Да поговорим за вратите

Преди да прочетете статията, можете да разгледате предложенията на Врати Арма, посещавайки този сайт:

www.ArmaDoorsBG.com !

Приблизително 20 % от купувачите избират врати единствено заради външния си вид, цвят и дизайн, оставяйки надеждността, издръжливостта и лекотата на използване на вратите без внимание, защо?
Определено това не се прави нито в Англия, нито в Германия, нито в повечето други страни, като се отделя деветдесет процента от вниманието им към практичността.

В действителност обаче въпросът за практичност по отношение на вратите трябва да се разглежда дори по -стриктно, отколкото за мебелите. Мебелите, в случай на преждевременна повреда, са доста лесни за подмяна (ако не се задълбочите във финансовите разходи). Смяната на врата е несравнимо по -трудна. Това са ремонти в помещенията, често придружени със смяна на облицовки на стени.
Също така често възникват грешки при закупуване на врати за офиси и обществени помещения. Когато например там са монтирани врати за използване в битови помещения, чието съпротивление на външната повърхност не е предназначено за интензивна употреба. И сега виждаме все още свежа стая, а вратите вече са напълно „изтъркани“.
Какво да търсите, така че дизайнът и практичността да не си противоречат?

Красивият дизайн не е гаранция за високото качество на вратите.

Цената решаваща ли е при избора на врата? Естествено, че не!

По -важното е как са направени вратите.
Издръжливост. Всички автори, разглеждащи тази тема, единодушно потвърждават, че най -издръжливите врати са панелни врати от множество ценни видове дърво.

Ако такива врати са направени в съответствие с всички тънкости на технологиите, те ще надживеят както вас, така и вашите внуци. Те са скъпи и много здрави! Могат да варират на цени от 1000 до десетки хиляди левове

В България, по традиция трудно можем да си помислим да дадем хиляди за врати, затова се избира по-изгодно, но и здраво решение.

Панелните врати, изработени от мека дървесина, например бор, не са издръжливи. Той е мек и с колкото и лак да го защитите, той ще остане такъв. В действителност той може да издържи много десетилетия, но не под лак, а под покривна боя, която ще трябва да се повтаря на редовни интервали.
В съвременния смисъл трайният продукт е продукт, който може да се използва дълго време без ремонт или подновяване. Например прозорците в стар стил също служат дълго време. Но от време на време те трябва да се изчистват и боядисват на всеки 2 – 3 години.


Устойчивост на вратата:

 • Устойчивост на повърхността (не само на крилото на вратата, но и на целия комплекс: рамка на вратите, лиштви, декоративно стъкло, уплътнения). Твърдостта на повърхността и качеството (друг довършителен материал) трябва да гарантират, че външният вид остава непроменен за период от повече от 10 години, като се има предвид, че продуктът е изложен на незначителни удари, почистване, излагане, слънчева светлина, и различни битови дейности по време на експлоатацията.
 • Качеството на залепване на декоративната повърхност. Това са изкуствени декоративни материали или, по -скъпи, естествен фурнир. Зависи от избраната технология, как производителят се придържа към нея и качеството на лепилата. Нормално е този период да е поне 50 години. Не е възможно да се измери при покупка. Единствената гаранция за качество може да бъде наличието на „Доброволен сертификат“ от производителя (производството на врати не подлежи на задължителна сертификация).
 • Изкривяване. Висококачествените врати не подлежат на изкривяване (извън нормата) дори при най-варварските условия на работа. Когато, например, през летните жеги в градска многоетажна сграда, температурата се „мащабира“ до +40, а влажността пада до 20%.
  Звукоизолиращо качество на вратата. (Индекс на звукоизолация във въздуха). Както и топлоизолация (устойчивост на топлопреминаване) и пропускливост на въздуха. Всички тези характеристики са задължителни и са описани в съответните SNiP. За интериорните врати индексът на звукоизолация във въздуха има основната практическа стойност.
  Какво означава това на практика? Например, поставяте детето си в леглото, затваряте вратата на стаята му и можете да водите пълноценен живот, или говорите шепнешком и ходите на пръсти. Или друг пример: звукът от тоалетната стая отвлича вниманието на вашето семейство и гости от приятен разговор.
  От какво зависи:
 • От какво е направено крилото на вратата? Най -добрите показатели са за специални звукоизолирани врати, след това обикновени. Панелни плоскости с непрекъснато пълнене със специално екструдирано ПДЧ, след това панелни плоскости с пълнеж с пчелни пити. За врати, пълни с пчелни пити, стойността на звукоизолация зависи значително от размера на използваната пчелна пита. Пчелна пита с размер на клетката 13×13 мм. Осигурете звукоизолация, равна на непрекъснатите пълнещи листове. Най -лошият показател е за врати с борови панели. Тя, като е добре изсушена, също резонира в някои части на аудио честотния спектър. Ето защо той се счита за най -добрия материал за изработка на пиано.
 • Какъв материал да се използва…
 • Възможно ли е да се монтира шумоизолирана четка в долния край на крилото на вратата, или ако вратата трябва да се монтира с праг, – има ли праг с уплътнение в асортимента на продавача.
 • Стъкло. Остъклена врата, в сравнение с глуха врата, има значително по -лоша звукоизолация. Колкото по -голямо е стъклото, толкова по -лошо. Приемлива звукоизолация (около 20 Db) – ако се използва дебело стъкло (6 – 7 mm) с малки размери, заемащо не повече от 20% от повърхността на вратата. Още по -добри показатели, ако вместо стъкло се използва стъклен уред.
  Безопасност. За разлика от действащите норми в Обединена Европа, руските регулаторни документи все още не изискват монтирането на устойчиви на разбиване и закалено стъкло във вратите, нито прилагат изискванията към вратите, използвани в детските заведения.
  Въпреки това, когато избирате врати, трябва да обърнете внимание на безопасността. По -специално върху размера на стъклото и неговата дебелина. Ако стъклото не е закалено (нечупливо), тогава разпръскването на фрагментите ще зависи значително от начина на закрепване на стъклото към вратата. В този случай стъклото, инсталирано във фабриката върху специални мастики, ще осигури по -голяма безопасност.
  Тегло на вратата. Това е важно за детските заведения и у дома. Тежка врата, попаднала в течение и внезапно затваряща се, може сериозно да нарани детето ви. А значителна гаранция срещу отделянето на вредни вещества, използвани при производството на врати (лепила и лакове), осигурява наличието на производителя на екологичните и фитосанитарните сертификати.
  Оперативни разходи. Всичко е наред, ако единственият консуматив през следващите 15 години е почистващ препарат за мебели и полиране.
  Условия, класификация, описание на конструкциите.
  Врати по производствен метод:
  а) Врати от масивно дърво
  б) Панелни врати, изработени от комбинирани материали
  в) Панелни врати с плътен пълнеж (подсилени)
  г) Панелни врати с пълнеж от пчелна пита
  д) Панелни врати с фигурна повърхност, с пълнеж от пчелна пита (мазонит)
  e Панелните врати са кухи.
  По изпълнение:
  а) С четвърт (веранда)
  б) Квартал (Директен притвор)
  в) Сляпи врати
  г) остъклени врати
  д) Под остъкляване
  е) Подсилени врати
  ж) Противопожарни врати, други специални
  По метода на отваряне:
  а) дясно единично листо
  б) дясно двучерупчесто
  в) ляв еднолистов
  г) ляво двучерупчесто
  Описание на предлаганите в България врати
  Врати от масивна дървесина. Класическата технология включва производството на тези конструкции без лепило, като се използват самозаключващи се шипове. Панелите са прикрепени към жлебовете. Така продължителността на живота на такива висококачествени врати е толкова голяма, колкото и продължителността на живота на дървесината, от която са направени, т.е. векове.
  Много елементи от съвременните врати с ламперия се сглобяват за лепило и те вече не са толкова издръжливи, но въпреки това експлоатационният им живот е много дълъг.
  Панелните врати се оценяват заради твърдите, ценни видове дървесина: тиково дърво, дъб, орех, габър, от скъпи тропически видове и затова се считат за престижни. Тези врати не могат да бъдат евтини и това е основното им предимство. Има смисъл да се харчат като правило значително повече от 1000 долара за врата, ако интериорът е създаден в наистина класически стил и в продължение на векове. В този случай всички други елементи на интериора: мебели, подови настилки, трябва да съвпадат. В крайна сметка експлоатацията на продукти от скъпо дърво изисква внимание и поддържане на микроклимат. В противен случай всички тези ценни неща ще умрат, напукани, независимо колко добре са направени.
  Панелни врати от меко дърво. В наши дни широко разпространени са панелните врати, изработени от мека дървесина, предимно от бор, които могат да се позиционират във връзка с първите, като бижута във връзка с бижута. По странен начин тези врати в България са значително по -скъпи, отколкото във всички други страни, и дори по -скъпи, отколкото в много скъпа Европа.
  Вратите с борови панели, с подчертан прост дизайн, са популярни сред скандинавците. Вратите и мебелите от бор с възли, като правило, без довършителни работи (само импрегниране със специално масло), се използват за създаване на интериор, популярен в тези части в стил „Кънтри“. Цената за такива врати (комплект с рамка и фитинги) никога не надвишава 100 долара. Това е напълно приемливо за вила, особено ако е построена от дървен материал. За градски апартамент, както в стил, така и в микроклимат, такива врати са най -малко подходящи.
  Панелни врати от комбинирани материали. Те имат още по -сложна производствена технология от панелите от ценни видове, но решават един значителен проблем за създателите на класически интериор. Външните разлики са достъпни само за специалист, а цената е няколко пъти по -ниска. Тук се използват ценни видове не като масивно дърво, а под формата на фурнир – много тънко нарязано дърво с дебелина 0,5-0,65 мм. Това е напълно достатъчно, за да покаже цялата естествена красота и разнообразие от шарки на ценни видове.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Отлична организация и подреден дом с трикрилните гардероби на ЛениСтил

Комбинираните материали се произвеждат чрез залепване на евтина масивна дървесина от двете страни със стабилен MDF или HDF материал, като по този начин многократно се намалява зависимостта на продукта от колебанията в температурата и влажността. Фурнир от ценни видове се залепва към повърхността на MDF, а след това се извършва довършване с различни импрегнации и лакове, както за скъп продукт от масивна дървесина.
Тези продукти имат много залепени повърхности, експлоатационният им живот е по -нисък от този на панелните врати от множество ценни видове, не векове, но повече от 50 години.
По този начин панелните врати, изработени от комбинирани материали, имат три неоспорими предимства:
-Ниска цена (по отношение на цена-качество-експлоатационен живот)

 • Няма проблеми по време на работа. (Вратата не се напуква, не се огъва и не се бурка дори при екстремния микроклимат на градски апартамент).
 • Красотата и богатството на текстурата на ценното дърво и изящната архитектура на продукта.
  Панелни врати. Панелните врати са дете на съвременните технологии и масовото производство. Появата им направи висококачествени и красиви врати достъпни за почти всички. Повече от 90% от вратите, продавани в развитите страни, са панелни врати.
  Панелните врати са обширна интерпретация на няколко дизайна и невероятно разнообразие от възможности за тяхното довършване и декорация.
  Съгласно ГОСТ 6629-88, панелните врати са направени на базата на панел:
 1. Щит с непрекъснато пълнене с дървени решетки (ламели) или ленти от ПДЧ
 2. Щит с малки кухи пълнежи с дървени решетки (ламели) или ленти от ПДЧ
 3. Панел с фин кух фурнир или картон
 4. Панел с плитка сърцевина от шперплат или твърди влакна
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Подходящ ли е курс по миглопластика за начинаещи

Плътно напълненият щит се използва за направа на подсилени крила на вратите. Всички останали са за интериорни врати. В съвременните технологични линии се използва пълнене с пчелна пита, изработена от картон, което на външен вид напълно съответства на пчелна пита. И това е уникално изобретение на природата (човекът само адаптира изобретението, включително за авиацията и космонавтиката). Структурата на пчелната пита е най -силната известна по отношение на теглото. Малки кухи пълнежи от ленти от шперплат или влакна могат да бъдат направени само на ръка и се използват в малки предприятия и занаятчийски работилници.
Качеството и цената на панелните врати варират в широки граници. От 20 долара за платно с кутия до 1000 долара. Разликата в цената зависи от материалите, използвани при производството на платното – качеството и дебелината на MDF (в най -евтините варианти на дървесни влакна по “мокрия” метод на производство), качеството на картона и размера на пчелната пита клетка (от 10x10mm до 40×40, т.е. от 100 sq.mm на клетка до 1600). Но основната разлика в цената се „прегазва“ при завършване.
Довършване с изкуствени материали с довършителен слой, т.е. върху платното е залепен материал, имитиращ всяка естествена или фантастична рисунка или цвят. Всички повърхностни довършителни работи завършват там. След това ръбът е завършен. Самият ръбен материал се различава в цената десетки пъти и използването му зависи от това дали е необходимо да се направи евтина врата или висококачествена.
Завършване с естествен фурнир от ценно дърво. Той формира основната цена на висококачествените панели, завършени с естествени материали. Самият фурнир е доста скъп, от 2,0 долара за най -“простите” видове до 20 долара за редките. При изработката на „риза“ от фурнир, от 30 до 50% от нея отива на отпадъци, тъй като е необходимо да се събере шарката. Работата по избора на десен за “ризи” е изключително ръчна, изискваща грижи и скрупульозност. Залепената риза трябва да бъде добре шлифована с обикновено много скъпи машини, струващи стотици хиляди долари. Следва довършването на същото ниво на качество, както при масива от ценни видове. Висококачественото довършване на скъпо дърво е задължително. В противен случай, както при скъпоценен, но необрязан камък, никой няма да види красотата му.
Остъкляване. Панелната врата може да има и различни видове остъкляване. Стъклото в платното се закрепва с остъкляващи мъниста (най -евтиният вариант), къдрави багети или рамки с много сложни подвързии от масивно дърво. Всичко това влияе значително върху цената. Остъклена врата (с вече монтирано стъкло) струва поне 50% повече от слепа врата. Ако се използват скъпи стъкла и сложни обвързвания, цената на остъклен лист може да бъде многократно по -висока от цената на щора
Крилото на вратата е само половината от вратата, а често и по -малко. За какво са ни необходими добоци, прагове, фрамуги?
Друга грешка, която хората, които се интересуват от закупуване на врата, често правят, е, че под вратата те имат предвид крилото на вратата.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Трябва ли да се лишим от мека мебел ако живеем в малък на площ дом?

Как да изберем врати, които да са качествени, издържливи и с добра визия. Препоръки.


Ако имате търпение да прочетете всичко по-горе, тогава вече знаете как да изберете висококачествени врати. Бюджетът е водещ за да определите какви врати ще си закупите, но и типа конструкция, със или без остъкляване, тип врата, тип каса и т.н, са също важни моменти.
Какво обаче се изисква от вас, преди да тръгнете да търсите врати:

 • определяте бюджета;
 • основната посока на проектиране;
 • необходимите размери;
 • опции за отваряне на врати;
 • технически изисквания (звукоизолация, влагоустойчивост, огнеустойчивост)
 • да се прецени необходимостта от допълнителни елементи (мецанин врати), подобни по дизайн на вратите).
 • Направете грубо измерване на вратите и дебелината на стената.

Ако търсите качествени врати, то Ви съветваме да посетите сайта на фирмата Arma Doors!

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment