Дифузери за етерични масла, какво трябва да знаем

Етеричните масла са растителни есенции с релаксиращи, избистрящи или дори ревитализиращи свойства. За да се насладите на техните предимства у дома, можете да разпръснете маслата във въздуха. Ето ръководство за избор на правилния модел дифузер за етерично масло, как да го използвате и кои масла да изберете.

Какво е дифузер за етерично масло?

Дифузерите за етерични масла, известени също като арома терапевтични дифузери, са устройства за разпръскване на етерични масла във въздуха във вашия дом. Има различни системи за дифузия на масло. Първите първоначално са разработени за терапевтични цели. Този метод на използване на етерични масла за техните ползи за здравето се нарича ароматерапия. Той е част от фитотерапията, билколечение с естествени активни съставки.

Устройства с различни методи на дифузия

Атомизация

Дифузорът за етерично масло с пулверизация работи с двигател, който излъчва вибрации. Той отделя молекулите от маслата и ги разпределя във въздуха под формата на фини частици. Има регулатор на мощността.

Чрез топлина

Нагретият дифузер за ароматерапия работи, като използва източник на топлина, разположен под контейнера с етерично масло. Обикновено това е пламък (свещ), който загрява маслата, насърчавайки тяхната дифузия. Има и определени модели с по-ниско генериране на топлина, причинено от електрически ток.

С вентилация

Дифузерът с вентилация работи със система за студен въздух, подобно на включен вентилатор. Етеричните масла се придвижват от повече или по-малко силно въздушно течение и се разпределят във въздуха чрез лека вентилация.

Чрез замъгляване

Арома дифузерът за етерични масла с небулизация работи чрез така наречената “студена” система. Това превръща етеричните масла в лека мъгла. Над маслото се активира студено течение, което го превръща във фини капчици и го разпръсква във въздуха. В резултат на това въздухът е по-малко сух.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Детско спално бельо

Кой модел дифузер да изберете?

Има няколко критерия, които трябва да имате предвид при избора на модел дифузер за етерично масло.

Процесът на дифузия

Арома дифузерите, които работят чрез охладителна система (небулизация, вентилация), имат предимството да не променят качеството на етеричните масла, които остават непокътнати по време на процеса на дифузия. От своя страна, термодифузерите имат предимството да не издават никакъв шум, за разлика от пулверизиращите или особено небулизиращите дифузери, които леко „пращят“. Освен това са най-евтини и много лесни за грижи. В замяна на това те нагряват маслата, които в резултат на това губят част от качеството си.

Дифузионната повърхност

Вторият най-важен критерий, който трябва да имате предвид, е площта, покрита от ароматерапевтичния дифузер. Този параметър позволява цената и размерът на дифузера да варира. По-малък дифузер ще покрие по-малка площ от по-голям дифузер. Аромадифузерите с небулизираща функция са най-сложни и покриват най-големи площи.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment