Интелигентни брави и врати за достъп

За тези, които са в крак с времето и се грижат за защитата на собствените си домове, използването на умни устройства, инелигентни ключалки с контрол на достъпа може да стане актуално. Тези устройства улесняват живота на собственика, а също така се справят със забраната за допускане на непознати в помещенията. Рейтингът на най-добрите интелигентни електронни брави за входна врата през 2022 г. ще ви помогне да изберете правилния модел.

Каква е разликата между интелигентна ключалка и обикновена ключалка?


Класическата версия на ключалката предполага, че тя се отваря, ако жлебовете на ключа съвпадат с жлебовете в ларвата. В този случай механизмът се върти, избутвайки заключващия болт в съответното отделение. Интелигентна брава или smartlock (от английското smart lock) се различава от обичайната по това, че отварянето й не изисква използването на конвенционален ключ, а става чрез безжично взаимодействие. Болтът се задвижва от специален двигател.

Умните устройства от този тип решават следните задачи:

 • Дистанционно отваряне на вратата. Уместно е, ако е дошъл непланиран гост, а собственикът не е вкъщи.
  Отчитане на всички движения. Устройството записва кой точно е отворил вратата и в колко часа.
  Н
 • яма нужда да носите куп ключове със себе си.
 • Автоматично отваряне на вратата. Собственикът на помещението може да използва и двете си ръце в този момент, за да носи неща или да прави други неща.
 • Възможността за издаване на виртуални ключове на правилните хора и бързо блокиране, ако е необходимо. Това е особено полезно, ако достъпът се изисква временно (строителен екип, бавачки и др.)
 • Уведомяване на собственика за отваряне на вратата, опит за хакване и други манипулации с устройството. Бравата обикновено има няколко сензора за сигурност (наличие на ключ, отваряне на предния панел, натиск върху дръжката, положение на косия, ъглов и правоъгълен език, както и заключващия език). Устройството следи работата на тези сензори, ако те се променят и изглеждат подозрителни, изпраща съобщение до собственика.
 • Гласово взаимодействие със собственика (за някои модели).
 • Възможност за включване в системата “умен дом”.
  Така наречените Smartlock се използват не само за входни врати. Инсталира се и в следните случаи:
 • На сейфове. Това е първоначалният обхват на такива устройства, по-късно те бяха разширени и до други врати.
 • За защита на порти (автоматични и селски) и на бариери.
  На брави за чанти, куфари.
 • С ключалки за велосипеди. Обикновено тази опция е водоустойчива, използва се заедно с кабелна ключалка, с която велосипедът се закрепва към багажник, ограда и други крепежни елементи.
 • Като защита за офиса. В допълнение към основната функция, собственикът може да проследи в колко часа служителите са напуснали помещението, колко време са отсъствали и в кои офиси са влезли.
 • За интериорни врати. Такива модели се инсталират, ако е необходимо да се откаже достъп до всяка стая. Например, за да не влизат по време на ремонта строителите в друга стая, или ако наемателят наема само част от апартамента.

Видове интелигентни брави


Популярните модели интелигентни брави за дома се различават един от друг. Основните видове се разграничават в зависимост от критерия, който е в основата на класификацията. Има следните модели входни врати:

Място на закрепване:

Горни брави. Това са външни устройства, които са фиксирани отгоре на крилото на вратата и монтираната механична ключалка. По-лесен за инсталиране, по-евтин от втория вариант.
Врезни. Целият механизъм е разположен вътре в крилото на вратата, като често се налага смяна на цялата ларва. Такъв модел е по-труден за инсталиране самостоятелно, той е по-скъп, но по-здрав и по-труден за хакване.

В зависимост от контролера (начина, по който взаимодейства със смарт устройството):

код. За да отключите ключалката, ще трябва да въведете предоставения код. За да направите това, на устройството (или на стената наблизо) има клавиатура.
Радиоконтролер. Сигналът се подава чрез специален ключодържател. Радиусът е около 10 метра.
Биометричен. Откритието става след сравняване на пръстовия отпечатък, гласа, ретината. Един от най-безопасните варианти за врати, но скъп. Препоръчително е да записвате няколко пръстови отпечатъка наведнъж, за да избегнете проблеми след порязвания, изгаряния и др.
с NFC или RDIF карта. За замъка са предвидени специални карти, при взаимодействие с които се дава сигнал за отваряне.
Сигнал за смартфон. На телефона е инсталирана програма, която дава импулс при приближаване до замъка. Може да работи както чрез Bluetooth, така и чрез Wi-Fi.
Комбиниран. На едно устройство могат да се комбинират няколко метода на отваряне наведнъж. Например, същата ключалка може да се отвори от смартфон, като се използва код и пръстов отпечатък. Улеснява отварянето на вратата, ако една от опциите за сигнализация не е налична (няма телефон в момента, кодът е забравен и т.н.) Често, наред с това, ключалките са оборудвани и с ларва за конвенционален механичен ключ, който е покрит от отделен панел.
Тип захранване:

Постоянно снабдяване. Електричеството се подава постоянно към устройството, при получаване на сигнал за отваряне, временно се спира, като по този начин се отключва механизмът.
Краткосрочно подаване. Електричеството не се подава, само след подаване на сигнал за отваряне преминава краткотраен импулс, привеждащ двигателя и болта в движение.
По източник на захранване:

 • Постоянен външен източник на ток.
 • Батерии, които трябва да се сменят от време на време.
 • Батерия, която се нуждае от периодично презареждане.
 • По вид конструкция:

електромагнитни. Линията се състои от силен магнит, метална контра плоча, която е прикрепена към крилото на вратата и система за управление. Токът се подава постоянно, поради което магнитът се привлича към плочата. След получаване на сигнала подаването на енергия спира, магнитът не работи, крилото може да се отвори.
Електромотив. Устройството е оборудвано с малък електродвигател, често инсталиран на класически брави. След сравняване на получения код се стартира захранването, в резултат на което двигателят привежда болта в движение.
Електромеханични. Съчетава 2 начина на отваряне – електрически и с конвенционален ключ.
Електрически напречни греди. Състои се от електромагнит, връщащи пружини и система за управление. Вместо двигател, индукторът контролира действието.

Финални думи

Умните (интелигентни) брави представляват устройства, които помагат да се гарантира безопасността на вашия дом. Голям брой модели от различни ценови категории ви позволява да изберете точно това, което е подходящо за конкретен апартамент и входна врата. Когато избирате най-добрия вариант, трябва да обърнете внимание на вида на устройството, неговата функционалност, метод на отваряне и качество.

Добър онлайн проект, в който са разяснени видовете умни ключалки,това е https://www.4controlshop.eu, препоръчваме Ви да го разгледате.

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment