Баня в ретро стил

Мебели за баня в старинен вид – в ретро стил

Много често, днес, през 2022 година, дизайнерите прибягват към обзавеждане в ретро стил. Не само в хола и кухнята, а дори и в банята.

Ретро стилът се харесва от изисканите и изтънчени собственици на жилища, ценителите и тези, които искат различното.

Мебели за баня в ретро стил не можете да видите в традиционните магазини, с малко изключение. За да сме най-точни и обективни, мебели за баня в старинен вид се предлагата по една, две гами, но не повече.

Не така стоят нещата при онлайн магазините, предлагащи мебели за баня.

Например, в онлайн магазин Ramois.com можете да откриете богато разнообразие от мебели за банята, при това в старинен, ретро стил. Препоръчваме Ви да разгледате предложенинята от Ramois.

Какво т

Ретростилът е посока на интериорния дизайн, която беше актуална през 60-70-те години на миналия век. Когато избираме мебели за баня в ретро стил, трябва да помним, че е интересно, разнообразно, но доста сложно. Всички елементи на тази стая трябва да бъдат съчетани безупречно. Дори лека неточност може лесно да наруши хармонията на идеята.

Характеристики на обзавеждането в ретро стил


Отличителна черта са антични мебели, които придават приятно усещане.

Те трябва да бъдат направени от следните материали:

  • дърво;
  • месинг;
  • бронз;
  • медни;
  • керамика;
  • позлата.

Полезен съвет! Интериорът на банята изглежда хармонично, ако всички водопроводни елементи са съчетани в една и съща цветова схема. Такива комплекти, както и мебели и аксесоари, изработени в същия стил, могат да бъдат закупени в строителен онлайн магазин Ramois.com.

Декорация за баня и ретро цветове

Примерна баня, обзаведена в ретро стил


Подът е завършен със скъпи керамични плочки в античен стил. Идеално пригодени квадрати от черно и бяло, подредени в шах. И за декорация на стените – кафяво-бежово е удачно, като решение.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  По какво мъжете избират аксесоарите си?

Стените също могат да бъдат украсени с дървена ламперия, плочки или тапети, устойчиви на влага. Таванът може да бъде опънат, ще свърши матов и обикновен. Гланцово платно в такава стая ще изглежда нелепо.

Банята в ретро стил изисква успокояващи нюанси. Приемливо е да се използват бели, маслинени, сиво-зелени, розови, бежово-кафени, светлокафяви цветове. Тъмно лилав цвят също ще изглежда хармонично, но само в отделни версии. Не се допускат агресивни цветове, контрастни нюанси.

Мебели и аксесоари за баня в ретро стил


Мебелите за баня в ретро стил са ръчно изработени по съвременните стандарти. Когато отговарят на съвременните стандарти, това автоматично ще означав, ч еса лесни за инсталиране и използване. Особено изразителни са леко грубите интериорни предмети. Тоалетите трябва да бъдат направени от бор, дъб или махагон. Тези твърди материали са издръжливи, запазват привлекателен външен вид за дълго време. През последните години често се използва и травертин, особено като подова настилка в банята. Помислете и Вие за под от травертин.

Ретро шкафовете трябва да имат мраморни плотове. Този луксозен камък не само ще засили впечатлението за здравина, сила, просперитет, но и ще предпази от повреди, влага и други естествени промени, които настъпват във времето.

Мебелите за баня в този стил трябва да са масивни, в бежово-кафява палитра и със сигурност дървени. Въпреки това, поради високата влажност, този тип мебели могат бързо да станат неизползваеми, затова се поинтересувайте от гаранции, варианти за по-скъпи, но качествени и устойчиви на влага мебели за баня.

В банята над мивката трябва да има голямо огледало в дървена рамка, а също така можете да окачите аплици под формата на фенери или свещи, картини на ретро теми. Комбинацията от лукс и простота ще създаде уют, комфорт, усещане за спокойствие и релакс.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Мъжки маратонки от Вивамакс БГ

Изборът на баня в старинен стил


Основният предмет на стаята е банята. Тя е тази, която се подчинява на всички интериорни предмети. Най-добрият вариант е антична баня. Именно тя ще може да подчертае духа на древността. Но това удоволствие е скъпо и ще бъде проблематично да свържете такава баня към комуникациите.

Класическа вана – удължена или овална, със заоблени ръбове, стои на масивни крака. Може да бъде изработена от бронз, дърво, бяла керамика или с покритие, имитиращо месинг, позлата, бронз. Трябва да стои в центъра или близо до прозореца, ако има такъв в стаята. По-целесъобразно е да изберете модерна вана, но стилизирана като ретро стил. Може дори да има функция за хидромасаж или джакузи, основното в този случай е да се спазват изискванията, които създават необходимия визуален ефект.

За да може дизайнът да съответства напълно на избрания стил, е необходимо правилно да се подходи към избора на ретро смесител. Той трябва да е в хармония с банята. Придържайте се към овални форми, но не и правоъгълни. Мивката ще изглежда елегантна, когато е поставена върху шкаф, пиедестал или малка маса с извити крака. Обикновено са изработени от дърво, метал или керамика.

Тоалетната чиния в ретро стил може да бъде подова, резервоарът е монтиран на къса или дълга тръба. Прикачени и окачени водопроводи са приемливи. Смесителите за вана и мивка винаги са само кръгли, капковидни или кръстовидни, трябва да имат двуклапанна система за управление, да са необичайни и елегантни. Лостовите механизми за ретростил не са подходящи. Дръжките не трябва да са пластмасови – само метални или керамични, за да се гарантира дълга експлоатация, но и завършен вид.

Осветление за баня


За да се осигури атмосфера на спокойствие и комфорт, светлината е направена леко приглушена или разсеяна. Можете да използвате:

  • стенни аплици;
  • лампи;
  • подови лампи;
  • винтидж полилеи.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  На кого и при какви условия се издават лични предпазни средства

Зонирането на стаята ще добави мистерия към банята. Можете да направите осветлението интензивно и визуално да разширите стаята с помощта на няколко огледала. Те също трябва да бъдат проектирани в подходящия стил, в противен случай целостта му може да бъде нарушена. Необходимо е да се предвиди поставянето на контакти и ключове. Те трябва да бъдат разположени не само като се вземат предвид удобството, но и мерките за сигурност.

Ретродекор


Ретро банята трябва да бъде изпълнена с аксесоари от различни епохи. В близост до банята е добре да поставите малка масичка или шкаф, както и количка или просто стар стол. Те ще изпълняват не само декоративна, но и практична функция. Ако има много рафтове, не е желателно да се постави шкаф. По-добре е да поставите огледало в цял ръст, но винаги в дървена рамка.

Изключителен, оригинален и смел декоративен елемент ще бъде клетка за птици, използвана вместо рафт. Експериментите и въображението са добре дошли. Можете да поставите ретро плакати, черно-бели снимки, илюстрации от стари вестници и списания, ако стените са боядисани, а не облицовани с плочки или покрити с тапети.

Основният акцент в ретро стила е върху формата на мебелите. Производителите представят много линии винтидж интериорни предмети. От тях лесно можете да направите отлична композиция. Но е препоръчително да закупите мебели за баня само от една колекция, за да запазите хармонията и целостта на стила.

А сега е време да Ви представим и няколко бани в ретро стил, за да се потопите в този дух, дух на миналото, но и на настоящето…

Снимка: Yandex Images
Снимка: Design – Homes Ru
Снимка: idei.club
Рейтинг
product image
Общ рейтинг
5 based on 7 votes
Марка
Ramois.com
Продукт
Мебели за баня в ретро стил
Цена
EUR 112
Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment