Всеки ли може да сменя водомери или това е регламентирана дейност, изискваща лиценз?

Водата е онзи ресурс, без който живота ни е немислим. Тя е в основата на това да се чувстваме енергични, чисти и свежи. Водата е източник на живот, а удобството да я ползваме в домовете си е причината, за която ще си говорим днес както и затова, че трябва да обърнем внимание на нейното разумно разходване. Измерването на потреблението на водата се извършва с уред наречен водомер. Всяко жилище, индустриална или производствена сграда, в която има изградена инсталация за течаща вода има такъв водомер. Уреда отчита какво количество вода сме използвали за определен период от време. като част от текущите месечни сметки, които заплащаме тази водата също приспадаме към задължителните ни битови харчове.

Още с изграждането на инсталацията на една сграда се монтира водомера. Тук обаче се изискват специални умения и опит. Това не  е просто поредния кран, който се поставя, а ревизионно средство, с което се установява количеството на употребената от дадено домакинство вода. Независимо от това от колко апартамента се състои един жилищен блок или кооперация при неговото строителство на входа на тръбата, която доставя вода до жилището се поставя водомер. Като се има предвид, че това е контролиращ разхода на даден ресурс като водата например то трябва да знаете, че всеки един монтиран водомер подлежи на одиторски контрол от страна на съответното дружество по водоснабдяване и канализация по райони. Така, че ако сте строител и трябва да узаконите водомерите в новострояща се сграда в столицата то се подписва съответния договор за откриване на партиди от ВиК София . така служители ще извършат контрол и ще поставят пломби на всеки един водомер. И още нещо също значимо при извършването на поставяне на водомери София – задължително това трябва да е направено от фирма, която има лиценз за извършване на такава дейност. Монтажа на водомера е регламентирано от ВиК дружествата. Тук има критерии не само за самото поставяне, мястото на монтаж и други специфики, но също така и какъв точно да бъде водомера. Изискванията за модел, марка, които отчитат коректно разходваното количество вода са застъпени в договора, който всъщност всяко едно домакинство сключва с водоснабдяване и канализация гр. София или пък друго населено място.

Има много специализирани фирми, които имат лиценз да поставят, демонтират и подменят водомери. Без значение каква е причината за това и вашия водомер да бъде сменен то няма как да го направите сами. При наемането на фирма, която да извърши подмяната се сключва протокол. В него се описват конкретните причини както и показанията на водомера към момента на неговото демонтиране. Следва поставянето на нов, както и неговото одитиране, което се състои в поставянето на плобма. Пломбирането на водомера е важно, тъй като тук се елиминират всякакви вероятни действия, които са свързани със злоупотреби. Технически сами няма как да извършите всичко това. За да можете да ползвате чиста питейна вода за вашите битови нужди е логично да си плащате за нея. А какво дължите като месечен разход може да каже само водомера чрез данните, които показва.

Монтирането на водомер може да бъде провокирано от няколко причини. На първо място както споменахме това е строителството на нова сграда. Тук правилата са ясни. Строителя сключва договор с ВиК София или друг град, където се извършва дейността, фиксират се броя на водомерите както и избрания модел, и същевременно се изписва и лицензираната фирма, която ще извърши тяхното поставяне. Спазването на правилата за поставяне, демонтаж или монтаж на водомер се извършва съобразно правилата на всяко едно от дружествата и поради това са недопустими и наказуеми всякакви действия, които са свързани с безконтролното отстраняване на водомерите. Освен, че трябва да се поставят от лицензирани фирми има и предписания за мястото, където ще бъде монтиран даден водомер. Обикновено още при строителството на сградата в отделните апартаменти се отрежда място, което се счита за вход на водата. Самия отчитащ уред трябва да се монтира хоризонтално, на светло и достъпно място, където инкасаторите могат да имат достъп до неговите показания. Независимо дали пускате миялната машина, ползвате топла вода от бойлера или перете с пералня то всички домашни електроуреди, консумиращи вода трябва да се отчита от водомера. Поради това той трябва да се монтира не някъде в средата на изградената водопроводна система в един апартамент, а в началото ѝ. Затова при строителните дейности и тяхното приключване се прави експертна оценка от оторизирани лица, представители на ВиК дружествата, които да установят дали монтирането е съобразно техните правила и предписания.

Освен при новостроящи се сгради подмяната на водомер може да се наложи и при съмнения за некоректно отчитане или пък изтичане срока на експлоатация на даден водомер. Много от дружествата,включително и това в София могат да предпишат подмяна на морално остарели водомери с оглед на това потребителите да заплащат реално разходваната вода, нито повече, нито по-малко. Възможно е да забележите, че сметките които плащате за вода са се повишили. Това е повод да поискате оценка на водомера за начина на отчитането на водата. Тъй като въпреки, че е пречистена водата носи със себе си миниатюрни частици, които могат да се натрупат и да предизвикат неточно отчитане то при установяване на проблем ВиК София може да издаде предписание за това да бъде подменен водомера. Намирането на лицензирана фирма, която да извърши демонтажа и монтажа е лесно. Просто ползвайте Интернет и открийте Хидро Старт София. Екипа от специалисти ще се постараят да получите най-бързото и качествено обслужване на достъпна цена.  За монтаж на водомери в нови сгради, поради изтичане на срока на експлоатация или при потенциално неверни подадени данни винаги можете да се обърнете към екипа от професионалисти, които съобразно своя лиценз ще извършат подмяната на вашия водомер. Тъй като на пазара има многообразие от водомери, от които можете да изберете Хидро Старт ще ви посъветва кой е най-удачния вариант за вашето домакинство. Важно е новия измервателен уред да предоставя коректни данни, отговарящи на реалното ви потребление на вода. Хидро Стар ще постави водомер съгласно нормативните изисквания, на подходящото място, в хоризонтално положение и пломбиран според разпоредите и общите условия за монтаж на ВиК дружеството.

 

 

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge