В кои случаи имаме право на обезщетение при закъснял или отменен полет?

 

Нека ви задам един въпрос – ако вашият полет е закъснял – или по-лошо – отменен, как ще постъпите – просто го приемате и закупувате нов билет, или сте готови да търсите компенсация за непредвидените усложнения?

 

Ако отговорът е вторият, следващите редове, включващи информация относно случаите, в които имаме право на компенсация при забавен или отменен полет, ще ви е от голяма полза.

 

Доказано е, че през последните години едва 2% от самолетните пътници, отговарящи на условията на Регламент 261/2004 на Европейския съюз, търсят обезщетение от авиокомпанията, с която са планирали пътуването си. Това означава, че останалите 98% дори не предявяват иск към това, което им се полага.

 

Истината е, че всеки пътник, чийто полет е закъснял с повече от 3 часа или отменен по вина на авиокомпанията (в това число влизат техническа повреда на самолета и недостиг на персонал – добър пример са доскорошните стачки на пилотите на Раянеър), има право на обезщетения до 600 ЕВРО.

Дългогодишните специалисти от AvioClaim ни предоставиха подробна информация относно условията и размера на очакваното обезщетение:

 

Под 3 часа закъснение

 

От 3 до 4 часа закъснение Над 4 часа закъснение Отменен полет Дължина на полета

 

0 ЕВРО 250 ЕВРО 250 ЕВРО 250 ЕВРО Всички полети с дължина до 1500 км
0 ЕВРО 400 ЕВРО 400 ЕВРО 400 ЕВРО Полети в рамките на ЕС до 1500 км
0 ЕВРО 400 ЕВРО 400 ЕВРО 400 ЕВРО Полети от/до страна на ЕС между 1500 и 3500 км
0 ЕВРО 600 ЕВРО 600 ЕВРО 600 ЕВРО Полети от/до страна на ЕС над 3500 км

 

 

Обърнете внимание, че съществуват така наречените „извънредни обстоятелства“, при които авиокомпанията не е длъжна да изплати обезщетение на пътниците от закъснял или отменен полет. В този списък влизат:

 

  • Лошото време (мъгла, ураганни ветрове, снежни бури)
  • Политически размирици (терористични атаки, гражданска война)
  • Стачки на летищния персонал
  • Удар с птица
  • Извънредни инструкции от контролната кула

 

Ако искате да следите кои полети закъсняват, за кои от тях се полага обезщетение на пътниците, както и друга полезна информация относно закъснелите и отменени полети и Вашите права, може да ни последвате във фейсбук.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge