Най-доброто време за полагане на асфалт

полагане на асфалт

Когато планирате асфалтиране , от първостепенно значение е да вземете предвид външните температури, температурата на земята и дори влажността. Екстремните метеорологични условия пречат на процеса на втвърдяване на асфалта. За съжаление, не можете просто да положим асфалт, когато пожелаете, тъй като новият асфалт създава температурни и екологични бариери. Нека научим при каква температура трябва да се полага асфалтът и други фактори на околната среда, които могат да повлияят на вашето асфалтово покритие.

Асфалтът е смес от инертни материали, трошен камък, пясък и битум. Топлината поддържа този битум гъвкав, така че асфалтът да може да се разстила върху повърхност. Докато изсъхва, тази смес се втвърдява и се превръща в пътната настилка. Високите температури спомогнат допълнително асфалта да се разстила равномерно, докато ниските температури забързват изстиването и втвърдяването му.

За да запазите асфалта мек и да позволите правилното му валцуване и уплътняване, температурите навън и на земята трябва да бъдат поне 10 градуса.

Въпреки че асфалтът трябва да остане топъл и гъвкав по време на монтажа, външните температури могат да станат твърде високи, така че асфалтът да не започне да се втвърдява. За да поддържате асфалта в добро състояние и да му позволите да започне да се втвърдява, след като бъде излят, температурите на околната среда трябва да са под 32 градуса.

Може би много от вас се питат дали е възможно асфалтиране на улици , дворове, паркинги и т.н. в дъждовно време – отговорът е категорично не. Асфалтовият битум или свързващи вещества са на петролна или маслена основа и разбира се, масло и вода не се смесват! Дъждът, падащият сняг и дори прекомерната влажност могат да позволят на тези свързващи вещества да се откъснат от инертната основа на асфалта, така че материалът да започне да се рони или да се разпада.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment