Всеки бъдещ шофьор трябва да премине специално обучение, което да го запознае с основните правила за управление на автомобила, пътната обстановка и нормативна уредба. Твърдението, че шофьорската книжка не кара колата донякъде е оправдано, но за да можете да застанете зад волана и да поемете отговорност за последиците от вашите действия е задължително да преминете успешно шофьорски курс. У нас както и в чужбина се предлагат шофьорски курсове управление на различни превозни средства. Най-масовите са категория В, която позволява на водачите да карат лек автомобил, мотори и мотопеди. Тенденцията, която е доста тревожна през последните няколко години е, че твърде млади шофьори едва взели документа за правоуправление на моторно превозно средство се качват на мощни автомобили и предизвикват тежки пътни транспортни произшествия. Именно поради това Държавата започна масирани акции за контрол на движението по пътищата както и по отношение на качествената подготовка на водачите.

Шофьорския курс няма да ви направи перфектния водач. Инстинктите, реакциите на пътя и адекватното маневриране в различни ситуации се трупа след години опит зад волана. Основата обаче, която дава един шофьорски курс е а ви направи концентрирани, да ви научи на елементарни маневри, познаване на пътната маркировка и пътни знаци, както и това как да пазите самите себе си и останалите участници в движението. Курсът е определящ за собствената ви безопасност. Шофьорската книжка ви дава право да управлявате, но това е и огромна отговорност, която трябва да сте готови да понесете. На първо място за да можете да шофирате трябва да сте дееспособен гражданин навършил пълнолетие. У нас се дава възможност на лица, които са навършили 16 годишна възраст да преминат такъв курс, но едва след навършване на пълнолетие да могат да управляват съответното превозно средство. В зависимост от категорията за която ще бъде проведен курса се изисква определена възраст, която водача трябва да е навършил. Освен това за така наречените тежкотоварни превози се изисква не само по-висока възраст, но и успешно преминат курс за водачи на леки автомобили.

Технически провеждането на шофьорски курсове се изпълнява в два модула – теория и практика. Естествено всеки млад и потенциален шофьор се вълнува най вече от това как ще се справи с шофирането в градски условия. Една тенденция, която се наблюдава напоследък е в това, че се избират по-малки и не толкова натоварени от гледна точка на движение градове, в които да се провеждат шофьорските курсове. Тук недостатъка обаче е в това, че когато започнете да шофирате в по-екстремни маршрути и попаднете в задръствания в натоварения трафик на големия град е възможно да се паникьосате и да предизвикате катастрофа. Затова е препоръчително да намерите инструктор или школа за шофьорски курсове, които се провеждат в града, в който ще шофирате. Така ще се запознаете с пътната обстановка, трафика и други важни особености по трасето.

При провеждането на каквато и да било категория за водачи на моторни превозни средства теоретичния материал е свързан първо със запознаване детайлите на превозното средство. За съжаление много от инструкторите разчитат на това, че курсистите им са наясно с възможностите, които дава Интернет пространството и дори избягват да отделят часове на елементарни технически познания като например какво означават сигналните лампи по таблото на автомобила. Това е особено важна информация, която на моменти мое да ви постави в комична ситуация. Не е нормално да не познаваш основните сигнали като дневни или нощни светлини, аварийни предупредителни светлини, които акцентират за това, че е време да смените маслото на двигателя или да отпуснете ръчната спирачка за да потегли автомобила. За един млад начинаещ шофьор е напълно нормално тази нова информация да звучи твърде сложно. Затова работата на инструктора, който провежда шофьорския курс е да Ви въведе в това начинание.

Първото сядане зад волана остава като един много важен спомен в съзнанието на всеки шофьор. Това, което задължително трябва да ви научи вашия инструктор е първо да нагласите седалката, огледалата и задължително да поставите предпазния колан. Това са трите основни правила и ако водещия курса ви научи, че това е особено важно то със сигурност при всяка сядане зад волана ще броите до три и ще следвате тези стъпки. Няма как да се научите да следите движението ако не сте заели удобна позиция. Настройването на огледалата също е съществен критерий, тъй като видимостта може да спаси живот и да предотврати тежък пътен инцидент. Коланът е задължителен аксесоар, който всеки шофьор и возещ се превозното средство трябва да постави. Така обезопасяваме тялото си от травми при удар с друг автомобил или друг предмет.

След като сте изпълнили трите основни стъпки следва запознаването с автомобилната система. В зависимост дали колата, на която ще се учите да шофирате е с ръчна или автоматична скоростна кутия е препоръчително детайлно да опознаете възможностите. След теоретичната част, която обикновено заема почти половината часове от целия курс следва да запалите автомобила и да потеглите. Първото каране се провежда в извънградски условия или полигон. Това дава възможност на начинаещия шофьор да се запознае с елементарни маневри като запалване на автомобила, потегляне, завои, шофиране назад, като и спиране. Преди да навлезе в градската лудница и трафика инструктора трябва да научи шофьора да се справя с основните маневри, както и да свикне с габаритите на колата. Независимо от това, че днес като часово измерение шофьорските курсове са доста ограничени и предизвикателството, пред което е изправен инструктора е да създаде дисциплинирани и отговорни водачи, които да спазват основните правила за движение по пътищата.

За съжаление много от завършилите шофьорски курс не са наясно с какво се захващат.  Оказва се, че са платили основно за документ, а дори нямат представа как да заредят с гориво автомобила си или да долеят  течност в казанчето за чистачките. Това е наистина тревожна статистика, затова ако сте решили, че е време да се снабдите с документ за управление на моторно превозно средство внимателно проучете кои инструктори могат да ви научат на това не само да шофирате, а да имате представа от това какво се крие под капака на колата. За да наречеш себе си шофьор не означава да седнеш зад волана и да завъртиш ключа. Всеки водач и собственик на лек автомобил или друго превозно средство задължително трябва да има елементарни познания, които се научават на шофьорските курсове, провеждани от съвестни и надеждни школи и инструктори.

 

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge