Варна – най-добрата почивка в България на Черно море

Варна – най-добрата почивка в България на Черно море

Една четвърт от Балканския полуостров е заета от държава с три столици. Първият, официален, носи женското име София. Името на втория, столицата на хумора, е Габрово. Отдавна е известно на любителите на финия фолклорен хумор. Жителите на тази държава наричат ​​третия град своята морска столица. Всеки, който цени добра почивка на Черно море , рано или късно стига до тази страна и нейната морска столица. Става дума за – България , и голям град на нейното Черноморие – Варна .

Панорама на Варна

Курортният град Варна е най-важното пристанище в България, свързвайки страната с фериботни линии със своите черноморски съседи : Одеса , Поти , Кавказ и Истанбул. Варна се намира близо до границата с Румъния , в североизточна България . Името е наследено от малката река Варна, която е била отводнена в началото на миналия век. Варна е третият по население град в България: днес в него живеят около 400 000 души. Това е голям курортен, финансов и културен град на страната.

Почиването във Варна е лесно: градът е основният транспортен възел в България, разположен на 470 км от София . Близо до Варна, само на 7,5 км от центъра, се намира международното летище “Варна” . Неговият пътнически оборот е над милион души годишно. ЖП гара Варна приема влакове от цяла Европа. Автобусите се движат по 40 градски маршрута, а тролейбусите се движат по 3 линии.

Българите наричат ​​Варна перлата на Черно море. На северното черноморско крайбрежие одеситите също наричат ​​своя град. Кой е прав? Истината е в средата – Варна е израснала на мястото на гръцката колония Одеса. Украинската Одеса е кръстена на това древно селище. И двата града са перли …

Природата и климатът на Варна. “Морска градина”

“Морска градина” във Варна

Варна се простира по тесния Варненски залив . На запад от града се простира голямо варненско езеро, попълнено от водите на река Провадийска. Разположена в хълмиста местност, заобиколена от широколистни гори, лозя и овощни градини, Варна е на същата ширина като Кан, Монако, Ница и Ливорно . Климатът на този регион на България е близък до средиземноморския. Средната януарска температура е на разделение + 3,4 ° C, юли – + 24 ° C. Най-ниската температура е регистрирана през февруари през далечната 1929 г. -? 24.3 ° C. Интересното е, че най-горещият ден на варненското Черноморие се е случил година по-рано – 10 юли 1928 г. (+ 41,4 ° C).

Разположена на север от субтропичния пояс, през зимата Варна е повлияна от климата на умерения пояс: в района има слани и снеговалежи. През лятото, напротив, влиянието на тропиците е силно – понякога има знойни дни, с температури до + 40 ° C.

Във Варна няма дълга „бяла“ зима – снежната покривка не издържа по-дълго от няколко дни. Пролетта започва рано, от втората половина на февруари. От април започва климатичното лято, което продължава до средата на октомври. Черно море край Варна е топло – през януари средната температура на водата е +8 ° C, в средата на лятото – + 25 ° C.

Климатът позволява да се отглеждат средиземноморски растителни видове в околностите на града: киви, нар, ябълки, фурми, дафинови листа, ориз .

Почивката във Варна не може да изненада със силна буря – средната височина на вълните във Варненския залив е около 61 см.

Природният символ на Варна е Морска градина – парк, който се простира по Черноморието на 8 км. Основан е по дарения на гражданите през 1881г. Днес в парка има всичко, което обичат любителите на семейните почивки: атракции, зоологическа градина, аквариум и делфинариум. Екзотични алеи водят туристите до „ Моста на желанията “, преминаването по който, според местните легенди, допринася за сбъдването на всяка мечта. В този парк можете да си купите малка дървена бутилка розово масло – “мускал”. Купете го и месеци по-късно, в студен зимен ден, лятната ваканция на Черно море ще ви напомни за себе си със зашеметяващ аромат от “българската” бутилка …

Храна във Варна

Фото ястие от ресторант Варна

Във Варна има много ресторанти, кафенета и заведения за хранене. Ако планирате да прекарате няколко дни в града, не трябва да запомняте специално имената на каквито и да е ” специални ” ресторанти или таверни. Разходете се, разгледайте забележителностите и когато почувствате глад, огледайте се: наблизо определено ще има кафене. Вечерята в среден ресторант в центъра на града ще струва 8-15 евро на човек. За тези, които се съмняват, ето някои от най -добрите ресторанти във Варна :

Вила Марциана

Happy Bar & Grill

Ресторант и винарска изба Di Wine

Моето кафе от Ани Боланд

Бистро Modus

Наем или хотел? Къде да живея във Варна

Настаняване опции във Варна не се различават от опции в северната част на брега на Черно море – можете да наемете стая, апартамент, вила или къща, или престоя в хотел. Едностаен апартамент в близост до плажа ще струва от 40 евро на ден, в центъра на града – от 30 евро. Цените на хотелите започват от 25 евро. Най-добрите хотели във Варна:

Бутиков хотел Splendid

Хотел Плаза

Хотел Modus

Хотел Капитол

Хотел Реверенс

Няколко думи за историята на Варна

Историята на заселването на варненските земи започва преди хиляди години: археологически находки свидетелстват за развития човешки живот на тази територия през епохата на неолита . Тук е намерено най-старото съкровище в Европа – „Варненско златно съкровище“, което е на 5 хиляди години.

Първото селище е основано от траките. През 6 век пр. Н. Е. Гърците основават на нейно място колония, която наричат ​​Одесос. Добре разположеният град бързо се превръща в процъфтяващ център на търговия и култура. В началото на нашата ера римляните са го превзели, но не го унищожават, а допринасят за по-нататъшното му развитие.

Средновековието тежко осакатява Одеса – тя преминава от ръка в ръка от българи до византийци и обратно. През 1393 г. турците превземат града и го държат до 1878 година. Освободената Варна се превръща в едно от основните пристанища на Черно море . Споменът за историческите перипетии на територията на Варна и околностите й се пази от:

Римски терми и катедралата Успение Богородично;

часовниковата кула и Морска градина;

общ гроб на войници, загинали в руско-турската война;

археологически и етнографски музей;

Военноморския музей и Ренесансовия музей;

мавзолей на крал Владислав Варненчик;

Музей на медицината, Музей на историята и изкуството, Музей на Черно море .

Почивката във Варна е почивка в уютен град на Черноморието . Това е спокойна почивка в България . Това е един вид ваканция, която е по-добре да изживеете веднъж, отколкото да четете за нея няколко пъти. И нека Варна да бъде само началото на вашето запознанство със страната – все пак има много други добри курорти по Черноморието на България, като Несебър , Бургас или Поморие … Пригответе се за истински емоции!

Оценка на публикацията
Add a comment