Любопитното за автоматизацията и изкуствения интелект

Любопитно за автоматизацията и изкуствения интелект.

През 1985-та Американската жилищна асоциация демонстрира за пръв път официално сградна автоматизация.

Франция и Белгия имат собствени стандарти за жилищна автоматизация. На тяхна база са развити повечето европейски технологични системи за управление на сгради.

Най-разпространените стандарти за внедряване на устройства за автоматизация позволяват системи за управление с допълнително окабеляване (усукана двойка, подобно на част от кабелите за Интернет) или с монтаж директно към наличната в сградите електрическа инсталация.

В една инсталация, в зависимост от използвания стандарт, могат да се включат над 50 000 електроуреда.

Всички електроуреди в една сграда (черна/бяла техника, осветление, отопление, вентилация, системи за напояване, сигурност, забавление…) могат да бъдат командвани с едно-единствено дистанционно.

Можете да наблюдавате в реално време дома си от коя да е точка на света, стига да разполагате с Интернет или мобилна връзка.

С едно натискане на бутон можете да намалите интензивността на светлината, да включите телевизора, цифровия приемник, да зададете желана приграма и сила на звука, да нагласите климатизацията на определени градуси, да заключите входната врата, да пуснете съдомиялната машина и още куп неща; И всичко това, докато се нагласяте удобно на дивана, за да гледате любимия си сериал.

Ако сте на почивка, в командировка, или на презокеански круиз, домът ви може да ви праща съобщения, в които да ви информира за възникнали събития, например такива, касаещи сигурността.

Водещите компании в областта на домашна автоматизация акцентират и върху дизайна на продуктите си. По тази причина един обикновен бутон за осветление може да прилича на космическа джаджа, излязла от научнофантастичен филм… и все пак да включва лампата в хола ви.

Някои технологии за автоматизация включват изключително компактни и/или безжични реализации, които често могат да бъдат напълно скрити, дори при голям брой устройства, добавени към инсталацията.

Добавянето на автоматично управление привлича все повече хора, заради удобството и заниженият разход на електроенергия, а нерядко и заради лукса да командват уредите у дома от разстояние.

Изкуственият интелект е все по-високо и растящо ниво на автоматизацията и с времето изцяло ще се лишат от работа хората от средната класа, а това ще доведе до сериозни политически и икономически промени. Твоа смята Стивън Хокинг.

Надеждният изкуствен интелект (ИИ) може да донесе много ползи, като например по-добро здравно обслужване, по-безопасен и чист транспорт, по-ефективно производство и по-евтина и по-устойчива енергия.

Rate article
Add a comment

Blue Captcha Image
Refresh

*