Какво е жило и за какво служи

Какво разбирате когато някой ви каже жило за някоя функция на автомобила ви? Почти нищо, нали? Това е един вид въже, но не съвсем. Жилата са индустриални и се разделят според специфичните си функции: меко, твърдо и гъвкаво. В тази статия ще ви обясним какви са тези жила, и за какво служат.

Мекото жило е такова, което дърпа – предимно жило за газ, ръчна спирачка, съединител, отваряне на предния капак и на багажника и други. Твърдото жило, което може да мине и за тел дърпа и бута и се използва за жило за скорости, управление на парно в автомобила, отключване на стрелата на багер и други. Гъвкавото жило, наречено още тахометричен вал се използва за жила на седалки, километражи, тахографи, тримери и други.

Според вида си и функцията си жилото е съставено от стоманено въже (оплетка от въжета) или тел, което е поставено в броня, която го предпазва от различните атмосферни влияния, а краищата са с накрайници, които се защипват на преса за краищата на бронята.

Различни видове жила и за какво служат

Жило за газ – това е връзката между педала за газта, който натискаме, докато управляваме автомобила и дроселовата клапа на двигателя. То позволява на водача на автомобила да регулира скоростта на движение. Ако жилото за газ не функционира правилно, трябва задължително да се   закара при оторизиран механик. Смяната му изисква пълното му откачване от автомобила, а неоторизиран механик или просто вие по-скоро ще нанесе повече вреда на автомобила, отколкото да оправи проблема.

Жило за съединител – това е връзката между педала на съединителя и скоростната кутия. То се използва и позволява на водача да превключва скоростите, както и да освободи от скорост. При колите на скорости това е важна част, без която автомобилът не може да потегли. Ако изпитвате трудност при натискане на педала на съединителя или чуете странни звуци при натискането му, задължително се обърнете към механик.

Жила на скорости – това е връзката между скоростния лост и самата трансмисия, чрез която водачът на автомобила сменя различните предавки. Повредените жила за скорости могат да причинят трудно превключване на скоростите от лоста или загуба на някоя от предавките. Често проблемът е износване на жилото, а когато се стигне до там, това може да доведе до спиране на автомобила от движение или нежелани инциденти. В момента, в който усетите, че нещо не е наред, задължително потърсете специалист, който да смени въпросното повредено жило.

Не забравяйте, отнасяйте се с мисъл за вас и за живота на другите, ходете само в професионални и оторизирани сервизи за смяна на жилата на автомобила ви.

Rate article
Add a comment

Blue Captcha Image
Refresh

*