През вековете, модата се оформя широкоспектърно под формата на дълъг и сложен процес. Постепенно тя започва да определя предпочитанията на обществото в изкуството и културния живот като цяло, като се започне с архитектурата и живописта и се завърши с танците, кулинарията и облеклото. Едновременно с това, съвременните модни дизайнери, които чрез своите колекции изпращат своето послание към света, често се стремят да вдъхновяват хората, които се занимават с изобразително изкуство и музика, балет и кино.

От друга страна, появата на различни тенденции в изкуството, сама по себе си, се поражда чрез появата на модните тенденции за стилни дамски дрехи и елегантни мъжки облекла. Всичко това очевидно прави модата не само мощен фактор на влияние върху обществото, но и отражение на симбиозата между традиции и нововъведения, които са неразделна част от културата.

Концепцията за модата в съвременното й разбиране започва да се оформя в Западна Европа едва през XII-XIII век с началото на активния градски растеж, развитието на манифактурното производство и появата на нови технологии. Градовете стават център на индустриалното производство, както и на политическия и културен живот на обществото. В този период в градовете започват да се зараждат нови културни и модни тенденции.

Оттогава стила на дрехите става не по-малко важен от престижа и цената на тъканите и орнаментите, използвани за тяхното шиене, тъй като те вече започват да отговарят на изискванията на бързо променящата се мода.

Въпреки това, от много време, модата продължава да бъде привилегия на управляващите, докато облеклото, произвеждано за по-нискостоящите в социалната йерархия слоеве, е в по-голямата си част традиционна и често не се променя в продължение на векове. С появата на същото, през XV век. производството, което до момента е било предимно чрез ръчен труд и се е свързвало с изкуствата и занаятите, постепенно замира. Тогава започва своето движение производството „на едро“, което е предназначено за широките маси, които за първи път са в активна фаза на растеж и се стремят да подражават на заможната аристокрация (буржоазия), а по-късно, през XVIII след технологичната революция, този процес започва да бъде в сила и за масовия потребител.

През XIX век необходимостта хората да се обличат и украсяват се превръща в един от най-влиятелните феномени в западната цивилизация. Появява се понятието “висша мода”, развитието на която през следващите векове се превръща в изключително важно социално явление.

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge