Колко ток харчи един компютър?

Колко ток харчи компютърът

Тъй като цените на електричеството постоянно растят, смятаме, че е време да Ви запознаем с любопитна информация, касаеща консумацията на ел. енергия на един компютър.

В статията ще разберете как да си изчислявате консумацията и да си правите сметка, колко ток консумира компютърът Ви.

Изчисляването на консумацията на енергия на компютъра ще е необходимо за избор на захранване и ще ви позволи да разберете общите разходи за електроенергия в къщата от използването на компютър

Изчисляването на консумацията на енергия не се равнява на мощността на захранването. Имайте предвид, че числото на компонента показва максималното натоварване върху него. В нашата статия ще анализираме как да изчислим мощността на PSU и общата консумация на електроенергия.

Количеството електроенергия, консумирано от персоналния компютър, зависи от няколко фактора: неговата производителност, естеството на използването му и, разбира се, времето на работа. За да се изчисли количеството консумирана електроенергия, е необходимо да се сумира консумацията за всяка отделна част. Основните компоненти на компютъра се считат за системния блок и монитора.

Има два основни начина за изчисляване на консумацията на електроенергия:

използване на измервателно оборудване;
числено изчисление на мощността.
Устройствата ви позволяват да правите измервания по няколко начина. Чрез тях можете да свържете компютър към контакт, информацията за разходите ще се показва онлайн на екрана на оборудването. Въпреки че днес на пазара има дори удължители с вграден ватметър, като Xiaomi Wi-Fi Power Strip, повечето хора не купуват такова устройство. Професионалистите могат да използват мултицет или амперметър, за да получат показания за напрежение и ток.

За обикновените потребители изходът е да използват програма или услуга, която може грубо да определи разходите. Те могат да бъдат изчислени и ръчно, като се обърнете към документацията за отделните компоненти на системния блок и ги сумирате.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Слон

Системи за автоматично изчисление
Онлайн калкулаторите от този тип предоставят електронна таблица. Това са услуги като OuterVision Power Supply Calculator и Cooler Master Power Supply Calculator. Те трябва да посочат:

 • Модел дънна платка;
 • Процесор и параметри на неговото работно натоварване;
 • Оперативна памет;
 • Видео карта;
 • HDD и SSD дискове;
 • Охладителна система;
 • Други по-малко значими компоненти на системния блок (USB входове, контролери и др.).

Ето и реалната консумация на компютър, който в момента работи със следните параметри:

Процесор: Intel Celeron J1900 1.99 GHz

RAM 8 gb

Дънна платка: ASRock > Q1900B-ITX

С два HDD

Тази конфигурация харчи 47.9 W, но имайте предвид, че дънната платка е малка. Ако ползвате геймърски компютър, то консумацията ще е по-голяма.

Ако този компютър работи денонощно цял месец, то неговата консумация ще е между 8 и 10 лв.


Имайте предвид, че вашата клавиатура и мишка също консумират енергия. Последният параметър, който програмата взема предвид, е продължителността на компютъра във времето. Получените резултати ви позволяват да изберете захранване и да разберете колко енергия консумира компютърът по време на работа.

Съвременните системни инженери предполагат използването на захранващ блок със средно 450 вата. Игралните и високоспециализираните компютри могат да изискват над 1000 вата. Всичко зависи от задачите, за които се използва компютърът. Имайте предвид, че PSU дава на компонентите на системния блок толкова мощност, колкото им е необходима, а не цялата му пълна мощност.

Тук е мястото да споменем, че когато избирате ново PSU, било то модулно, било то хибридно, или традиционно, то трябва да изчислите добре натоварването му.

Например, ако имате консуматори за 400 W, то поне 600 W захранване би било удачно решение. Когато имате по-голямо натоварване, например няколко видеокарти, тогава се използват две или повече захранвания, ползвайки модул PSU2PSU или специален сплитер.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Протести за горивата! Кога и къде?

Обща цена на консумацията на персонален компютър
Мониторът консумира средно от 30 до 50 вата в зависимост от неговия размер и зададената яркост на екрана. Тези разходи се добавят към получените данни на системния блок. Така получаваме консумация на електроенергия на час. Следващата стъпка е да разберете колко време на ден е включен компютърът. Умножаваме тези данни и установяваме консумацията на ден. По същия начин изчисляваме консумацията на месец.

Например имате системен блок със средна мощност с 450-ватово захранване и монитор с 21-инчов дисплей, който консумира 40 вата у дома. Средната консумация на електроенергия от такъв компютър ще бъде 490 вата на час. Да приемем, че използвате компютъра си по 4 часа всеки ден. Консумацията на ден ще бъде: 490 x 4 = 1,96 kW. Режимът на готовност, в който компютърът остава през останалото време, ще добави още 20 x 4 = 80 вата към тази цифра. Крайният резултат за един ден е 2,04 kW, или 61,2 kW на месец.

Тези 61 kW, проверявайки ги от калкулатор на една от енергийните компании у нас виждаме следните резултати:

И така, общата цена на подобна конфигурация е близо 15 лв.

Съвременните компютри имат по-ниска консумация на електроенергия. Това се дължи на постоянното подобряване на компонентите: те повишават производителността и намаляват разходите за електроенергия.

Друг момент, който трябва да се спомене е разнообразието от режими на работа:

Спящият предполага, че използва само 10% от общата мощност;
Хибернацията напълно изключва системата, записвайки данни в отделен файл и консумира около 5-10 вата;
Пълното изключване на компютъра или захранването в режим на готовност означава излизане и загуба на цялата незапазена информация. Това консумира 4-5 вата.
Така че сега знаете основните начини да изчислите колко електроенергия използва вашият компютър. С тяхна помощ можете да получите точни данни за разходите и, ако е възможно, да ги намалите.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Официално стартира Slon.bg - спестявайте слонинки

Традиционен компютър, ако го оставите да работи денонощно, за един месец ще изхарчи между 10 и 20 лв. Ако е сървър, той консумира една идея повече и може да достигне до 50 лв. месечно. В тези цени са включени и традиционна видеокарта, но не от висок клас. Ако поставите GPU и включите компютъра за извличане на криптовалути, например, тогава сумата ще бъде друга.

Примерно: Ако приемем, че Вашата карта е модел Asus GTX 1660 Super и консумира 70 вата, то това автоматично означава, че компютърът плюс видеокартата правят общо около 70 плюс 400 – близо 500 вата. Това означава, че тази конфигурация би харчила около 40-50 лв. месечно.

Съвети за икономисване на ток

 1. Изключете всякаква ненужна периферия. Ако сте вързали принтер, камера, скенери, дори DVD, спрете ги, ако не ги ползвате.
 2. Проверете процесорът и дънната платка колко консумират, някои процесори са големи консуматори, други – са много икономични. Ако ползвате компютър за сървър, за продължително време, то си струва да замените дадени компоненти с по-икономични, тъй като във времето ще се спести значителна сума.
 3. Изчислявайте си всеки модул и преценете кое колко конумира. Много е лесно, ако притежавате устройство, което показва консумацията.

*PSU – захранващ блок, съкращение, често срещано!

Рейтинг
product image
Общ рейтинг
5 based on 10 votes
Марка
Dzhunev
Продукт
Колко ток харчи един компютър?
Цена
EUR 0
Оценка на публикацията
( 6 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment

 1. Петър

  И аз преди имах много монитори, принтер и т. Н и без да ги ползвам ги оставяй включени към компютъра. Откакто почнах да ги изключвам харчи с една трета по малко енергия

 2. Петров

  Аз също не изключвам компютара си, но сега се замислих и вече ще го изключвам.