За да се задвижи моторно превозно средство не е достатъчно само да заредите гориво на бензиностанция. Автомобилната система е сложна композиция от детайли, които работят като жив организъм. Ролята на всеки от елементите е да гарантира движение съобразно естеството на механизма и да допринесе за ефективната работа на превозното средство. Едва ли знаете какво е пистов ремък и за какво служи? Но се оказва, че ролята на този детайл е особено важна за да можете сигурно, спокойно и гарантирано да използвате превозното си средство ежедневно. Характеристиките на този елемент са определящи за работата на други елементи системи от превозното средство като серво управлението, климатика, алтернатора. Именно спецификата и значимостта са от решаваща роля за това при нужда от ремонт да се купува пистов ремък комплект, което да гарантира цялостна подмяна на елементите, които се отнасят да неговото ефективно функциониране.

До какво води късането на пистовия ремък

Не подценявайте това ремъче и неговата роля за работата на автомобила ви. Стана ясно, че последствия за това, че този ремък е повреден би имало за климатика, сервото както и алтернатора. Оставаме спокойни, че аварията няма да повлияе на двигателя, но това по никакъв начин не бива да ни кара да пренебрегваме ситуацията. Всъщност от това, че ще спре сервото последици ще има върху:

  • Лекотата при въртене на волана. Няма как да завиете или да го изправите, тъй като функцията му ще бъде блокирана от факта, че заради скъсан пистов ремък сервото също не работи;
  • Без зареждане на акумулатора няма как електрониката да получи ток и да работи. А именно ролята на пистовия ремък в случая отново е решаваща за това и акумулатора да работи ефективно.

Серпентинния ремък както още е известен пистовия е изработен от изключително здрава и устойчива на разтягане гума. Това обаче не означава, че като детайл е вечен и не подрежи на смяна. Напротив! Натоварването му е много агресивно и от тук износването също е неизбежно. Оригиналните пистови ремъци, които са комплект с останалите придружаващи елементи са подсилени с метални и текстилни нишки, които на практика удължават техния живот. Именно поради това е от значение да се внимава с избора на такива резервни елементи и да не се подценява тяхното качество.

Ролята на пистовия ремък

Ако трябва да изброим основните роли на пистовия ремък то те ще изглеждат в следния ред:

  • Задвижване на периферните агрегати в автомобила;
  • Задвижване на компресора на климатика;
  • Задвижване на алтернатора, който има отношение за осигуряването на количество електрическа енергия, нужна за електрическите системи на автомобила;
  • Пистовия ремък разпределя мощността, необходима за важните автомобилни части.

Ремъка се върти докато двигателя работи, което всъщност е неговата връзка със сърцето на автомобилната система. С годините и промените, следващи естествените технологични процеси в автомобилните системи се налагат и промени в пистовите ремъци. Променя с тяхната форма и сечение с оглед подобряване работата на автомобила.

Кога се налага смяна на ремъка

Колкото и да са здрави съвременните пистови ремъци и включените в комплекта детайли то в даден момент е неизбежно да потърсите професионална помощ. Едни от най-честите симптоми, които са предвестници на необходимостта от подмяна на ремъка са свирене или скърцане. Това е знак, че е време да посетите автосервиз, за да се демонтира стария ремък и да се постави нов. Много водачи неглижират симптомите и изчакват ремъка да се скъса, което след себе си несъмнено води до по-сериозни проблеми. Затова не чакайте тоталния му крах, а навреме се съсредоточете върху това, което колата ви говори и вземете адекватни и бързи мерки.

Протриването и износването на ремъка водят до скърцане, свирене и най-накрая скъсване. Нарушената структура на ремъка е причина за неефективната работа на останалите елементи, с които той е свързан. В това е причината да потърсите правилно решение като резервен пистов ремък комплект както и професионален екип, който да се справи с качествения ремонт.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge