Профилактика на нарушения на репродуктивното здраве: основни принципи

Поддържането на репродуктивното здраве на населението е един от най-важните медицински и социални проблеми. Всяка година броят на хората с определени репродуктивни нарушения непрекъснато нараства. В същото време не само възрастните, но и юношите често се сблъскват с различни заболявания на репродуктивната система. В тази статия ще говорим за превенцията на нарушенията на репродуктивното здраве.

Полов живот


Основният метод за предотвратяване на нарушения на репродуктивното здраве е санитарно-възпитателната работа сред подрастващите с участието на родители и лекари. На всички подрастващи трябва да се разяснява значението на защитата по време на полов акт, необходимостта от защита за предотвратяване на полово предавани инфекции, нежелана бременност. Освен това трябва да говорите подробно какви методи за контрацепция съществуват, как да ги използвате правилно.

Инфекции

Говорейки за инфекции, заслужава да се отбележи, че не само венерическите заболявания имат отрицателно въздействие върху репродуктивното здраве. Някои инфекциозни заболявания, прекарани в детството, също могат да причинят безплодие. Един от тях е епидемичният паротит.

По този начин, за да се поддържа репродуктивното здраве, е необходимо правилно и своевременно да се лекуват различни инфекции и да се предпазват от болести, предавани по полов път.

Лоши навици и влошен начин на живот


За поддържане на репродуктивното здраве е изключително важно да се откажат от такива лоши навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Както никотинът, така и етиловият алкохол могат да имат отрицателно въздействие върху образуването на зародишни клетки, състоянието на цялата репродуктивна система.

Що се отнася до начина на живот, имаме предвид преди всичко избягване на силен стрес, редовни упражнения, добър сън. Всичко това играе важна роля в превенцията на нарушенията на репродуктивното здраве.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Тайната на дълголетието: Как да живеем по-здравословно и по-дълго

Условията на труд


Много проблеми с репродуктивната функция възникват поради неблагоприятни условия на труд. Редица проучвания сочат, че мъже, които полагат тежък физически труд са по-склонни да имат репродуктивни проблеми. Сред факторите, които значително влияят върху вероятността от нарушения на репродуктивното здраве при мъжете, заети в машиностроенето, са излагането на топлинна радиация и шум на работното място, както и вдигане на тежки материали и други сходни.

Следователно, за да се запази репродуктивното здраве, е необходимо да се опитаме да сведем до минимум професионалните рискове.

Прегледи при лекари


Един от водещите методи за предотвратяване на нарушения на репродуктивното здраве са редовните профилактични прегледи от лекари, които позволяват да се идентифицират определени проблеми в гениталната област възможно най-рано.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment