Правилно оптимизиране на URL адреси

 

Фактът, че вътрешното оптимизиране на сайта трябва да бъде на най-високо ниво, сме сигурни, че сте го чували често. Често SEO експертите, SEO блоговете, списанията и видео изданията говорат, че URL адресите и тяхната структура са изключително важни в ON-PAGE SEO частта.

В тази статия няма да повтаряме и отново да говорим за оптимизирано заглавие, описание, тагове и други, а ще споменем точно структурата на URL, както и коя точно да изберете за Вашият сайт.

Сигурно ще Ви се стори странно, но днес, в SEO аспект, URL адресите могат да изиграят ключово решение за класирането пред конкуренцията.

За съжаление, значителна част от уебмастърите забравят или дори не знаят как правилно да опишат URL адресите на страниците. Много от тях са свикнали да разчитат на автоматичните функции, използвани от CMS, които в повечето случаи допускат грешка с това действие.

Тази статия определено ще ви бъде от полза, ако адресите на страниците на уебсайта Ви изглеждат по следния начин:

Как да зададем правилно URL адресите, така че Гугъл да класира съдържанието по-напред?

Правилно съставеният URL адрес трябва да съдържа ключови думи. Освен факта, че избраното име на домейн за сеооптимизацията я е много важно и трябва дасе  съдържа основната ключова дума, или фраза, като на всяка вътрешна страница, то той трябва да бъде различен.

Съвпадения на заявката, въведена в полето за търсене, са удебелени не само в заглавието и описанието на сайта, но и в адреса. Ето защо, ако напишете правилно URL адреса, потребителите  също ще обърнат внимание на него в резултатите от търсенето и ще бъдат взети под внимание при формирането на мнението им относно уместността на страницата и възможността за преминаване към нея. С други думи, с по-добра структурана URL адресите можете значително да повишите и трафика си, респективно на което и евентуални продажби, ако сте управител на онлайн магазин.

 

Ето няколко важни правила, които вярваме, че ще са Ви от полза:

  1. Направете така, че URL адресите да съдържат най-много три думи. Дългите URL адреси биват автоматично скъсявани.
  2. Екипът на W-SEO.com в еднастатия споменават, че URL адресите е добре да са на латиница, а не на кирилица, ако се касае за проект на български език, като причината се крие в това,че адресът става много дълъг и повечето фрази се крият в Google SERP.
  3. Включете разширенше .html в края. Бъдете оригинални, не гледайте масовата практика. Можете да включите и .php. За WordPress CMS, това става много лесно, като можете да видите тук начините.
  4. Използвайте средни тирета за разделители, вместо долни черти, точки и други.
  5. Добре оформеният URL адрес трябва да съдържа само малки букви. Ако тази препоръка не се спазва, може да има проблеми със страниците за индексиране.
  6. Използването на кирилица е допустимо, но не е желателно. Тъй като те се показват само визуално в адресната лента по същия начин, по който искате да регистрирате URL адреса на страницата. Всъщност всяка българска буква е прекодирана в шест знака.
  7. Оптимизацията на URL адреси трябва да бъде с уникални адреси за всеки раздел.  Ако има проблем с автоматичното генериране, дублиращите се страници трябва да бъдат затворени от индексирането и да използват атрибута rel = “canonical”, за да посочат каноничните версии.
  8. Използвайте URL адреси с ключови думи, които се съдържат и в съдържанието на вътрешната страница.
  9. Използвайте модули за автоматично преобразуване от кирилица към латиница, не е нужно всяка публикация ръчно да я променяте. За целта може да ползвате модул cyr 2 lat.

 

Правилно съставеният URL адрес не е панацея
Не трябва да се надяваме, че само оптимизацията на URL адресите в съответствие с горните препоръки веднага ще вдигне страниците на вашия сайт в топ 3 на резултатите от Гугъл .

Не забравяйте, че това е само един от елементите, които влияят на резултатите в SERP.

Уверете се, че структурата на Вашият сайт е добре зададена, в унисон с препоръките, посочени по-горе.

Налагало ни се е да преправяме адреси на медийни сайтове, и трябва да признаем, че нещата са изключително трудни във времето, когато сайт с стотици хиляди sitelinks трябва да се преиндексира отново, с по-добре структурирани URL адреси. Именно и поради тази причина всеки уеб издател, още от самото начало на изработването на даден проект, трябва да се съобрази с този така важен SEO параметър.

 

 

Оценка на публикацията
Add a comment