Видове фасети и плюсовете от поставянето им

Керамичните приспособления могат да помогнат при счупен зъб, неравности и пожълтяване

Фасетите представляват люспи, изработени от керамичен или фотополимерен материал. Те се използват в стоматологичната практика и могат да помогнат при редица проблеми със зъбите. Ако има неравности и изкривявания, разстояния, пожълтяване и други оцветявания, неправилна подредба, те ще подобрят съществено визията ви.

Специалистите ги поставят отвън върху зъба, в неговата долна част, в близост до самите устни. Те са предпочитани пред коронките, защото намесата не е толкова инвазивна и не се отнема значително от обема на зъбите.

Видове фасети

Както вече споменахме, те се правят от керамика или фотополимер. Начинът им на слагане ги определя като директни или индиректни.

Директните фасети или бондинг са по-евтини като стойност от порцелановите. Тяхната продължителност във времето при употреба е приблизително около десет години. Недостатъците им са възможната промяна в цвета и намаляването на блясъка.

Индиректните фасети се създават в лаборатория от зъботехниците, след като е взет отпечатък от изпилените зъби на пациентите. Порцеланът е причина за тяхната по-дълга издръжливост – около петнадесет години. Те щадят венците, не потъмняват, а цената им съответно е по-висока. Много важен детайл е да изберете внимателно зъболекарят, който ще ви ги постави, защото процесът изисква прецизност и професионален подход.

Ако не прибягвате до драстични методи, като например чупене на ядки със зъби или отваряне на бира, то вие ще се радвате дълго на своите нови придобивки в устата.

Какво трябва да знаем      

Ако страдате от здравословни смущения на венците, вие първо трябва да се погрижите за тях, съветват денталните експерти.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  ПАНИЧЕСКИ АТАКА - СЪВЕТИ

Предните зъби не променят своята чувствителност и функционалност, ако бъдат снабдени с фасети. Няма никаква пречка да подобрите вида им по този начин, а резултатите са напълно удовлетворителни.

Хигиената си остава на първо място. По същия начин трябва да продължите да бъдете стриктни при избора си на четка и паста за зъби, да употребявате конци, както и антибактериална вода за жабурене и дезинфекция.

Фасетите трудно могат да бъдат различени от естествените зъби, стига да е подбран коректно цветът и нюансът им. Това изобщо не бива да ви тревожи.

Обикновено срокът за изработка се движи между 15 и 20 дни. Тук обаче трябва да се консултирате с избрания от вас специалист, за да уточните всички детайли около инвестицията си.

Фасетите категорично не увреждат постоянните зъби, които са ви пораснали в детска възраст. Често може да чуете, че те ускоряват появата на кариеси, но това твърдение няма подкрепящи доводи и не е състоятелно.

За жалост люспичките не могат да бъдат от полза, ако липсват зъби, нито могат да бъдат монтирани върху коронки.

 

Фасети за здрава усмивка от доктор Софиен Риахи – 9 кратен носител на наградата Усмивка на годината.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment