Периферните устройства, особено тези, които са GAMING типа, могат да достигнат и хиляди левове. Отмина времето, когато най-скъпата предлагана на пазара клавиатура струваше 50 лв.
Разнообразието от периферни устройства днес, през 2017 година е факт. Най-често можем да разделим периферните устройства на предназначени за домашна употреба, по-точно за офис работа и gaming периферни устройства.
Често се случват проблеми и много потребители не знаят как да реагират, в случай, когато настъпят такива.
Например, когато изгасне мониторът, как се процедира, какво се прави за да се изследва причината, довела до тази авария?
Друг пример, какво ще стане, ако не можете да затворите приложение или не чувате звук от високоговорителите? Всеки път, когато имате проблем с компютъра си, не бива да се паникьосвате!

Съществуват редица основни техники за отстраняване на неизправности, които можете да използвате, за да решите такива проблеми.

В настоящата статия ще Ви запознаем с някой простички, но за сметка на това ефективни методи за остраняване на неизправности, които може да срещнете в работата си с компютър.

Знаете ли какво да направите, ако екранът ви изчезне? Какво ще стане, ако не можете да затворите приложение или не чувате звук от високоговорителите? Всеки път, когато имате проблем с компютъра си, не се паникьосвайте! Има много основни техники за отстраняване на неизправности, които можете да използвате, за да решите такива проблеми. В този урок ще ви покажем някои прости неща, които да опитате при отстраняване на неизправности, както и как да решите общи проблеми, които може да срещнете.

Общи съвети

Съществуват различни моменти, които могат да доведат до дисбаланс на Вашият компютър. Без значение какво причинява проблема, отстраняването на неизправности може да бъде на метода проба-грешка. В някои случаи може да се наложи да използвате различни подходи, преди да стигнете до решение за отстраняването на грешките. В друг случай може да се наложи безвазвратно заменяне на повредено устройство с ново. Е, има и случай, в които проблемът е много дребен и ще се разминете с усмивка, без разходи.
Такъв е случаят, когато даден бутон на клавиатурата е затиснат с книга, но не сте видяли, и по време на старт операционната система сигнализира за проблем.

В случай, че е установен проблем, предлагаме следните съвети за отстраняването му:

Добре е да записвате стъпките, които предприемате. След преминаване по т.нар. troubleshooting е добре да отмятате предприетите стъпки. По този начин ще можете да запомните точно какво сте направили и да избегнете повтарянето на едни и същи методи за отстраняване.

В случай, че се изчерпате като опит и познания, може да се обърнете към специализирани форуми. Да проверите за други хора, имащи същите или подобни на Вашите проблеми.

Обърнете внимание на съобщенията за грешки: Компютърът, без значение от операционната система, записва всички грешки. В log файловете се съдържа ценна информация, от която можете да видите доста подробно причинителите на проблеми.
Event logs диалоговия прозорец изглежда така и съдържа изключително полезна информация:

 

Грешките са подредени по приоритет, като съветът ми към Вас е да следите часът, в който е настъпил проблемът. По този начин по – лесно ще стигнете до събитието.

Друг важен съвет е, винаги да проверявате кабелите. Повече от половината проблеми са причинени от недобре свързани периферни устросйтва. Ако имате проблеми с определена част от компютърния хардуер, като например монитора или клавиатурата, първа стъпка е да проверите всички кабели, за да се уверите, че са правилно свързани.

Рестарт на  компютърът: Когато всичко останало не работи, рестартирайте компютъра, и опитайте отново. Опресняването на системните файлове и регистрите чрез рестарт, предимно за Windows OS може да доведе до отстраняване на проблем, когато други техники и методи не работят. При Linux OS съветът ни е да рестартирате конкретния модул.

Използване на процеса на елиминиране на файлове.
Ако имате проблем с компютъра си, може да сте в състояние да разберете какво не е наред чрез Task Manager. Ако компютърът е заразен с вирус, то може и това да е причина за неработещо периферно устройство. Разгледайте внимателно файловете, които са се изпълнили и които Ви се струват съмнителни. Добро решение е да опитате под Safe Mode. Ако в този режим периферното устройств работи, то шансът вирус да е причинител на авария е голям.

Идентифицирането на проблемът, довел до влошено работосъстояние на компютъра е един от най-важните моменти. Знаете ли какъв е проблемът, лесно ще можете да го отстраните.

Сценарий:

Да приемем, че се опитвате да отпечатате покани за рожден ден, но принтерът Ви не работи. Имате някои идеи за това, което е довело до проблем с принтерът и започвате да обследвате. Драйвъри, барабан, тонер, причините за проблем могат да бъдат десетки.

Първо, проверявате принтера, за да видите, че той е включен и няма прекъсване на кабел и захранване.След това проверявате, че касетата с мастило на принтера все още има мастило, в случай, че сте с тонер, че тонерът все още не е свършил и че в тавата за хартия е поставена хартия правилно и няма намачкани листя. Нещата изглеждат добре и в двата случая, така че знаете, че проблемът няма нищо общо с мастило, тонер или хартия.

Сега искате да се уверите, че принтерът и компютърът комуникират правилно. Ако наскоро сте изтеглили актуализация на вашата операционна система, това може да повлияе на принтера. Но вие знаете, че няма скорошни актуализации и принтерът работи, така че ще трябва да търсите другаде.

Проверявате USB кабела на принтера и откривате, че той не е включен. Измъкнал се е, без да искате и установявате, че проблемът с принтера е решен!

Това е само един пример за проблем, който може да срещнете, докато използвате компютър.

Естествено, това е елементаре пример за проверка на свързаността. По-сериозен проблем може да се появи в случай, че ползвате специфично периферно устройство, за което няма налични драйвъри.

Прости решения на често срещани проблеми
В повечето случаи проблемите могат да бъдат коригирани, като се използват прости техники за отстраняване на неизправности, като затваряне и повторно отваряне на програмата. Важно е да опитате тези прости решения, преди да пристъпите към по-крайни мерки. Ако проблемът все още не е коригиран, можете да опитате други техники за отстраняване на неизправности.

Проблем: Компютърът не се стартира

Решение 1: Ако компютърът ви не се стартира, започнете с проверка на захранващия кабел, за да потвърдите, че той е включен здраво в задната част на захранващия блок.
Решение 2: Ако е включено в контакт, уверете се, че има ток. Може и самия контакт да се е повредил, затова тесвайте контакта с друго устройство или с фазомер.
Решение 3: Ако компютърът е включен в контакт, но въпреки това не се стартира. В този случай можете да пробвате да премахнете натрупаното статично електричество. Това става най-лесно като премахнете захранващия кабел и превключите няколко пъти бутоните старт – рестарт. След което пъхнете отново захранващия кабел и стартирайте. Повече от 50 % от случаите са били отстранени по този начин.

Системните сигнали, които операционната система издава

Това е може би един от най-важните моменти за детектване на проблем. Т.нар. бийп-ове са изключително важни, тъй като те крият много полезна информация.

Компютърните POST и BEEPS кодове могат да бъдат разлчни, в зависимост от производителя, затова първо внимателно трябва да чуете какъв е проблемът, след което да предприемете действия по отстраняването му.

Много компютри нямат говорител, и затова е важно да почнем от тук: Проверете дали имате наличен, ако нямате – свържете към дънната платка такъв. Ето как изглежда:

Ако сме сигурни, че имаме наличен и сме чули бийповете, то е време да проверим какво означават.

Описания на кода на бийп-а и проблемна част
1 къс бийп –  опресняване на DRAM
2 къси бийпа – параметър повреда
3 къси бийпа –  64 К RAM повреда
4 къси бийпа  –  отказ на системния таймер
5 къси  – Проблем с процесора
6 къси – проблем с клавиатурата
7 къси – пробем с виртуален режим
8 къси – проблем паметта Четене / запис на тест
9 къси – проблем с  ROM BIOS
10 къси –  CMOS изключване Грешка при четене / запис
11 къси – кеш памет грешка
1 дълъг, 3 къси –  повреда в конвенционалната / разширената памет
1 дълъг, 8 къси – тест за показване / повторно отстраняване

 

Естествено, кодовете могат да бъдат различни, спрямо компанията производител, но по-горе са показани примерни такива.

Ето някой други подобни, на различните производители:

Dell beep codes

Beep Code Description
1 beep BIOS ROM corruption or failure
2 beeps Memory (RAM) not detected
3 beeps Motherboard failure
4 beeps Memory (RAM) failure
5 beeps CMOS Battery failure
6 beeps Video card failure
7 beeps Bad processor (CPU)

IBM BIOS beep codes

Below are general IBM BIOS Beep codes that can occur. However, because of the wide variety of models shipping with this BIOS, the beep codes may vary.

Beep Code Description
No Beeps No Power, Loose Card, or Short.
1 Short Beep Normal POST, computer is ok.
2 Short Beep POST error, review screen for error code.
Continuous Beep No Power, Loose Card, or Short.
Repeating Short Beep No Power, Loose Card, or Short.
1 Long and 1 Short Beep Motherboard issue.
1 Long and 2 Short Beeps Video (Mono/CGA Display Circuitry) issue.
1 Long and 3 Short Beeps. Video (EGA) Display Circuitry.
3 Long Beeps Keyboard or Keyboard card error.
1 Beep, Blank or Incorrect Display Video Display Circuitry.

Macintosh startup tones

Tones Error
Error Tone. (two sets of different tones) Problem with logic board or SCSI bus.
Startup tone, drive spins, no video Problem with video controller.
Powers on, no tone. Logic board problem.
High Tone, four higher tones. Problem with SIMM.

Phoenix BIOS beep codes

Below are the beep codes for Phoenix BIOS Q3.07 OR 4.X

Beep Code Description and what to check
1-1-1-1 Unconfirmed beep code. Reseat RAM chips or replace RAM chips as possible solution
1-1-1-3 Verify Real Mode.
1-1-2-1 Get CPU Type.
1-1-2-3 Initialize system hardware.
1-1-3-1 Initialize chipset registers with initial POST values.
1-1-3-2 Set in POST flag.
1-1-3-3 Initialize CPU registers.
1-1-4-1 Initialize cache to initial POST values.
1-1-4-3 Initialize I/O.
1-2-1-1 Initialize Power Management.
1-2-1-2 Load alternate registers with initial POST values.
1-2-1-3 Jump to UserPatch0.
1-2-2-1 Initialize keyboard controller.
1-2-2-3 BIOS ROM checksum.
1-2-3-1 8254 timer initialization.
1-2-3-3 8237 DMA controller initialization.
1-2-4-1 Reset Programmable Interrupt Controller.
1-3-1-1 Test DRAM refresh.
1-3-1-3 Test 8742 Keyboard Controller.
1-3-2-1 Set ES segment to register to 4 GB.
1-3-3-1 28 Autosize DRAM.
1-3-3-3 Clear 512 K base RAM.
1-3-4-1 Test 512 base address lines.
1-3-4-3 Test 512 K base memory
1-4-1-3 Test CPU bus-clock frequency.
1-4-2-4 Reinitialize the chipset.
1-4-3-1 Shadow system BIOS ROM.
1-4-3-2 Reinitialize the cache.
1-4-3-3 Autosize cache.
1-4-4-1 Configure advanced chipset registers.
1-4-4-2 Load alternate registers with CMOS values.
2-1-1-1 Set Initial CPU speed.
2-1-1-3 Initialize interrupt vectors.
2-1-2-1 Initialize BIOS interrupts.
2-1-2-3 Check ROM Copyright notice.
2-1-2-4 Initialize manager for PCI Options ROMs.
2-1-3-1 Check video configuration against CMOS.
2-1-3-2 Initialize PCI bus and devices.
2-1-3-3 Initialize all video adapters in system.
2-1-4-1 Shadow video BIOS ROM.
2-1-4-3 Display Copyright notice.
2-2-1-1 Display CPU Type and speed.
2-2-1-3 Test keyboard.
2-2-2-1 Set key click if enabled.
2-2-2-3 56 Enable keyboard.
2-2-3-1 Test for unexpected interrupts.
2-2-3-3 Display prompt Press F2 to enter SETUP.
2-2-4-1 Test RAM between 512 and 640 k.
2-3-1-1 Test expanded memory.
2-3-1-3 Test extended memory address lines.
2-3-2-1 Jump to UserPatch1.
2-3-2-3 Configure advanced cache registers.
2-3-3-1 Enable external and CPU caches.
2-3-3-3 Display external cache size.
2-3-4-1 Display shadow message.
2-3-4-3 Display non-disposable segments.
2-4-1-1 Display error messages.
2-4-1-3 Check for configuration errors.
2-4-2-1 Test real-time clock.
2-4-2-3 Check for keyboard errors
2-4-4-1 Set up hardware interrupts vectors.
2-4-4-3 Test coprocessor if present.
3-1-1-1 Disable onboard I/O ports.
3-1-1-3 Detect and install external RS232 ports.
3-1-2-1 Detect and install external parallel ports.
3-1-2-3 Re-initialize onboard I/O ports.
3-1-3-1 Initialize BIOS Data Area.
3-1-3-3 Initialize Extended BIOS Data Area.
3-1-4-1 Initialize floppy controller.
3-2-1-1 Initialize hard disk controller.
3-2-1-2 Initialize local bus hard disk controller.
3-2-1-3 Jump to UserPatch2.
3-2-2-1 Disable A20 address line.
3-2-2-3 Clear huge ES segment register.
3-2-3-1 Search for option ROMs.
3-2-3-3 Shadow option ROMs.
3-2-4-1 Set up Power Management.
3-2-4-3 Enable hardware interrupts.
3-3-1-1 Set time of day.
3-3-1-3 Check key lock.
3-3-3-1 Erase F2 prompt.
3-3-3-3 Scan for F2 key stroke.
3-3-4-1 Enter SETUP.
3-3-4-3 Clear in POST flag.
3-4-1-1 Check for errors
3-4-1-3 POST done, prepare to boot operating system.
3-4-2-1 One beep.
3-4-2-3 Check password (optional).
3-4-3-1 Clear global descriptor table.
3-4-4-1 Clear parity checkers.
3-4-4-3 Clear screen (optional).
3-4-4-4 Check virus and backup reminders.
4-1-1-1 Try to boot with INT 19.
4-2-1-1 Interrupt handler error.
4-2-1-3 Unknown interrupt error.
4-2-2-1 Pending interrupt error.
4-2-2-3 Initialize option ROM error.
4-2-3-1 Shutdown error.
4-2-3-3 Extended Block Move.
4-2-4-1 Shutdown 10 error.
4-3-1-3 Initialize the chipset.
4-3-1-4 Initialize refresh counter.
4-3-2-1 Check for Forced Flash.
4-3-2-2 Check HW status of ROM.
4-3-2-3 BIOS ROM is OK.
4-3-2-4 Do a complete RAM test.
4-3-3-1 Do OEM initialization.
4-3-3-2 Initialize interrupt controller.
4-3-3-3 Read in bootstrap code.
4-3-3-4 Initialize all vectors.
4-3-4-1 Boot the Flash program.
4-3-4-2 Initialize the boot device.
4-3-4-3 Boot code was read OK.
two-tone siren Low CPU Fan speed, Voltage Level issue

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge