Мебели за баня: какъв материал да изберете?

Интериорът на банята, както и всички останали стаи в апартамента, трябва да бъде обмислен до най-малкия детайл. Мебелите за баня ще ви позволят не само да премахнете всички домакински дреболии от очите си, но и да направите стаята по-стилна и хармонична. Когато нещата са разпръснати, това прави стаята неподредена, тясна. Правилно подбраните мебели ще помогнат за визуално увеличаване на пространството на банята и ще я направят уютна.

В днешно време производителите предлагат много възможности за обзавеждане на банята и за да направите правилния избор, трябва да се ръководите от определени критерии. Днес ще разберем от какъв материал е по-добре да изберете за мебели за баня.

Какъв материал да използвате в баните?

Банята се характеризира със специален микроклимат: почти винаги има висока влажност и температурни промени. Съответно, за производството на мебели се използват материали, които са устойчиви на тези фактори.

MDF (MDF) и ПДЧ

MDF е фино диспергирана дървесна фракция, пресована под гореща преса (по-малка, отколкото при производството на ПДЧ) със специално свързващо вещество: лигнин и парафин. Краищата на плочата са защитени от влага с PVC ръб, а самият панел е покрит с лак, фурнир, боя, акрил или ламинат. Благодарение на фината фракция е възможно да се създават не само обикновени прави, но и изпъкнали фасади от MDF. Външният вид на продукта зависи от текстурата и модела на филма, използван при ламиниране на MDF.

MDF панелите в банята се използват доста често. Материалът е предварително обработен със специален състав, след което е покрит с лъскав емайл, който не се страхува от влага и абразия. Такива влагоустойчиви MDF панели могат да се използват в банята като паравани, за облицовка на стени и за производство на шкафове.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Мъжки ризи за стилен и елегантен външен вид

Също така в баните продуктите от ПДЧ са много популярни, например шкаф с мивка. ПДЧ е плоча от дървесни частици, получена чрез пресоване на смесени дървени стърготини с формалдехидна смола. За придаване на водоотблъскващи свойства при производството на ПДЧ, чиповете се импрегнират с парафинова емулсия и се покриват със специална защита срещу влага, след което се ламинират.

Ламинирането е нанасяне на специален декоративен слой, импрегниран с меламинова смола под натиск върху ПДЧ. Така се произвежда ламинирано ПДЧ в различни цветове и текстури. Плочите от ПДЧ имат ниска цена, лесно се обработват и държат добре крепежните елементи. Производителите на мебели обичат и често използват този материал.

Но въпреки влагоустойчивото импрегниране, дори висококачествените мебели от MDF и ламинирано ПДЧ под въздействието на пара и температурни промени могат да набъбнат и да се срутят с течение на времето. Най-надеждният вариант за баня по отношение на издръжливостта ще бъде комплект от напълно боядисан (както отвътре, така и отвън) MDF.

На цената на нощните шкафчета от MDF ще излязат по-скъпи, отколкото от ПДЧ.

Във всеки случай давайте предпочитание само на надеждни производители с богат опит. Вероятността да закупите висококачествени мебели за баня в този случай е много по-висока и след това ще ви служи дълго време.

Моля, обърнете внимание: за банята е по-добре да изберете висящ шкаф или на метални крака, така че под него да можете да избършете пода, без да повредите продукта.

Универсална пластмаса

През последните години пластмасовите мебели за баня са много търсени поради разнообразието от нюанси и форми, което отваря голямо поле за дизайнерско въображение. Пластмасата е евтина, продуктите, направени от нея, се чувстват страхотно във влажна среда. Но има и минус – пластмасата не е много издръжлива. При механични въздействия върху пластмасовите повърхности могат да останат драскотини.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Облагородете дома и градината

Акрил и изкуствен камък

Акрилът е една от разновидностите на изкуствен камък. Акрилните мебели за баня изглеждат много привлекателни и дори елегантни. Благодарение на своята здравина и устойчивост на механично натоварване, този материал заема силна позиция на пазара. Въпреки това, мебелите, изцяло изработени от чист акрил, рядко се поръчват, защото са скъпи.

Най-често акрилът се използва за направата на вани, плотове с мивки и тоалетки. Изкуствен гранит, оникс и мрамор се виждат както по плотовете, така и по стените на банята.

дърво (масив)

Естественото дърво не е евтино удоволствие, но ако вече харчите пари за дървени мебели, тогава трябва да знаете какъв вид дърво е подходящ за банята. Високата влажност на помещението изключва възможността за използване на “насипни” и меки скали, тъй като в тях бързо се образува мухъл и дървото започва да гние.

Изискванията за дървесина за бани се основават на условията на работа:

  • устойчивост на деформация,
  • сила,
  • плътност (дървото не трябва да абсорбира добре водата и да не гние),
  • антисептични свойства.

Най-подходящи са лиственица, бук, кедър и дъб. От тях дъбовите шкафове са най-достъпните и следователно най-популярни.

Метал и стъкло

Изключително рядко се срещат мебели за баня, изработени изцяло от метал или стъкло. По-често тези материали се използват за декорация. Хромираният метал, алуминий, чугун, мед или месинг придават уникален индивидуален вид.

За производството на мебели се използва закалено стъкло, което няма да се разбие на фрагменти, но въпреки това изисква известна грижа. Много интересно изглеждат фасади със стъклени елементи с художествен дизайн.

Опции за обзавеждане за баня

Мебели за подово монтиране

Представляват скринове с няколко чекмеджета, в които е монтирана мивката. Те ви позволяват да използвате рационално пространството под мивката и да скриете понякога грозния фон. Комплектът включва огледало, а понякога и допълнителни странични шкафове.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Керамични серии за баня с мраморен вид: модерни и красиви модели за баня

Тази опция е чудесна за малки бани, където не се вписват други мебели. Чекмеджетата ви позволяват да скриете домакински химикали, хигиенни предмети и други предмети от поглед.

Комплекти за закрепване

Окачените мебели се предпочитат предимно от онези купувачи, които искат да направят визията на банята по-модерна. В допълнение, тази опция значително улеснява процеса на почистване, тъй като не е необходимо да „обикаляте“ много предмети. Такива мебели вървят добре с висящи водопроводни инсталации, образувайки единен ансамбъл.

Ъглови комплекти

Понякога ъгловите мебели за баня са най-доброто решение за малко пространство, което ви позволява да използвате всички части на пространството.

В малките бани често се използват ъглови шкафове с мивка, като по този начин се увеличава площта в центъра на стаята. В този случай може да се използва елегантно решение, когато огледалото над мивката е врата на шкаф.

Най-често готовият комплект мебели за баня се състои от подов или висящ шкаф, шкаф с мивка, малки шкафчета и рафт с огледало. Има обаче и мини-опции – например шкаф и огледало.

Как да изберем качествени мебели

  1. Внимателно разгледайте покритието – никъде не трябва да има ивици боя: тяхното присъствие показва съмнителното качество на мебелите.
  2. Не трябва да купувате шкафчета с пластмасови дръжки, покрити със “злато” или “сребро”. Такива фитинги е малко вероятно да издържат дълго време и скоро ще развалят външния им вид. По-добре е да предпочитате метални хромирани дръжки.
  3. На всички повърхности трябва да има водоустойчиво покритие – незащитените зони рано или късно ще се надуят от влага.
  4. Проверете всички фуги и краища – частите трябва да прилягат плътно една към друга, а чекмеджетата трябва да се плъзгат свободно.

Източник – Водопроводчик

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment