Колко често трябва да сменяте матрака си

Навременната смяна на матрак, изслужил времето си, е необходима процедура за осигуряване на качествен сън и почивка. Колкото и скъп и качествен да е един матрак, експлоатационният му живот не е безкраен.

Колко издържа един матрак

Няма единна препоръка кога да смените матрак. Много зависи от производителя на матрака, правилния избор на мебели при закупуване и условията на работа – всички тези фактори пряко влияят върху неговия експлоатационен живот.

Средно производителите дават гаранция за своите продукти до 10 години. Смята се, че през този период матракът напълно запазва всичките си работни качества, след което постепенно започва да губи еластичност и други критични технически характеристики. Оптималният експлоатационен живот на един матрак е 7-10 години, след което матракът трябва да се смени.

Колко често трябва да сменяте матрака си

Ако матракът е избран правилно (в съответствие с височината и теглото на човека) и условията за неговото използване съответстват на препоръчаните, можете да се съсредоточите върху оптималния експлоатационен живот от 7-10 години.

Понякога матракът трябва да се сменя по-често. Ето няколко признака, които показват необходимостта от незабавна смяна на матрака:

  • след сън на матрака се усеща дискомфорт, гърбът започва да боли, след събуждане, вместо веселие, се усеща умора;
  • пружините на матрака започва да скърцат;
  • местата на износване стават визуално забележими – на повърхността на матрака се появяват туберкули и вдлъбнатини;
  • матракът има изразена миризма на влага и мухъл;
  • има признаци на алергична реакция при липса на други алергенни фактори.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Дивани Какво търсим в един диван?

Ако всички тези признаци липсват, но животът на матрака е над 10 години, това също показва, че старият матрак трябва да бъде сменен.

Как да удължим живота на един матрак

За да не се чудите колко често да сменяте матрака на леглото, струва си да разгледате няколко препоръки за неговия избор и експлоатация.

Първо, когато купувате, трябва да се съсредоточите върху височината и теглото на човека, който ще спи на матрака. Ако е необходимо, трябва да се консултирате със специалисти на магазина, които ще ви помогнат да изберете най-добрия вариант.

Когато купувате матрак за дете, струва си да запомните, че теглото му непрекъснато ще се увеличава заедно с растежа, така че в някои случаи подмяната на матрака ще трябва да се извършва по-често.

На второ място, препоръчително е да слушате правилата за използване на матрака. Матракът ще издържи по-дълго, ако:

  • стаята, в която ще се намира, ще бъде редовно вентилирана;
  • в тази стая няма да има висока влажност;
  • за пране на покривки и спално бельо ще се използва режим от 60 ° и повече – тази температура ще унищожи всички микроби, предотвратявайки по-нататъшното им възпроизвеждане;
  • при използване на матрака постоянно ще се използва специално покритие, което предотвратява директен контакт на човешкото тяло с повърхността на матрака;
  • ако върху матрака е попаднала течност или което често се случва в горещия сезон, спалното бельо е станало влажно в резултат на повишено изпотяване, матракът ще бъде оставен да „диша“, оставяйки го за известно време без покритие, матрак и бельо отгоре.

Следвайки тези препоръки, можете значително да удължите живота на матрака за повече от една година.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Нема угодия ...

Кой матрак ще издържи по-дълго: ортопедичен или мемори пяна

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Продължителността на живота на един матрак до голяма степен зависи от качеството на продукта.

Качествените матраци са по-скъпи, но в крайна сметка закупуването им ще бъде по-изгодно решение. При избора на пружинен матрак е по-добре да се даде предпочитание на двустранни модели, които могат да се обърнат и по този начин да се намали износването от всяка страна. Надеждността на пружините също е важна – колкото по-здрави са пружините на един ортопедичен матрак, толкова по-дълъг живот може да се очаква от матрака.

Матраците от пяна са по-малко склонни към деформация, но също така не се препоръчва да надвишавате 8-12 години експлоатация.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment