slanchev-kolektor-topla-vodaПрез последните години слънчевите колектори за вода набират все по-голяма популярност сред хората, които искат да живеят природосъобразно и да спестяват пари от своите сметки за ток. Истината е, че тези системи са доказано ефективни и икономични, генирирайки същевременно изобилие от топла вода в дома ви. Те са подходящи при всеки климат, а горивото, което ползват (Слънцето) е безплатно.

Как работят те?

Ще се изненадате колко прост е принципа им на работа. Изложени на слънце, за започват да преработват слънчевите лъчи в така скъпата, но и необходима топлина, която след това се прехвърля към водата, която се намира в системата.

Една цяла соларна система е състевена от резервоар, вакуумен слънчев колектор, който от своя страна е изработен от специални двойни тръби с вакуум между тях. Имено в тези тръбите се осъществява преобразуването на попадналите лъчи от слънцето в топлинна енергия.

Съществуват два вида слънчеви колектори за топла вода и те са познати като активни и пасивни системи, като при монтажа на едните се поставят контролери и циркулационни помпи, а при другите не.

Навярно за повечето хора в България те са познати като активните – колектори с Heat Pipe тръби, а пасивните като колектори с термосифон.

Соларни системи с Heat Pipe тръби

При тях безспорно най-важния компонент са вакуумните им Heat Pipe тръби. Накратко основната разлика между тях и другия тип колектори е не само, че са двуслойни с вакуум между слоевете, а във втората тръба има медна тръбичка, в която всъщност тече циркулира специфична, незамръзваща течност подобна на антифриз, която се загрява от енергията на слънцето и отдава своята топлина към водата, която циркулира и отива в бойлера. Функционират достатъчно ефективно и в райони с по-ниски температури.

Те са с по-висока цената и заради факта, че при инсталация се поставят допълнителни неща като помпа, клапани, разширителен съд и контролер.

Соларни системи с термосифон

Те са с по-ниска цена от активните, но от друга страна тяхната ефективност също е по-малка. Според различни специалисти термосифонните системи са по-надеждни и издържливи. При тях водата преминава през системата, затопля се и увеличава своя обем, което води до нейното покачване. Колекторът трябва  да се монтира на по-ниско ниво от бойлера, защото топлата вода се покачва по тръбите и достига до него. Това явление се нарича естествена конвенция на водата. Колекторите с термосифон са надеждни, но трябва много да се внимава при тяхното инсталиране тъй като са тежки, поради причина е задължително предварително да сте проверили какво е състоянието на вашия покрив.

Ако искате да разберете повече подробности и полезни неща относно слънчевите колектори, то на www.emde-solar.com  ще откриете отговорите на всички въпроси, които имате за тези системи.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge