Модата е обществен феномен, който има далеч по-голямо влияние върху живота на съвременния човек, отколкото това изглежда на пръв поглед. Както съобщава Дона Каран “След три десетилетия виждам стила като еволюция, единственото отражение на това, кои сме, къде сме били и накъде отиваме.”

Модата и по-точно дамската мода много често е на прицела на обществената критика, но модната индустрия все повече обхваща обществената отговорност и се опитва да направи този свят по-добро място за живеене. Винаги сред световните дизайнери е имало такива, които са се застъпвали за човешките права, в синхрон с цялостната концепция за изкуството.

Без съмнение се стига до позитивни движения, рушат се табута, поставят се на изпитания човешките ценности, въвежда се по-хуманно отношение към различните. Чрез модата се дава публичност на наболелите обществени проблеми и се увеличава ангажираните потребители.

В света на модата има дизайнери, които са оставили трайна следа в обществения живот и тяхната дейност е довела до промени в обществото.

Пример в това отношение е Бриджит Бардо, която е страстен застъпник на правата на животните. За нея модната индустрия,която се основава на използването на естествената козина, символизира страдание и смърт.

Бриджит Бардо печели привърженици по целия свят и в началото на 21 век става недопустимо да се обличат животински кожи по каквито и да е причини. Решително “НЕ”  на естествената кожа е казано и от много модни марки като: “Гучи”, “Армани”, ” Майкъл Корс”, “Версаче”, ” Томи Хилфигър” и много други.

Днес носенето на дамски дрехи от естествена кожа се превръща в етична позиция. “Кажете не на естествената кожа” е един от примерите за успеха на модната кампания на човешката ориентация.

Друг пример за обществено влияние на моден дизайнер е Вивиън Уестуд, която е открит противник и последователен борец против капитализма, и е участник в многобройни кампании против глада в света. Тя публикува плакати в профила си чрез които открито се бори против политиците и напомня, че интереса на планетата Земя е по-важен от икономическите сметки и говори за климатичните промени.

Вивиън Уестуд е активист в борбата против насилието над жени, дори веднъж в Милано приготвя кукли, гримирани така,сякаш са със синини на лицето, за да обърне внимание, че всяка трета жена е жертва на насилие в семейството. Повече от пет десетилетия тя се разпалва и се нажежава на модната сцена. Нейните дела са винаги във вид на протест, бунт, позиция, може да се каже един продължителен революционен похват.

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge