусно? Какво влияе на вкуса на готовото ястие? Нека разберем.

Готвене на говеждо – какво определя вкуса

Списъкът включва шест показателя. Всеки от тях е важен и затова на всеки трябва да се обърне специално внимание:

  • Младо или старо е телешкото месо 
  • Каква е дебелината му
  • Колко време е било съхранявано преди готвене
  • Какво е качеството му
  • От коя част на трупа е отрязано месото

Избор на говеждо: как да определите възрастта му

Възрастта се разбира от цвета на говеждото, а и миризмата също е различна – младото говеждо мирише на мляко, месото от стари животни има тъмночервен цвят, ивици жълта мазнина и характерна миризма на старост.

Друг показател за прекомерно зачервяване на месото, което говори за дълго транспортиране до мястото на клане. Тъмночервеното месо на уплашено животно ще е по- жилаво, тъй като е заредено с хормони на стреса.

Разбира се, за най-добър вкус на крайното ястие, трябва да изберете говеждо месо със светлочервен цвят, с бели ивици мазнина, мирис на мляко.

От старо говеждо и зряло месо могат да се готвят супи, месни сосове, всякакви ястия от кайма, гювечи, пълнежи и други.

За менюто на хората на средна и по-възрастна възраст телешкото месо не е много подходящо: то е богато на витамин D и минерални соли. Витамин D служи като катализатор за отлагането на калциеви соли в ставите, образуването на камъни в бъбреците, особено при тези, които са склонни към затлъстяване и които имат лошо регулиран метаболизъм. Системното хранене с телешко месо може да навлече здравословни проблеми дори и на здравите хора, например, камъни в бъбреците. Затова хапвайте телешкото в умерени количества.

Източник: Всички Рецепти

Оценка на публикацията
Add a comment