Всичко, което трябва да знаете за изкачването и преходите в Пирин (стъпка по стъпка)

Пирин е една от магическите планини на България. Тя е планина в югозападната част на страната ни, като е част от Рило-Родопския масив.

В миналото хората са наричали планината „Орбелус“ или с други думи „белоснежка“, а славяните са я познавали под името Перин или Перун.

Има стотици легенди за Пирин, а името, според някои академици идва от същността на скала, или тракийската дума „перинтос“.

Планината е наистина едно от природните богатства на България, а интереса към нея става все по-силен, защото съчетава величествена природа, история, климат и местности, които наистина дават вътрешна наслада у човека.

Пирин е една от топ дестинациите за преходи, зимен туризъм и изкачване, а в текущата статия ще поговорим за известните местности на планината, какво трябва да знаем преди да поемем на поход, как да се подготвим, включително физическа подготовка и екипировка.

Останете с нас, за да научите всичко необходимо, което е нужно преди да предприемете изкачване или поход в Пирин. Планината подбужда интереса на десетки хиляди хора, планинари и любители на туризма, но всичко трябва да се извършва с нужната екипировка и подготовка.

За Пирин

Пирин е планината на второ място по височина след Рила. Най-високият връх е Вихрен (2914м)

Също така, Пирин заема седмо място в Европа по височина след величествени планини като Кавказ (Елбрус – 5642м), Алпите (Мон Блан – 4808м), Сиера Невада (Муласен – 3479м), Пиринеите (Ането – 3404м), Рила (Мусала – 2925м) и Олимп (Митикас – 2917).

Разположен в долините на реките Места и Струма, Пирин заема голяма част от югозападната част на България.

В Пирин има два върха, които надвишават 2900м, а именно гореспоменатия Вихрен и вр. Кутело (2908м)

Други известни местности и върхове в Пирин са: вр. Стражите, вр. Полежан, вр. Тодорка, Бански Суходол, Бъндеришки чукар, Баюви дупки и Каменица.

Относно климата в Пирин, планината може да се отличи с  широко разнообразие, защото височините имат големи разлики. Надморската височина на места определя климата като средиземноморски и има силно средиземноморско влияние.

В Пирин могат да се срещнат над 186 на брой езера, като най-известни на повечето българи са: Кременските езера, Поповото езеро, Рибните езера, Синанишко езеро, Влахини езера, Бъндеришки езера и други.

Растителността в планината е зашеметяваща, като преобладават бели и черни борове, ела, смърч, черна мура, зелени тревисти площи и мъхове. Пирин е известен с единствените по рода си растения като „Еделвайс“ и „Алпийска роза“, които виреят нависоко.

Видовете животни в планината са хиляди, като само от безгръбначните са познати над 2000 вида.

От гръбначните видове са познати над 250, а известни на всички са дивата коза, сърна, мечка, вълк, лисица и други.

И да стигнем до туризма, Пирин е, може би, най-предпочитаната планина в България за туризъм.

Съчетанието на божествена природа, спиращи дъха гледки и климат привличат хора от цял свят.

Известните хижи в планината са: х. Вихрен, заслона на Тевното езеро, х. Безбог и х. Демяница.

На преход в Пирин

Преходите в Пирин са предпочитани, както от заклетите планинари, така и от любителите на планината.

Истината е, че преди всеки такъв, човекът трябва ясно да прецени дали може да се справи с натоварването, което идва в следствие от това.

Пирин е планина, която е взела своите жертви, и много от случаите са по невнимание, надценяване на възможностите, неправилна преценка и недостатъчно добре подбрана екипировка.

Разбира се, екипировката е важна през всеки един сезон от годината, а не само през зимата.

Някои от правилата за преходи гласят, че е грешка да се тръгва сам на поход, обикновено това става в група от няколко човека. Възможността за рискове и нежелани ситуации е значително по-малък, когато има хора около вас.

Отличната туристическа екипировка е задължителна при всеки преход. Тука изключенията не подлежат на коментар, а изживяването и чувството за сигурност трябва да бъдат приоритет за всеки, които е решил да тръгва.

В следващите параграфи ще изброим всичко необходимо откъм екипировка, с което трябва да се снабдите, за да се предпазите от нежелани ситуации, възможност за нараняване, дискомфорт по време на прехода или настинка, поради неправилно подбиране на туристическите дрехи.

Е, да започване с туристическите аксесоари и дрехи отдолу нагоре, а?

Туристически обувки

Туристическите обувки са основата, върху която ще стъпите след като поемете по пътя за Пирин.

Те са задължителна част от всяка една екипировка, защото ще предотвратят изкълчвания на глезените, ще издържат на натоварването от дългите часове преход, и ще запазят краката ви сухи ако времето е снежно, дъждовно или кално.

Тези обувки са направени от дебели, но олекотени материли, с дебели грайфери, и разбира се, съществуват модели за всеки един сезон през годината. Най-добре би било да изберете такива, които можете да носите целогодишно, ако и вие самите сте заклет планинар и се любувате на планината Пирин през цялата година.

Компресиращи чорапи

Тези чорапи са подходящи за дълги преходи, защото ще абсорбират влагата от ходилата, а изложени на слънце те могат да изсъхнат бързо. Удобни са като допълнение към туристическите обувки, и особено подходящи за преходите.

Туристически панталони

Панталоните са следващата важна част от вашето туристическо облекло. Те са бързосъхнещи, леки, имат достатъчно джобове и са приспособени за висок интензитет в планината.

За лятото можете да изберете както дълги, така и къси туристически панталони, като съществуват хибридни модели, които ще ви свършат чудесна работа през цялата година.

Разгледайте първокласни туристически панталони, като натиснете върху долното изображение:

Туристически блузи и полари

Дрехите за торса са от изключително значение за всеки един преход. Независимо дали се отправят към Пирин или друга планина, според климата, времето и температурите трябва да определите кои дрехи е добре да вземете към вашата екипировка.

Откъм температури и смяна на времето, планината е като нож с две остриета. Обикновено температурите могат да паднат драстично за минути, може да попаднете на дъждовна или снежна буря, а екипировката е това, което ще ви запази топли.

За торса можете да изберете от спортни тениски, меки полари, спортни блузи, поло блузи, ветровки, якета, пухени якета, софтшел горнища и други.

Комбинацията на тениска, полар и туристическо яке е класика в жанра, а всеки уважаващ себе си планинар трябва да се подготви добре, за да избегне простуди заради ниски температури, намокряне или силен вятър,

Времето в планината, особено в Пирин, не е шега работа, а възможността за настина поради неправилно подбиране на дрехите е винаги възможна.

Якета за планината

Зависейки от температурите и потенциалния климат, можете да изберете якета, които са създадени по различна технология.

Тук идват на помощ хардшел якетата, софтшел якетата, пухенки за планината и шушляковите горнища.

Разбира се, при много ниски температури, те могат да се комбинират не само с тениски, а и със суичъри, поло блузи , термобельо и други.

Допълнителни аксесоари

Разбира се, като казваме допълнителни аксесоари, то в повечето случаи, те ще бъдат и „задължителни“.

Никой не тръгва на преход в планината ако не носи със себе си аксесоари като слънчеви очила, шапки, шалове, кърпа за глава, карта, ръкавици, широка раница за аксесоари, бутилка за вода, кутия с храна и прибори.

Това са само някои от основните аксесоари, които присъстват в цялостната екипировка. Ако преспивате на Пирин, то ще ви бъдат нужни и палатки, шалтета, лампа, олекотени одеяла и други.

Тук ще добавим и технологията. Да, в много случаи мобилните телефони ще имат проблем с обхвата, но по-добре подсигурен с такъв, отколкото без, когато дойде по-сериозна ситуация.

Отделно, те могат да бъдат и нашата фотографска помощ, когато искаме да заснемем величествен пейзаж.

Относно физическата подготовка

Да, физическата подготовка, а дори и психическата (менталната) са важни преди да поемем всеки един поход.

Пирин е планина, която има трудни маршрути и не всеки би могъл да издържи на интензитета, изкачването и дължината на прехода.

Преди да предприемете каквото и да било, трябва да разгледате всички възможни маршрути на походите и да си поставите ясна преценка с какво ще се справите.

Ако, разбира се, сте в отлична физическа форма, то можете да поемете към големите върхове на Пирин като Вихрен, Полежан, Каменица и други.

Ако сега започвате в изкачването и нямате голям опит, то можете да се разходите в близките местности до хижа Вихрен ( до нея се стига с автомобил), или да посетите някои местности в Банско.

По този начин ще калите физиката си и ще сте една крачка напред към предприемането на истинско предизвикателство и преход в бъдеще.

Винаги бъдете хидратирани добре, носете храна, която е богата на протеини, въглехидрати и полезни мазнини, защото те са в основата на разхода на енергия.

Ако нямате нужната енергия, то няма да можете да се справите с зададената цел. И, разбира се, ако сте на режим на хранене, то продължете да го спазвате, но ако диетата е твърде ограничена и ниска на калории, то можете да си позволите поне веднъж да консумирате малко по-калорична храна, която така или иначе ще изгорите през похода в Пирин.

Храни и напитки, които се отразяват добре по време на преходи са бананите, черния шоколад, суровите ядки, сушените плодове, сандвичи (разбира се, домашно направени), витамини и протеинови шейкове.

Храната също е ключова за качествения преход и равномерния разход на енергия, но не прекалявайте с нея. Не е желателно, защото може има негативен ефект в лекотата и силата по време на продължителното ходене.

Относно водата – колкото се може повече. Добрата хидратация ще ви даде енергия да ходите с часове.

Последни няколко правила за преход в Пирин

Както споменахме в началото на статията, не бива да предприемате преходи, в които сте сами. Когато се в група от хора и не се отдалечавате от нея, шансът за грешна стъпка намалява почти на 100%.

Преходите с водач са перфектни за тези от вас, които не познават различните местности. Разбира се, Пирин има много такива, а не всеки човек може да ги изучи всичките, дори и с години практика.

Походите със сертифициран водач са препоръчителни дори и за по-опитните от вас.

Носете нож, торбички и пликове, в които да сложите опаковките от храната си и други непотребни артикули след употреба.

При несигурност във възможностите си или сигурността на даден маршрут, по-добре би било да се върнете на началната точка или на хижата, от която тръгвате. По този начин можете да избегнете редица неволи.

Отделяйте време за почивка. Дори и да сте добри в това, което правите, вие имате нужда от качествена почивка и презареждане, за да продължите към върха.

Финални думи

Планината е страхотно изживяване, но винаги имайте едно наум. Ако спазвате горепосочените правила, имате нужната туристическа екипировка и сте физически изрядни, то това може да бъде най-доброто нещо за допълнение към вашето хоби.

Пирин планина е обширна и има стотици местности, които заслужават да бъдат видени поне веднъж.  Следвайте направени от вас план, бъдете готови с туристическата си екипировка и няма да срещнете проблеми по пътя си.

Всички тези съвети и горепосочени правила са искрено изказани от екипа на Point1.bg, защото като „заклети планинари“  и хора на спорта, ние винаги желаем най-доброто на тези от вас, които тепърва тръгват по пътя на планинските преходи.

След години планинарство и стотици планински изкачвания, ние съумяваме да предложим висококачествена туристическа екипировка, която да бъде незаменима част от вашия следващ поход.

Източник: https://point1.bg/

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment