Как да свирим правилно на акордеон?

  Акордеонът е изобретен преди 200 години, но все още е сред популярните музикални инструменти поради богатия си тембър, който се различава от другите сродни инструменти. Съвременните акордеони се различават по дясната клавиатура: акордеони с бутони като акордеони с бутони и клавиатури с клавиатура за пиано. Тази статия се фокусира само върху клавиатурните модели – тоест тези, с които повечето хора свързват думата „акордеон“.

Как да седнете правилно?

  Ученето на всеки музикален инструмент започва с придобиване на умения да се вписва правилно в него (или „зад него“, ако си спомняте пианото). Тук започват практически уроци по акордеон.

  Можете да свирите на акордеон не само седнал или изправен, но и да се движите във всяка посока. Начинаещите музиканти все още трябва да се научат да свирят на такива музикални инструменти  в седнало положение. Акордеонът е доста тежко нещо, така че няма нужда да се притеснявате без нужда от такова бреме дори за възрастен, камо ли за деца. За малките учащи е по-добре да изберат инструмент, който да отговаря индивидуално на тяхната възраст и ръст.

  Седнете или стойте изправени. В изправено положение трябва да се облегнете равномерно на двата крака, които е по-добре да са леко раздалечени за баланс.

  Трябва да седнете на твърд стол, така че мускулите на гърба да не се уморяват, гръбначният стълб да не се претоварва. Само част от седалката (1/3 или половината) трябва да бъде заета.

Как да държим акордеона?

  Акордеонът има 2 клавиатури – мелодична за дясната ръка и бас с готов акомпанимент за лявата. В дясната клавиатура пълният инструмент съдържа 41 клавиша, а в лявата има 120 бутона. При по-малките инструменти вокалният и придружаващият диапазон също е по-малък: от 26 до 37 мелодични клавиша и 24-96 бутони с басови акорди.

  Дясната клавиатура е фиксирана във фиксирано положение. Поставя се главно на лявото бедро на музиканта. Лявата клавиатура трябва да може свободно да движи меховете.

  Акордеонът има 2 регулируеми презрамки, прикрепени към дясната клавиатурна част на тялото. Едната каишка се носи над дясното рамо на акордеониста, а другата над лявото. Други модели имат мост, свързващ двете каишки зад гърба на музиканта. За лека игра в изправено положение са създадени дори колани за кръста.

Източник: https://musicshopbg.com/Blog

Оценка на публикацията
Add a comment