Климатик от слънчева енергия – колко слънчеви панела са необходими за да работи един климатик?

Логичното мислене на всеки води до заключението, че .. когато е слънчево, топло, то тогава най-често трябва да се употребява климатик. Следователно, когато има слънчеви лъчи, има и нужда от климатик.

Не можете да отречете страхотното усещане за хладен климатик във вашия дом, особено през лятото.

Но този хладен въздух има цена. Разходите за работа с климатик могат да изтощят джобовете ви.

Естествено е да се чудите дали можете да използвате слънчеви панели за захранване на вашия AC. Следващият ви въпрос би бил колко слънчеви панела са необходими за да работи климатик?

В това ръководство ще отговорим на този въпрос, за да ви помогнем да поддържате климатика си работещ, без да се налага да плащате.

Въпреки че AC охлаждането звучи добре, то отделя тонове въглероден диоксид в атмосферата.

За съжаление, въглеродният диоксид, като парников газ, замърсява околната среда. Резултатът е по-гореща планета. Така че в крайна сметка ще получите по-хладен дом, но не изцяло екологибно, с грижата за нашата планета Земя. Ето защо е най-добре да използвате слънчева енергия за климатик.

Слънчевите климатици работят по същия начин като стандартните климатици. Единствената разлика е това, което ги захранва – слънцето.

Ето я и най-простата схема:

Можете да решите да свържете вашите слънчеви панели към мрежата, за да захранвате вашия AC.

Предимството на мрежовата система е, че вашият AC все още може да работи дори през нощта или в облачен ден.

Тази система не изисква батерии, защото дърпате захранването от мрежата.

От друга страна, батериите са необходими за слънчевата система извън мрежата. Батериите също така ще поддържат вашия AC работещ дори през нощта, защото съхраняват енергията.

Какво определя вашата консумация на променлив ток?
За да определите колко енергия използва AC, трябва да вземете предвид фактори като модела, къде живеете и времето.

Колко души са в една стая?
Тъй като хората отделят топлина, колкото повече хора има в една стая, толкова по-висока е консумацията на променлив ток. Представете си стая с осем души и една с 15 души. Стаята с 15 души ще се нуждае от по-голям AC или повече от един AC за охлаждане.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Какво е уеб дизайн и защо е толкова важен при изработката на един сайт?

Каква е температурата навън?
В горещ ден, когато температурата е, да речем, 42 градуса по Целзий, AC ще използва повече енергия за охлаждане, отколкото когато е 30 градуса по Целзий.

Колко електрически уреди имате?
Вашият AC трябва да работи по-усилено, за да охлади стая, в която има много електрически уреди.

Къде живееш?
Ако живеете в Колорадо, вероятно имате по-високи нужди от охлаждане, отколкото човек в Тексас.

Друго съображение при „местоположение“ е дали домът ви е засенчен или не. Ако къщата ви е изложена на слънце, вашите нужди от охлаждане също ще бъдат по-високи без дървета или друга сянка.

Колко прозорци имате в къщата ?
Докато прозорците са подходящи за пропускане на въздух и излизане от къщата ви, те са решаващ определящ фактор за размера на AC.

Когато е горещо, прозорците пропускат бриз, за да поддържат къщата ви хладна през лятото. Въпреки това през зимата можете да загубите толкова много топлина през прозорците, което увеличава нуждите ви от AC.

За да изчислите правилно потреблението на променлив ток, ще трябва да разберете:

Мощност на променлив ток – това означава степента на консумация на енергия на час
Работни часове – Помислете за броя часове, през които AC работи
Тарифа за електроенергия – установете колко ви таксува вашият доставчик на електроенергия за единица
Средното американско домакинство използва 318 вата на час, добавяйки до 228 kWh месечно.

Следователно, ако изчислите при тариф на електроенергия от $0,20 kWh:

228 kWh x $0,12 = $27,36

AC се предлага в различни тонове охлаждане. Например, можете да имате 1 тон, 1,5 тона, 2 тона или 3 тона охлаждане. Например 1-тонен климатик използва между 991 и 1333 вата. Следователно консумацията на енергия за месец е между 92 и 122 kWh.

По отношение на разходите:

От долната страна, 92 kWh x $0,12 = $11,04 на месец

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Най-доброто време за полагане на асфалт

Като алтернатива, AC се предлагат с етикет за пестене на енергия, който може да ви помогне да изчислите консумацията.

Използване на A Kill A Wattmeter
Ако искате да измерите точно консумацията на енергия на всеки домакински уред, без да използвате ръчния начин, използвайте уред Kill A Watt.

Първо включвате своя AC проводник в измервателния уред. След това свържете измервателния уред към контакта. И накрая, пуснете AC да работи. Изучавайте глюкомера до седем дни за най-добри резултати. В края на седмицата направете отчитане на крайната стойност.

Ето как би изглеждала подобна система:

След като разберете колко електроенергия консумира вашият AC, знаете, че слънчевите панели, които инсталирате, трябва да съответстват на това потребление.

Да приемем, че имате малък климатик, подходящ за стая от 20 квадрата. Средно, ако инсталирате централен AC, той ще използва между 3kW и 5kW електричество. Следователно вашите слънчеви панели трябва да генерират поне 3 kW енергия за ефективно охлаждане.

Използвайки същия пример, ако искате слънчеви панели, които могат да захранват вашия AC, тогава можете да инсталирате тридесет 100-ватови слънчеви панели.

10 x 300w = 3000w (3kW)

Друг пример,

Ако вашият AC използва 5000 kWh годишно, имате нужда от слънчеви панели, за да генерирате същото количество енергия.

Следователно, разделете това количество на потреблението на средната енергия, която слънчевата единица вероятно ще произведе.

Колко дълго може да работи вашият AC на слънчева енергия?
Ако използвате горния случай, вашият AC може да работи за около пет часа максимум.

Но това време може да бъде повлияно и от други фактори като местоположението на панелите, времето или дори дали вашият AC е в добра форма.

Ето защо, ако вашият AC обикновено работи по-дълго от това време, вземете система от три до четири киловата.

Какво ще кажете за батериите
Няколко батерии (банка за слънчеви батерии) ще доставят на променливотоковия ток необходимата мощност.

Батериите са скъп консуматив, имайте предвид това!

DC слънчеви климатици
Можете да свържете тези видове климатици директно към панелите без преобразуване. Можете да добавяте батерии към тези AC само ако имате допълнителна енергия. От друга страна, поддръжката е лесна.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Строителна фирма със собствен бетонов център

Хибридни слънчеви климатици
Можете да получавате енергия директно от слънцето през деня или да използвате инвертор през нощта. Въпреки това не се възползвате от нетното измерване. Предимството на този AC е, че не се нуждае от батерии.

Можете ли да инсталирате климатици в дом, който вече се захранва от слънчева енергия?
Ако вашият дом вече има соларен план, това не ви спира не използвате слънчева енергия с вашия AC. Винаги можете да проверите дали имате малко останало място за инсталиране на допълнителни панели. Това е, ако панелите, които имате, не могат да захранват всичките ви уреди плюс AC.

За съжаление, ако нямате повече място на покрива си за допълнителни панели, единствената възможност е енергийната ефективност. Можете да направите енергиен одит на вашия дом, за да видите как можете да намалите консумацията на енергия.

Ето и грубата консумация на някои от популярните домакински уреди:

Финални думи
Не е нужно да понасяте неудобните летни горещини, за да избегнете изключването на вашия AC. Или студените зимни дни. Освен това не е нужно да се натъквате на високи разходи, когато охлаждате или затопляте дома си. Защо не захранвате вашия AC със слънчева енергия?

Сега, когато знаете отговора на колко слънчеви панела да работи един климатик, можете да сте спокойни. Просто е. Първо, вие решавате дали искате да преминете към мрежата или извън мрежата. Второ, изчислете колко енергия консумира вашият променлив ток или ръчно, или с помощта на метър.

И накрая, като използвате производството на вашия панел и вашите нужди от променлив ток, определете колко панели имате нужда. Да предположим, че не сте за първи път потребител на слънчева енергия, толкова по-добре. Всичко, което трябва да направите, е да увеличите броя на панелите на покрива си, за да поберете климатика.

Не страдайте повече под знойната жега или смразяващия студ.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment