Заговорим ли за здравословен сън несъмнено първото, което си представяме е красив, удобен и луксозен матрак. Много хора обаче не знаят, че друг важен елемент за постигане на спокойствие по време на почивка и сън е именно възглавницата. Обикновено част от хроничните болки в раменете, главата и кръста се дължат на неудобната възглавница. Затова ако забележите, че се събуждате с подобни симптоми е време да потърсите нова. Правилно подбраната възглавница ще намали болките и ще се събуждате свежи и отпочинали. Ето и някои от съветите, които водещи ортопеди дават на своите пациенти, които се оплакват от дискомфорт, главоболие и схващане по време на сън.

  1. За да определите вида и размера на възглавницата е добре да имате предвид основната и любима поза за сън. Някой хора се чувстват добре, когато са полугушнати в нея. Спейки на една страна е важно раменете да не са извити и притиснати от тежестта на тялото, защото именно това е причина за образуването на напрежение и болка. В случая възглавницата трябва да е по-висока, но достатъчно мека за да може тялото и главата да заемат най-удобната поза.
  2. За хора, които страдат от асма и са предразположени към алергии е препоръчително да внимават с избора на пълнеж за новите продукти, които купуват. Тези от естествен пух са много меки и удобни, но пък могат да предизвикат кашлица и запушване на ноздрите. Съвременните модели, които се предлагат на пазара са с антиакарна и антибактериална обработка. Затова е добре да се насочите към такива продукт, ако имате подобни здравословни проблеми.
  3. Дебелината или височината на възглавницата е фактор, който е добре да обсъдите със своя лекар, особено ако имате ставни проблеми. С напредването на възрастта все по-често изпитваме болки в коленете, кръста и гърба. Определено една качествена възглавница с подходяща височина може да се погрижи за намаляването на напрежението в най-уязвимите части.  Ако обичате да спите по гръб не купувайте твърде висока, защото по този начин ще увеличите напрежението и главата ви ще бъде в неестествена позиция, която допълнително ще усили болките, които изпитвате.
  4. Друг съществен критерий е твърдостта. В зависимост от използваните материали за направата на висококачествени възглавници и тяхната плътност е определяща за това дали ще се чувстваме удобни или пък не. Ортопедичните модели са препоръчвани за малки деца, по-възрастни хора и такива с наднормено тегло. По-меки и пухкави и меки могат да се използват от хора, които не страдат от заболявания на опорно-двигателната система и обичат да спят на мекичко.

Освен вариантите, които използваме за глава на пазара можете да намерите и всякакви други възглавници, които да осигурят допълнителна опора на тялото по време на сън или почивка. Запознайте се с пълната гама продукти за здравословен и спокоен сън от  goodnight.bg!

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge