Как правилно да управлявате SEO проект?

Как правилно да управлявате SEO проект, така че всяка стъпка да е проста, ясна и да дава измерими резултати.

Стъпка 1. Вземете решение за KPI.

Това е първото нещо, което трябва да се реши на етапа на създаване на проект, така че целият екип да има общи цели и критерии за оценка на резултатите.

3 примера за KPI за SEO проект:

• Обем на трафика. При редовна и правилна работа с проекта трябва да има поне малък, но стабилен растеж.

• Брой постигнати цели. Показател от по-високо ниво, който се използва за определяне не само на трафика, но и на неговото преобразуване. В областта на стоките и услугите SEO има най -печелившия CPA.

• Коефициент на изплащане. Най -напреднал показател. Подходящ за тези, които вече разбират добре какво е ROI, как работи и иска да разберат възвръщаемостта на инвестициите в проект.

Стъпка 2. Съберете или актуализирайте семантиката.

Семантичното ядро ​​е основата на проекта. Съберете пълен списък с заявки за търсене и не само тези, за които вече се движите, но и тези, за които искате да сте в ТОП. За да спестите време, можете да използвате инструменти, някои от които са безплатни. Потърсете инструменти на Google за тази цел.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Изкачване на връх Мусала, средно тежък маршрут ...

Стъпка 3. Разбийте семантиката и сайта на групи.

Структурирайте семантиката в групи. За да улесните тази работа, можете да използвате инструмента за оценка и групиране на заявки. Избягвайте групи с повече от 25% от общото търсене на търсене.

Не забравяйте да вземете предвид вида на заявките. Ако това е търговско искане, то то трябва да се групира с други търговски, ако информационно искане – с други информационни. Не е нужно да ги държите на едни и същи страници.
Можете да създавате групи заявки чрез уеб интерфейса или като използвате подготвен CSV файл. Кой метод е по -удобен за вас, опитайте го и изберете сами.

Стъпка 4. Направете анализ на конкурентите.

Откройте основните конкуренти, които ще анализирате и проследявате допълнително. Маркирайте ги:

• Ключови думи- чиито действия пряко засягат продажбите ви.
• Директно – сходни по отношение на канали за промоция и видове продукти.
• Непряко – подобно на предишното, но не със силно значение.

Анализирайте ги за важни фактори като видимост, ICS, възраст, семантично пресичане, основна секция и други. За да стане по -удобно, можете да използвате шаблона за анализ на конкурентите.

Заемете успешния опит на конкурентите, ако е успешен, мащабирайте резултатите. Това е най -простият и разбираем начин на развитие.

Стъпка 5. Оценете потенциала и направете план.


Когато оценявате потенциала, се ръководите от KPI от първия параграф. Максималният потенциал веднага ще бъде ясен, но каква стойност да поставите в плана зависи само от вашето желание и желание да го постигнете.

Стъпка 6. Извършете основен одит и редовна техническа работа по сайта.

Част от работата се извършва еднократно или според нуждите, а някои са редовни. Това обяснява защо трябва да плащате за SEO всеки месец.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Рекламни материали - добри практики

Вижте уебсайта на Pixel Tools за контролни списъци и фактори за класиране:

• Контролен списък за техническа оптимизация.
• Контролен списък за търговски фактори.
• Рейтинг на факторите за класиране в Yandex.
• Класиране на факторите за класиране в Google.

След основната настройка отидете в раздела „Задачи“, сортирайте задачите по резултат и започнете да ги изпълнявате. Така задачите с най -голямо въздействие ще бъдат приоритизирани. Повтаряйте този процес на всеки 2 седмици, оптимизацията може да се подобрява безкрайно.

Стъпка 7. Оценете възвръщаемостта на инвестициите ROI.

Няма нищо категорично за SEO. Ако някоя работа се окаже ефективна по един проект, не е факт, че те ще работят по същия начин по друг. Третирайте всеки тип проблем като хипотеза, това ще улесни разбирането и анализа на резултатите.

Заключение на статията, касаеща управление на SEO проект


Семантиката и разпространението са в основата на всеки проект, отделете им максимално внимание. По същия начин внимателно прогнозирайте, измервайте и анализирайте резултата от всяка работа.

Повтаряйте големия работен цикъл на всеки 3 месеца, а малкия цикъл на всеки 1-2 седмици. Превърнете работата по проекта в система и тя определено ще ви доведе до целта, поставена по -рано.

Оценка на публикацията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment