Можете ли да пиете бира с изтекъл срок на годност?

Читател пита: мога ли да консумирам бира с изтекъл срок на годност?

Може ли бирата да се развали?
да Както всяка друга храна, бирата има срок на годност. Основните врагове на свежестта са бактериите, слънчевата светлина и кислорода, които окисляват напитката и променят вкуса й. Поради окисляването малцовият вкус на тъмната бира започва да прилича на гнили плодове, а светлата бира като цяло губи характерните си нюанси и става като картон.

Пивоварите се опитват да намалят влиянието на тези фактори, но е невъзможно напълно да се отърват от тях. Така че бирата се влошава с остаряването. Това не се отнася за видове, които са умишлено отлежали.

За да се запази напитката възможно най-дълго, се използват различни технологии. Бутилира се в тъмни стъклени бутилки, непрозрачни метални кутии и се съхранява на тъмни места, за да се предпази от светлина. Борбата с кислорода не е толкова лесна – той така или иначе ще попадне в готовия продукт. Но благодарение на подобряването на оборудването, пивоварите непрекъснато работят, за да гарантират, че количеството му е минимално.

Алкохолът в състава, температурата на варене и пастьоризацията предпазват бирата от бактерии. Пастьоризацията е обработка на буркани и бутилки със струя пара и вряла вода при температура около 140 градуса.

Можете ли да пиете бира с изтекъл срок на годност?
Зависи от вида на бирата и условията на съхранение.

Обикновените сортове в магазина почти винаги са пастьоризирани. Следователно бирата се съхранява 6-8 месеца, а след изтичане на срока на годност обикновено се променя само вкусът. Самата напитка при правилно съхранение остава безопасна за около година. Опитайте да отворите бутилка. Ако напитката цвърчи и се появи бяла пяна, бирата може да не е вкусна.

Занаятчийските пивоварни често се отказват от пастьоризация в полза на вкуса, поради което бактериите виреят в бирата. Такива напитки имат по-кратък срок на годност и са строго забранени за пиене след излизането им.

Същото важи и за всяка отворена бира. Във всеки случай бактериите са се размножили и са отделили някакви отпадъчни продукти, така че можете да се отровите. По-добре е да изхвърлите такава напитка без съжаление.

И за финал, едно предизвикателство: Вие вярвате ли, че етикетите със срок на годност са актуални, истински?

Оценка на публикацията
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Add a comment