Работещите в най-различни индустрии освен на чисто механичните рискове от професиите си, са изложени често и на вреден шум. Този шум може да идва от машините, които работят наоколо, заради затворената среда, заради цялостния звуков фон и други причини. За да изберете най-адекватната слухова защита, първо трябва да съберете всички налични данни от работното място.

 

Трябва да знаете обаче един факт. Преди да закупите аксесоари за слухова защита, трябва да се погрижите да ограничите шума чрез инженерни методи. Когато всичко това е направено, на базата на пресметнати данни, можете да изберете слушалки, антифони (вътрешни или външни), и възможни други видове слухова защита.

 

Когато децибелите в работна среда надвишат 80-85, тогава вече сте в ситуация, в която се изисква систематичен подход на работното място. Тоест не се нуждаете само от антифони, но и от редовно замерване на шума, от техники на обучение за работниците, поддръжка на системите, инспекция, водене на записки, настройка спрямо работния режим на хората в конкретната среда.

 

Слуховата защита на работното място се различава изключително много от слушалките ползвани за слушане на музика. Затова при избора на антифони трябва да се позовавате на измереното в работната ви среда и техническите данни на предложените модели. Те трябва да са съвместими с работното ви облекло, с аксесоари за комуникация в такава среда; трябва да са съвместими като габарити и да се носят с лекота и без да пречат. Влажността и температурата на работното място също може да са фактор при избора на антифони.

 

Освен защита антифоните трябва да осигурят възможност да чувате предупредителни сигнали и аларми на работното място. Тоест слушалките за защита, които ще изберете не трябва да ви изолират от шума около вас, но да направят работната среда по поносима за слуха и здравето ви, без да пречат да имате достъп до важните звукови сигнали, които засягат работното място. Направете замерванията и вземете необходимите мерки, тогава изборът на слухова защита ще е много по-лесен.

 

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge