Трябва ли да се научите да свирите на цигулка?

  Музикалните инструменти са мечтата на всяка баба. По-скоро мечтата е способността на внука или внучката им да свири на тях. Много от тях са изпратени насила в музикалното училище; от друга страна, хората, които следват зова на сърцето си, също стигат до там. Без значение, има и възрастни, които вземат уроци по музикални инструменти от утвърдени музиканти: защо да губите време в музикално училище, когато можете да се концентрирате върху едно нещо?

  Например, на цигулка. Ако всички млади хора са нетърпеливи и привлечени от китарата и барабаните, тогава възрастните по-често избират цигулката. Красив, грациозен инструмент със звук, изпят в стихове, благородна кауза – да свири на цигулка. Поне така мислят много хора. В действителност ситуацията може да е различна, така че си струва да претеглите всички плюсове и минуси, преди да седнете, за да се научите как да свирите на цигулка.

  Но първо си струва да поговорим за самата цигулка. Инструментът е красив и стар, уникален по някакъв начин. Той принадлежи към струнните такива  и се свири  на него с лък.

Плюсове на свиренето на цигулка:

  • Известна благодат – Каквото и да се каже, но свиренето на цигулка е красиво. Той е красив както визуално (колко прекрасно цигулар държи инструмент за себе си), така и музикално (в края на краищата звуците, идващи от този инструмент, са невероятно магически).
  • Уважение към музикантите – Малко класически инструменти се държат  такова отношение като цигулката. Това е невероятен стандарт за красота, великолепие и сложност: не всеки може да свири на това и затова колегите определено ще се възхищават на таланта на приятел на цигулар.
  • Заплата – Понастоящем музикантите печелят по принцип не твърде големи числа. Цигуларите се открояват благоприятно: членовете на оркестъра получават относително прилично възнаграждение за работата си.
  • Наследството на великите – Неслучайно Моцарт, Паганини и Вивалди са предпочитали цигулката. Този инструмент е наследството на великата музикална школа, която влияе върху културата дълбоко, по -дълбоко от много други инструменти.

Недостатъци на свиренето на цигулка:

  • Работен ден – Постоянните репетиции не са за хора със слаби сърца: ще трябва да работите усилено и да повтаряте едно и също.
  • Повторение на същите композиции – В творчеството на цигуларя няма разнообразие. И това наистина е страшно сериозно. При такава работа, нивото на стрес се покачва и това със сигурност не допринася за доброто отношение към работата (дори пламенно и обичано – бързо се уморявате да повтаряте едно и също нещо) или подобряването на уменията, или появата на желание за нещо, нещо ново и по-сложно.

Източник:https://music-store.bg/blog

Оценка на публикацията
Add a comment