Âèäîâå ïëóãîâå MASS

Земеделството се практикува от векове. Един от най-основните инструменти в селскостопанството е плуга. Той се употребява тогава, когато фермерите искат да обработват своята земя. По този начин земята се подготвя за сеитба. Без оран, сеитбата е невъзможна. Така че, без плуг, няма оран. Ето защо плуга е толкова важен инструмент за фермерите. През последните векове плуговете са се развили изключително много, като в момента има редица разнообразие от тях на пазара.
Олекотения плуг е съвременния вариант на средновековния, който все още се използва в малките фермерски предприятия днес. Той съдържа едно голямо острие, което прониква в земята вертикално и я разбива. В миналото плуга се е дърпал от кон или бик, но днес това се прави от трактор. Докато острието се движи през повърхността, то реже, издига, преобръща и аерира почвата с едно движение. Ако към нея е добавено солидно количество тор, преди да се оре, плуга ще помогне този тор да проникне в желаната дълбочина.
Друг изключително популярен сред фермерите вид плуг е обръщателният, като при него се използват 2, 4 или повече остриета. Един ред ножове обръщат почвата на дясно. Един или няколко ножове се използват едновременно, а една бразда се създава от един нож. В края на браздата, ножовете се сменят и се прави ред в другата посока. Тези ножове са големи, тежки плугови части, които се задвижват благодарение на мощността на трактор.
Лозарският плуг е нисък инструмент за оран, посредством остри лопати. Той се използва при обработка на ниви и градини. Те преобръщат горния слой на почвата и подготвят културите за вегетация. Чрез тях се аерира земята и се снабдява с хранителни вещества и минерали. Обикновено се използва на пролет за сеитба, а есенната оран е за унищожение на всякакви насекоми.
Обръщателният плуг се използва за неравна почва. Чрез него фермерите могат да определят посоката, в която изхвърлят почва. Използват се за отстраняване на замърсяване и за отпускане на земята, преди засяване. Те са ефикасни в разбиването почва, тъй като глинести и твърди почви не биха били обработени ефикасно с този вид плуг.

Всички изброени видове плугове MASS и подробна информация за всеки от тях, можете да откриете на http://mass.bg/.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge