Какво трябва да знаем за икона на Всевиждащото око

В различните храмове, църкви и светилища могат да се видят редица светци и религиозни образи под формата на икони. Един от тях е иконата на Всевиждащото око. Тя има специална символика, която може и да не разберете от първо виждане.

Според източници за първи път тази икона се появява в района на град Владимир. Там е бил създаден този невероятен шедьовър, който предизвиква любопитството у ценителите на изкуството.

Онези, които са виждали иконата, помнят нейните отличителни черти. Ключовите детайли изпълват образа с дълбок смисъл, позволявайки на хората да сформират своята представа за съществуването на земния свят, която е под влиянието на Исус Христос.

Централната фигура в иконата е образът на Христос. Той е разположен в кръга и излъчва ярка и благословена светлина, проникваща в душите на онези, които молят за помощ. Множеството очи, представени в другия външен кръг символизират връзката между духовната и земната реалност. Количеството им олицетворява различните земни хора, всеки от които, въпреки своята индивидуалност, почита Исус.

В третия кръг е изобразена Света Богородица, която спасява болни и потиснати души. В последния кръг е изобразен Бог. Той е повелителят на небесното царство, което се състои от различни светци, за които се говори в Библията.

Иконата на Всевиждащото око кара човек да се замисли за това, че Исус наблюдава всички живи хора и помага, дарявайки ги със своята светлина. Богородица пази хората. Бог е създател на целия живот и всеки се подчинява на неговите заповеди.

Иконата помага на хората да премахват негативното влияние на другите от себе си, да намерят своята уникалност и неподозирани таланти. Тя предпазва от проблеми и загуба на зрението.

Може да поставите иконата на специално място в дома си, където прецените, че е подходящо. Важно е тя да се вижда от всички членове на семейството, за да закриля тях и дома ви. Мястото трябва да е удобно за отправяне на молитва.

Икона Всевидящее Око
Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment