SolidWorks е CAD решение, на което много разчитат много хора. Софтуерът съществува от средата на 90-те години и може да се похвали с милиони активни потребители от около 80 страни. Той се основава на параметрично моделиране и се използва главно за създаване на 3D модели и сглобки. SolidWorks позволява на инженерите да запазват своите модели във формат STL, а именно това е  форматът, необходим за обработка на 3D модел  със софтуер за 3D принтиране.

Софтуерът SolidWorks е разработен още през 1993 г., когато Джон Хирштик, член на екипа на MIT Blackjack, наема екип от инженери, за да създаде първото достъпно и достъпно решение за 3D моделиране. По това време AutoCAD, излязъл през 1989 г., е ограничен единствено до създаване и редактиране на 2D геометрия. По този начин SolidWorks става първият софтуер, който осигурява на инженерите възможност да съживят своите творения.

SolidWorks стана изключително популярен и Dassault Systèmes реши да го придобие през 1997 г. за 320 милиона долара. По това време Dassault Systèmes е известен със своето решение CATIA, пакет за управление на жизнения цикъл на продукта, който съчетава дизайнерски, инженерни и производствени функции, използвани за автомобилната, космическата и авиационната индустрия. По същество SolidWorks е просто по-лека версия на CATIA. 

Защо SolidWorks е толкова специален?

Както вече споменахме, SolidWorks е CAD софтуер, базиран на параметричен дизайн. Параметричният дизайн е процес, който изяснява връзката между намерението на проекта и реакцията му. Една от ключовите характеристики на параметричните модели е, че свързаните атрибути могат автоматично да променят свойствата си, когато се промени един атрибут. Този процес на моделиране е чудесен за проекти с много производствени изисквания. 

Например, изключително популярното решение на AutoCAD на Autodesk е предимно 2D CAD софтуер за архитекти, строители на домове и строителни инженери. Въпреки че можете да създадете основно 3D повърхностно и твърдо моделиране с AutoCAD, това не е ключова характеристика и определено не е толкова лесно, колкото работата със софтуер за параметрично моделиране. Точно това е ключовото предимство на SolidWorks.

Софтуерът включва и много полезни функции за редица индустриални приложения, като инструменти за моделиране, визуализация и инструменти за автоматизирано производство (CAM). С него можете да създавате плътни модели, както и да импортирате и манипулирате повърхности, да преглеждате модели в каркасен режим и да генерирате 2D чертежи от плътни 3D модели.

SolidWorks може да се използва и за технологии за адитивно производство

Също така, SolidWorks може да се използва и за технологии за адитивно производство, защото можете да запазите своя 3D модел като STL файл. Това е формат, необходим за преобразуване на данни от модел в G-код, с който 3D принтерът може да работи. Това обаче не е единственият начин да се използва SolidWorks за проекти за адитивно производство.  

Софтуерът разполага с инструменти, които отговарят на специфичните изисквания на AM методите /включително поддържащи структури/ и всяко изкривяване, което може да възникне по време на печат. Тези функции са изключително важни, особено при работа със скъпи материали като метали, например. И накрая, като се има предвид дизайнерската свобода, която технологиите за 3D принтиране позволяват, различни техники от рода на оптимизиране на топологията биха могли успешно да се приложат към моделите, което, от своя страна, е допълнителен начин за спестяване на материали.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge