Интервю с Добромир Панов, основател на дигитална агенция Промо Пойнт ООД

Днес на гости ми е Добромир Панов, приятел, занимаващ се от дълги години с онлайн маркетинг, основател на дигитална агенция за интернет маркетинг и онлайн реклама – Промо Пойнт ООД
Ето и 7 интересни въпроса, които му зададох, както и отговорите. Надявам се, че ще Ви бъдат интересни.

1. Здравей Добромир, радвам се, че гостуваш в моят блог, кажи нещо повече за себе си?

Здравей! На първо място благодаря за възможността да участвам в това интервю.

Аз се казвам Добромир Панов, не обичам особено много да говоря за себе си и семейството си, но мога да споделя, че от години се занимавам с онлайн маркетинг. В самото начало интереса ми възникна в областта на оптимизацията за търсещи машини, но с течение на времето имам цялостен интерес към света на дигиталния маркетинг. Все пак продължавам най-вече да се занимавам със seo, като съм част от екипа на PromoPointbg.com. Работата ни е изцяло свързана с това да работим с клиенти, които знаят какво искат и са готови да се доверят на нашия екип.

2. Как се справяш с SERP при мобилното търсене? Анализираш ли резултатите?

Перфектен въпрос, особено когато се касае за комуникация с клиент, който не е наясно какво се случва. Mobile First си е налице, но не това е най-важното. Най-важното за мен е клиента да разбере, че в момента тенденциите са свързани именно с търсенето от смартфони. Защото човек, колкото и да работи и да прилага промени по даден уебсайт, е безмислено, ако клиента не разбира защо се налага това.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  С какви млечни продукти търговците в хранителния бранш привличат клиенти?

При нашите клиенти, както съм убеден и при всички останали, се вижда как нараства с бързи темпове дяла на мобилните устройсва що се касае до трафик към сайта. Затова анализите, вниманието, нужните промени – те са задължителен елемент за всеки, който желае да има лидерски позиции на пазара.

Защо казах, че MF (mobile first) не е важен? Точно защото самата логика още преди години сочеше, че се очаква значителен ръст на посещенията от смартфони. В крайна сметка идеята е да се следят тенденциите и още в зараждането им да се стартира прилагането на нужните промени.

3. Започна новата 2018 година, как мислиш, кои ще са акцентите по отношение на SEO?

Акцентите следват тенденциите. Всеки може да се замисли за какво се говори по света, какви по-големи удобства има в технологичен аспект, какъв път на промяна са поели търсачките и то не само в seo аспект. Преди години се заговори за увеличение на трафика през мобилни устройства и това е факт. От известно време се говори за voice search, който е едно от най-големите удобства. Тъй че определено трябва да насочим внимание в тази насока. Със сигурност трябва да продължим да наблягаме на мобилните версии на сайтовете, като мога смело да кажа да се залага на responsive дизайн.

Много хора коментират, че снипетите ще продължат да имат солидно влияние и е хубаво да се работи в този аспект. Съгласен съм, но определено не смятам, че те ще са сред водещите аргументи. Много силен елемент са, важни са, но определено трябва да насочим повече усилия към размисли как можем да задоволим потребностите и желанията на потребителите. Точно на такъв акцент трябва да наблегнем!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Готина идея за подарък

4. Социалните сигнали каква сила имат за по-добро позициониране?

Изключително хубав въпрос с оглед факта, че в предния отговор не споменах нищо за тях. Социалните сигнали ще продължат да имат много силно въздействие най-вече защото отразяват по най-лесен и бърз начин потребителското мнение. В крайна сметка точно това е най-важното за Google. Алфабет се издъни за пореден път с опита си да направи социална мрежа, която да е конкурент на Фейсбук. Затова очаквам да има нов опит, може би с поглъщане на някоя от останалите съществуващи мрежи.

И все пак апелирам към всеки бизнес да насочи усилия в опита си да достигне до своя таргет в социалните мрежи. Точно тези хора, бъдещите клиенти, могат да подпомогнат развитието на бизнеса в най-голям аспект.

5. Притежаваш ли собствени проекти, например e-storе, медиен проект и участваш ли с партньор в подобен?

Притежаваме фирмени проекти, които по-скоро ни служат за тестове и анализи, отколкото за борба в някаква насока. За нас е важно да трупаме ноу хау, което да ни помага в работата по клиентските сайтове. В крайна сметка точно с такава идея предлагаме услугите си. 🙂

6. Какви препоръки би отправил към прохождащите SEO специалисти, тези, които искат да трупат опит и стаж в тази област?

Да разсъждават, да четат, да имат желание да се развиват. В дигиталната сфера динамиката е огромна и ако искаш да бъдеш един от най-добрите трябва да съсредоточиш сили в конкретен аспект. Точно това трябва да направят по-младите. Специализацията е най-доброто решение в така или иначе разводнения пазар от seo и маркетинг “професори”. И може би един от най-важните съвети – не трябва да приемат всичко за чиста монета. Разсъждавайте логически!

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Един от най-добрите SEO форуми с нов дизайн

7. За финал, няколко думи към читателите на djunev.info?

Пожелавам на всички да бъдат здрави. Нека годината бъде изпълнена с предизвикателства, трудности, моменти на изключителна радост и всичко това поръсено с малка доза късмет. А на теб – нови предизвикателства, в които да покажеш най-доброто от себе си, и да се почувстваш наистина оценен! До нови срещи 🙂

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment