Лазерно зъбно лечение – Всичко, което трябва да знаете за процедурата

Tooth human implant. Dental implantation concept. Human teeth or dentures anddental tools. 3d illustration

Първоначално лазерното лечение на зъбите се използва в стоматологията само за избелване на емайла. През последните години тази процедура успява безболезнено да лекува кариес, коренови кисти, зъбни грануломи и няколко други, както прости, така и сложни процедури. След като прочетете статията, ще научите за предимствата и недостатъците на метода, цената на сесията и как протича процедурата.

Терапевтична стоматология – за лечение на възпалителни заболявания и кариеси. Лазерът също така спира кървенето по време на стоматологични процедури. Ендодонтско – лечение на коренови канали, стерилизация. Естетика – избелване на зъби. Хирургично – отстраняване на неоплазми, корекция на венците с хиперплазия, пластика на френулума. Надвисналата дъвка се отстранява с лазер преди поставянето на пломбата. Подготовката за протезиране ще включва отстраняване на хипертрофирани венци. Хирургическият лазер се използва за изпаряване, изрязване, отстраняване и коагулация на меките тъкани. Техниката позволява лечение на папиломи, хемангиоми, коренови кисти, фиброми. Гингивопластика и френулопластика се извършват за подобряване на естетиката на линията на усмивката.

Как се извършва лазерното зъбно лечение?

Лазерното лечение на кариес инхибира дейността на кариесогенните бактерии. Техниката елиминира появата на пукнатини, чипове и загуба на пълнежи. Етапи на лечение на кариес: Преглед на устната кухина, диагностика, изготвяне на терапевтичен план. Местна анестезия. Професионална хигиена. Отстраняване на некротична тъкан. Определяне на дължината на каналите. Излагане на лазер с постепенно намаляване на мощността, когато се приближава до нервния сноп. Запечатване на дентинните тубули и нанасяне на лепило върху образуваната кухина. Послойно налагане на пломба (по-често това са светлинно втвърдяващи се композити). Окончателно възстановяване, шлайфане и полиране.

Лазерно дентално лечение на дете

Лазерната терапия в детската стоматология се провежда от 7-годишна възраст. Лазерът се използва както за лечение на млечни зъби, така и за постоянни. Характеристики на лазерната терапия в детската стоматология: лечението е ефективно при кариес на млечни зъби в началния стадий; процедурата не изисква анестезия, детето не изпитва болка; лазерът избягва приема на антибиотици, като стимулира регенерацията на тъканите; се използват инсталации с възможност за регулиране на мощността.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Кой тип жени не стигат до граждански брак?

Най-важното, което трябва да знаете, че при този тип лечение, зъболекарят предотвратява болката и я свежда почти до минимум. Именно и поради това, лазерната дентална медицина става все по-предпочитана.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment