Реклама наричаме посланията изпращани до нас, чрез масмедиите, която цел е да популяризират даден продукт, фирма или услуга. Не само търговските организации използват рекламата, освен тях политическите партии използват рекламата като основно средство за популяризиране на политическите си възгледи и цели по време на избори. В древни времена, най-популярна форма на реклама било устното убеждаване. Все пак, археолозите са открили в Помпей, части от рекламни материали.
Някои от рекламните форми и трикове са поставянето на билбордове на ключови места около пътя, рекламни клипове и съобщения по телевизията и радиото, банери, рекламни листовки, брошури, плакати и други рекламни материали.
Голяма част от фирмите на пазара използват така популярните томболи и игри с рекламни материали. Като например Кока-Кола, която няколко пъти в годината организира томболи, при които под капачката или етикета се крие уникален код, с който можеш да спечелиш чаша, шапка, сувенир или някакви други рекламни материали илюстрирани с бранда на фирмата. Някои компании пък дори печелят пари от тези игри, като карат хората да пращат есемеси. Едва ли са на огромна печалба от тях, но най-вероятно си покриват разходите по осигуряването на наградите и направата на останалите рекламни материали, които в по-голяма част от случаите се използват като малка награда в играта.
Всяка фирма трябва да има своите рекламни материали, ако иска да се наложи трайно на пазара. Те служат не само за идентифициране на фирмата, но и за нейното утвърждаване на пазара. Стандартните рекламни материали са химикалки, тефтери, календари, часовници, флаш памети и други видове рекламни материали. Важно е фирмата да подбере такива рекламни материали, с които да напомня по-често на клиентите за нея, като най-добрия продукт за тази цел са рекламните химикалки и календарчета. Освен това фирмените рекламни материали трябва да бъдат оригинални и красиви, за да правят по-голямо впечатление на околните.

Коментари: 8

Краси Джоров 19 Mar 2012 в 2:31 pm

Друг вариант за реклама е продуктовото позициониране. Във филм или нещо подобно и главния герой полза лаптоп еди каква си марка 🙂
Краси Джоров´s last blog post ..За MLM и афилиейт програмите и къде е мястото на Free MLM

Кирил 21 Mar 2012 в 9:02 pm

Има наистина много похвати да се рекламира една фирма. Лошото е, че в наше време е много скъпо да се рекламира “на хартия”, а в интернет цените на повечето Български сайтове на импресия са просто непоносими.

Ивайло 28 Mar 2012 в 2:05 pm

не съм съгласен че е скъпа рекламата на хартия. Когато я правиш по-мащабна цените падат а клиентите ти се увеличават.

Петър Георгиев 28 Mar 2012 в 7:54 pm

Ако съм разбрал нещо от това как се правят реклами (основно радио спотове и банери) е, че трябва да бъдат весели и забавни.

Юлиян Димитров 31 Mar 2012 в 7:55 pm

Нито една афилиейт програма не ми е хванала окото. Дори на българския пазар няма все още толкова много, че да имаш избор.

Жоро 04 Apr 2012 в 2:07 pm

Има си една приказва – лоша реклама няма , всяка една реклама , която достига до широката маса е плюс за рекламирания продукт или услуга.Разбира се в България има и друго нещо – масите са бедни и нямат пари да купят нещо скъпо , пък макар и било качествено.

Жени 05 Apr 2012 в 1:19 pm

Аз мога да споделя за една лоша практика, при рекламата – това е спама ужасно е и някоя фирма е време да изгори. Има в дни в които отварям служебната поща и какво да видя 10 писма …. спам….
Жени´s last blog post ..Сенна хрема причини за поява и лечение

Ивелина 09 Apr 2012 в 12:55 pm

Примера с Кока-кола е по-скоро брандмейкинг. Промотират логото си и го набиват в лавите на потребителите. Малкия бизнес няма нужда от толкова голяма реклама. Те по скоро трябва да рекламират стока или продукт и да очакват директна продажба.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge