Славчо Панов и преследването на мечти

slavcho panov2

Здравей Слави, как си?

Напоследък бях в много труден период и се замислих колко е бил прав Джон Ленън с думите си: “Животът е това, което ви се случва, докато си правите други планове” ,

Замислих се още и за това, че за да излезеш от тунела, ще трябва да го извървиш целия. И на края се появяваш по силен човек, поне аз така го чувствам.

Обясни ми с 1 изречение, какво е seo оптимизация, така че да те разбере и 8-годишно средноинтелигентно дете.

(прави замислена физиономия) Това е, така да преобразуваш и организираш дадена интернет страница, че тя да мине успешно всички изисквания на търсачките (в частност google) и потребителите. Не знам дали децата ме разбраха…

SEO е да направиш правилните неща по правилния начин (тук цитирам себе си, някъде го бях написал това). А иначе самата абревиатура Search Engines Optimization значи в превод на български „оптимизация за търсачки.”

Обясни малко по-подробно как Гугъл „решава” по какъв начин да подреди резултатите от търсенето.  

Гугъл имат много сложен и комплексен алгоритъм, който е разбработван години наред от много умни хора и в момента съдържа около 200 фактора. Преди време беше съвсем лесно да е класира един сайт на предни позиции по определени ключови думи и то благодарение на несъвършенствата в тогавашния алгоритъм. Което пък от своя страна водеше до това, че показаните резултати от търсачката на гугъл, не винаги бяха това, което би се очаквало – не винаги предоставяха най-добрите сайтове, отговарящи на това търсене.

От няколко години текат усилени ъпдейти, имащи за цел, в топ резултатите да се показват само „най-заслужилите”. Новите алгоритми силно се влияят от потребителското поведение, с други думи, ако хората харесват даден сайт, ако те го посещават често, споделят и коментират съдържанието му, значи този сайт е такъв, на когото може да му се има доверие. Предоставя важна, интересна, качествена и полезна информация, продукт или услуга.

Съществуват и така наречените черни или сиви seo техники. Това са приоми, които по един или друг начин търсачките не одобряват. Случва се и се е случвало с такива техники да се класира даден сайт напред, но бързо се пускат ъпдейти, които хващат тези пропуски и опити за манипулации и ги наказват, понякога непоправимо.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Кои организации са подходящи за аутсорсинг на счетоводни услуги?

Какви знания, умения и ресурси изисква това?

Интересен въпрос, нека да помисля малко. Съвсем образно бихме могли да разпределим процеса на seo оптимизация на даден сайт на няколко етапа:

  1. Проучване на пазара и конкуренцията – тук мисля че всичко е ясно.
  1. Онпейдж и онсайт оптимизация – този етап започва още с дизайна на самия проект, преминава през правилната структура, елементи и подредби за добро преживяване на потребителите в сайта и чисто техническите елементи на оптимизацията като мета тагове, релации, всякакви програмистични хватки за бързина на зареждане и други.

В България се наблюдава голям проблем относно това, че клиентите често нямат представа какво точно искат, а пък програмистите се възползват от незнанието им и правят сайтове, които или не отговарят на изискванията за качество и бързина или покриват само най-минималните.

  1. Линк билдинг (изграждане на линкове към сайта). Това също не е никак елементарен процес, трябва много внимателно всичко да се организира и осъществи. Изискват се добри контакти с правилни хора.
  1. Маркетинг – най бързата дефиниция за маркетинг която се сещам е начини и техники чрез които даден продукт, съдържание или услуга да достигне от изработчиците до правилните потребители.

Не съм забравил въпроса, но трябваше да изприказвам тези неща, за да станат по ясни следващите ми обяснения.

Първо, трябва да сте прилично компютърно грамотен и да сте доста оправен в интернет. Добри умения за търсене и боравене с търсачки. Търсенето в интернет съвсем не е толкова елементарен процес, колкото изглежда. Ако имате копирайтърски умения би било един голям плюс. Трябва да сте много социален, става дума за активност в социалните мрежи. Добре е да имате елементарна представа от html.

Оптимизатора трябва да може бързо да взема важни решения. Тази професия в никакъв случаи не е за по немърливи хора, тук нещата са доста прецизни. Наскоро моя приятел и колега Калин Каракехайов, в една своя лекция „Какви умения са необходими на професионален SEO специалист” раздели seo оптимизаторите на 3 основни типа:

  • Механици – това са маняци, хора, които изпипват детайлите до съвършенство. Те обичат да ползват прецизни инструменти и често са затворени като характер или малко по особени.
  • Симпатяги – те обичат да дават и много се раздават. Това пък води до следствието, че също така и получават. Много са силни в социалните мрежи (така наречените инфлуенсъри) и са подходящи за брандинг. Силно екстровертни характери, забавни и интересни.
  • Каруцари – за тях са важни ресурсите и натрупването им. Те са упорити, работливи и самодостатъчни. Много са силни в линк билдинга.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  С какви млечни продукти търговците в хранителния бранш привличат клиенти?

Ако въпросът не те притеснява – добре платена ли е подобна работа?

Това е една добре платена професия, но разбира се като много други неща в България и тук се правят злоупотреби. Има много хора, които предлагат евтино seo и респективно получените резултати са или много слаби или много лоши, които след това трудно биха се оправили. Ще отнеме много ресурси, време и ще излезе доста по скъпо.
Трябва да се внимава! Доброто сео може да доведе до голям % възвръщаемост на инвестицията, но само ако е направено както трябва. Може и да доведе до тотално сриване на бизнеса.

Работата ти създава представата за спокойно занимание. Пораждат ли се понякога конфликти, свързани с нея?

Случват се конфликти, обикновено произлизащи от не достатъчно добре формулирани права и задължения, срокове и очаквания на двете страни. Проблеми може да се получат и от това, че някои клиенти обичат да се бъркат в работата, което почти винаги води до негативни последствия. Клиента задължително трябва да участва в процеса, но само под „зоркия поглед” и наставления на професионалиста.

Що за проект е една от вече постигнатите ти лични мечти – Epis.bg?

Много хубав въпрос, много го обичам 😉 Epis е млада, полезно-информационна медия, която се надявам да се превърне в популярен бранд и да изпълнява правилно своите функции – да дава полезна, интересна и качествена информация на своите потребители.

На фона на постигнатите мечти кое считаш за най-големия си неуспех?

Все още нямам семейство, а чувствам че отдавна съм готов. Но пък имам 2 прекрасни кучета, които са като мои деца. С тях правя генерална репетиция 😉

Кое е най-важното нещо, което си търсил в Гугъл? А най-шантавото?

За хора, които се занимават с моята работа е важно постоянно да се следи класирането на даден сайт, за да видим на къде вървят нещата и добре ли се справяме.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Saveti.bg печели трето място за онлайн туристическа медия на годината

А за най-шантаво, не мога да се сетя точно, но съм търсил доста шантави неща, повечето от които от професионално любопитство. Ето нещо забавно за твоите читатели, потърсете в „google изображения” следното нещо: atari breakout. Друго интересно и полезно е, ако искате да знаете какво е времето точно сега във вашия град, напишете „Времето в Благоевград” – трябва задължително да е в кавички. И гугъл ще ви покаже…

Ако можеше да си програма, коя би избрал да бъдеш?

Щях да съм сайт, за който се грижи много професионален seo оптимизатор. Това щеше да ми гарантира постоянен просперитет и щастлив живот. А можеше и да съм лош информационен вирус, който за секунди се разпространява по света 😉

Коя е най-голямата ти слабост?

Животинките! Направо се разтапям от умиление пред някое сладурско животинче и забравям всичко друго…Любовта ни е взаимна, те чувстват че ги харесвам и ми се доверяват. Аз храня много бездомни котки и кучета наоколо.

Как се виждаш след 5 години?

Надявам се, вече семеен с дете или деца. Както дойде 😉  По-улегнал, по-мъдър и по-добър J

Колко пъти в денонощието стрелките на часовника съвпадат?

Никой не знае със сигурност, особено след като стана дигитален и му махнаха стрелките. Може би има шепа просветени, които могат да хвърлят светлина…

Коя е последната книга, която прочете?

„Съвършеното здраве” на доктор Дийпак Чопра. Голям фен съм на Айурведа и въобще на философията за свързани дух и тяло.

Какво те мотивира да станеш сутрин от леглото?

Аз съм позитивен човек, опитвам се да си представя живота като нещо прекрасно и понеже започнах с Джон Ленън, нека и да завършим с него:
„Когато бях на 5 години мама непрекъснато ми повтаряше, че най-важното в живота е да бъдеш щастлив. Когато тръгнах на училище, попитаха всички ни, какви искаме да станем, когато порастнем. Аз отговорих: – Щастлив! Тогава ми казаха: – Ти не си разбрал въпроса… А аз отвърнах: – Не! Вие не сте разбрали Живота…!!!“

 

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment