Защо е добре да използваме работни ръкавици?

Защо се използват работни ръкавици?

Много отрасли, особено тези, свързани с тежък физически труд или работа, която е потенциално опасна за живота и здравето на служителя, изискват използването на лични предпазни средства. Предпазните средства включват специално облекло и обувки, каски, каски, очила, лични средства за защита на дихателните пътища, различни предпазни въжета и каишки и други подобни. Отделен ред в регулаторните изисквания, като правило, са различни ръкавици, като памук или комбинирани. Защо е необходимо използването на такива ръкавици в производствените дейности?

Риск от нараняване и използване на ръкавици


Проучвания на институции за здраве и безопасност показват, че повече от 40 процента от свързаните с работата наранявания са статистически свързани с ръцете. Това е разбираемо, защото много от тежката работа все още се извършва на ръка. Вземете например работата на чистач на промишлени помещения. Изглежда, че в ежедневната й работа може да бъде опасно или вредно, тъй като от оборудването и уредите тя разполага само с моп с парцал и кофа с вода. Въпреки това, както показва практиката (и можете да видите сами), дори ежедневната работа с дървен или метален моп води до триене на ръцете. И това също е нараняване, чийто външен вид е желателно да се изключи. Или, например, работата на товарач, шлосер, дърводелец, зидар и огромен брой други професии, работата, в която изглежда може да се извършва с незащитени ръце, но в този случай рискът от нараняване на ръцете са високи.

Естествено, предприятието трябва да има развита производствена култура, ръководството трябва да се интересува от безопасната работа на служителите, а отговорните лица трябва да обърнат нужното внимание на осигуряването на лични предпазни средства за служителите. Най-простото средство за защита на ръцете за огромен брой работни места са памучните ръкавици.

Какво представляват работните ръкавици
Най-простите примери за работни ръкавици са памучните ръкавици и ръкавици с полимерно покритие. Освен това, в зависимост от вида на работата, полимерното покритие може да бъде пунктирано или да има различен модел в съответствие с изискванията на технологичния процес. Специален вид памучни ръкавици са ръкавиците, при които цялата повърхност на дланта е покрита с PVC фолио. Използват се в редица работи, при които е недопустимо мокрене на дланта на ръкавицата, а използването на гумени (латексови) ръкавици е непрактично.

Проучвайки офертата на производителите, занимаващи се с производство на памучни ръкавици, както и ценовите листи на търговските компании, могат да се разграничат следните видове работни ръкавици.

Разновидности на памучни ръкавици


Сред разнообразието от ръкавици, които се използват за защита на ръцете на работниците днес, могат да се разграничат следните видове ръкавици:

памучните ръкавици без PVC покритие са най-простите ръкавици от различни класове плетиво, изработени от памучен плат. Такива ръкавици предпазват ръцете от повреди и механични въздействия, те „дишат“ и практически не се усещат по време на работа;
памучни ръкавици с PVC покритие с различни модели: “точки”, “вълни” – PVC покритието осигурява повишена устойчивост на износване, освен това специален модел на покритие ви позволява по-упорито да вземете инструменти и обработени материали;
ръкавици от вълнена смес – тези ръкавици осигуряват допълнителна защита от студа. Естествено, освен защита от ниски температури, те предпазват ръцете и от механични въздействия: ожулвания, драскотини и трески;
памучни ръкавици с модел по поръчка – такива ръкавици, притежаващи защитни свойства, могат да се считат и за моден продукт – приложеният модел, например под формата на фирмено лого, ще позволи на служителите да се почувстват ангажирани с обща кауза и дават на клиентите, гостите и инспекторите на компанията усещане за сериозна компания;
специални ръкавици – те включват например безшевни ръкавици в местата на огъване. В допълнение към издръжливостта, тези ръкавици са и много удобни за прецизни операции.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment