Колко често трябва да се сменя спалното бельо?

Като правило  изпращаме нашето спално бельо към пералнята един път седмично или когато забележим петна и мръсни ивици. Но дали се грижим правилно за нашето спално бельо, осигуряваме ли си здравословна и чиста среда, когато си лягаме. Бъдете сигурни, че това оказва огромно влияние върху качеството на съня ви. Ако не осигурим на тялото си нужния комфорт и чистота, то тогава няма да успеем да си отпочинем през нощта.  Спалното бельо е символ на чистота. Но това е само на пръв поглед. Калъфките за възглавници, завивките и чаршафите са място за размножаване на множество микроби.

На повърхността на плата постоянно остават частици от ороговела кожа и пърхот. Ако домашните котки и кучета спят със собственика, тогава върху одеялото ще има косми. Това поражда логичен въпрос – колко често трябва да се сменям моето спално бельо?

Бебетата се нуждаят от калъфка за възглавници и подмяна на чаршафи на всеки два до три дни. Процедурата трябва да се спазва, дори ако комплектът е безупречен. За по-големите деца спалното бельо се сменя на всеки четири до пет дни. На юноши – веднъж седем дни. А за възрастни – веднъж на четиринадесет дни.

Трябва да се има предвид, че смяната на спалното бельо зависи и от това кое време на годината е. През лятото температурата на въздуха винаги е по-висока, човек се поти по-често. Следователно ще трябва да поставяте нови комплекти на всеки три дни. Това правило важи за всички възрастови групи, с изключение на бебетата. През лятото тяхното спално бельо е препоръчително да се сменя всеки ден.

Също така трябва да се помни, че не се препоръчва леглото да се оправя веднага след сън. Ще бъде правилно да сгънете одеялото, оставяйки бельото да се охлади и изсъхне. Работата е там, че бактериите не обичат чистия въздух и обикновено умират при контакт с него.

Източник: https://spalno-belyo.com/za-spalnqta-i-doma

Оценка на публикацията
Add a comment