КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО КОСАТА ВИ ЗАПОЧНЕ ДА ПАДА?

Отговорът изглежда очевиден. Ако косата ви започне да пада, трябва да отидете на трихолог. Лекарите от този профил са специализирани в лечението на патологии на косата и скалпа. Ами ако в града няма нищо подобно? Как да се справите, можете ли сами да разрешите проблема? За да ви помогнем, ще анализираме кога косата започва да пада и как традиционно се лекува тази или онази патология. За вашето самообучение, тъй като в идеалния случай трябва да отидете на лекар за диагноза и терапевтичен режим.

КОСАТА ЗАПОЧНА ДА ПАДА – ТОВА Е АЛОПЕЦИЯ

Алопецията се превежда от латински като плешивост или плешивост. В медицината терминът се отнася до всяко прекомерно изтъняване на косата. Тоест, това не е непременно постепенно оплешивяване, което е често срещано при мъжете около 40-годишна възраст. Когато косата започне да пада обилно и рязко, не до оплешивяване, а просто извън границите, това също е алопеция. Препоръчваме ви шампоан за косопад от серията Master Herb

Има доста видове плешивост, всеки със своите причини и симптоми. Нека разгледаме основния, най-често срещаният – дифузен косопад.

ДИФУЗНА АЛОПЕЦИЯ: КАКЪВ ВИД ПАТОЛОГИЯ

Това е случаят, когато косата ми започна да пада много. Симптоми: косопадът е обилен и равномерен, т.е. косъмчетата не излизат от една област, а от цялата глава. Под изобилие разбираме повече от 100 броя дневно (до 100 е физиологична норма). Естествено е трудно да се изчисли точно. Да, и не е необходимо, загубата на коса е ясно забележима дори без никакви изчисления: когато миете косата си, косата остава на пръстите ви и плува във ваната, почти „шипове“ на бучки в масажора след разресване. Както често казват пациентите, „целият апартамент е в косата ми“.

Нека ви успокоим веднага: ако косата ви започне да пада равномерно и рязко, с времето всичко ще се нормализира. Дифузната алопеция винаги е обратим процес. Лекува се сравнително лесно и бързо (в сравнение с други видове плешивост, например андрогенна или алопеция ареата).

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Кой тип жени не стигат до граждански брак?

Каква е причината, поради която косата изведнъж започна да пада? Това се случва, когато има смущения в жизнения цикъл на фоликулите. Цикълът е растеж, спиране на растежа и загуба на косъма.

Етапи от жизнения цикъл на фоликула

Анаген – в рамките на 3-6 години фоликулът (или по-скоро луковицата/коренът и прилежащият матрикс) произвежда кератиноцити. Това са клетките, които стават рогови (губят своето ядро ​​и органели) и се трансформират в кератинови влакна и люспи. Влакната формират основата на косъма (кора), а люспите са горният защитен слой (кутикула).

Катаген – за 3-4 седмици луковицата прекъсва връзката си с фоликула и се отделя от кръвоносните съдове и нервите. Храненето спира и кератиноцитите вече не се произвеждат, т.е. луковицата умира. Тя обаче все още е в устието на фоликула и държи пръчката на главата си.

Телоген – след около 3 месеца „остарялата“ луковица заедно със стъблото се премества на повърхността на кожата и изпада. В същото време във фоликула се ражда нов корен и започва нов жизнен цикъл.

Ако считаме дифузната алопеция за неуспех в цикъла, тогава най-важният момент тук е кога точно косата започва да пада, на какъв етап. Има анагенен и телогенен косопад. Първият е по-лош. Въпреки че и в двата случая цикълът е нарушен в анагенната фаза, патологията се проявява по различен начин.

ЗА АНАГЕННИЯ И ТЕЛОГЕННИЯ ЕФЛУВИУМ

Защо анагенната алопеция е по-лоша – защото не само косата започна да пада, но почти цялата излезе (понякога цялата) и то много, много бързо. Това се случва рядко, главно по време на химиотерапия на рак или отравяне със силно токсични вещества. Тоест, имате нужда от мощен негативен фактор, който може рязко да прекъсне цикъла и да засегне всички фоликули наведнъж.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Здравословно хранене през 2019 г.: Как да изградим по-добра диета

При телогенна ефлувиална алопеция провокиращият фактор засяга само част от анагенните фоликули. Освен това цикълът не завършва внезапно, а просто анагенът преждевременно се заменя с телоген. Тъй като телогенът продължава до 3 месеца, косата не изтънява веднага. Има много причини, поради които косата започва да пада – хроничен стрес, дефицит на микроелементи, хормонални промени (поради щитовидната жлеза, при жени след раждане), някакво хронично или инфекциозно/вирусно заболяване, лекарствена терапия за това заболяване (или абстиненция на лекарства).

Разбира се, трудно е да се сравни коя алопеция е по-лоша – анаген или телогенен ефлувиум. Първият се проявява силно, но тук е лесно да се установи причината, поради която косата изведнъж започна да пада. И идентифицирането на точната причина и нейното отстраняване е първата стъпка към възстановяване на гъстата коса. Има толкова много потенциални причини за телогенен ефлувиум, че често е трудно да се открие коренът на проблема и още по-трудно да се елиминира. Например, основната причина е дисфункция на ендокринната система – първо ще трябва да лекувате щитовидната жлеза, а след това да мислите за укрепване и заздравяване на фоликулите.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО КОСАТА ВИ ЗАПОЧНЕ ДИФУЗНО ДА ПАДА

Точно така – не се колебайте да отидете на трихолог. Ако няма такъв специалист, можете да се консултирате с дерматолог. Принципно голяма разлика няма. Фоликулите са разположени в кожата, пръчките са придатъци на кожата. Така че кожният лекар ще разбере точно защо косата ви внезапно е започнала да пада. Той ще провери тестовете и ще направи трихоскопия, за да изключи андрогенетична и алопеция ареата.

Като минимум можете да „търсите“ първопричината с терапевт или ендокринолог – да се изследвате за микроелементи, за хормони, стимулиращи щитовидната жлеза (хормони на щитовидната жлеза).

Без да призоваваме за самолечение, ние даваме „насоки“ как да определим без лекар защо косата изведнъж започна да пада:

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Как да комбинираме различни видове спортни стимуланти?

имате бебе – поради повишаване на нивата на естроген по време на бременност, косата става по-дебела и след това рязко се връща към нормалното си състояние;

сте страдали от инфекциозно/вирусно заболяване – напълно е възможен косопад няколко месеца след заболяването и лечението му с лекарства.

В такива случаи вече няма спусък, който да повлияе негативно на фоликулите. Събитието вече отмина. Просто трябва да укрепите корените, целенасочено да увеличите тяхното хранене отвътре и отвън. Това ще удължи анагенната фаза на растящата коса и ще ускори процеса на образуване на нови луковици в онези фоликули, които са „изхвърлили“ космите си.

ЛЕЧЕНИЕ НА КОСОПАД ОТВЪТРЕ

Фоликулите получават основното си хранене от кръвта. Ето защо, първото нещо, което трябва да направите, ако косата започне да пада, е да наситете кръвта с хранителни вещества с помощта на лекарства.

Не препоръчваме витамини, особено мулти/поли и особено при самолечение. Първо, дефицитните витамини трябва да бъдат попълнени, а недостатъците могат да бъдат определени само чрез анализ. Второ, аптечните витамини са синтетични (т.е. тяхната бионаличност е ниска и техните ефекти се различават от живите витамини, които влизат в тялото от храната).

ЛЕЧЕНИЕ НА ВЪНШЕН КОСОПАД

Козметиката е добър начин за доставяне на хранителни вещества до фоликулите. В сегмента на масовия пазар процедурите са предназначени за почистване и максимално възстановяване на повредени сърцевини. Защо се нуждаете от Био козметика, когато косата ви започне да пада? Става въпрос за компонентите и тяхната бионаличност. Марките био козметика избират състави за грижа за конкретни проблеми и тестват продукти за ефективност и безопасност. Що се отнася до бионаличността, се използват транспортни системи през кожната бариера и/или специални форми на полезни вещества, например протеинови хидролизати (молекулите се „раздробяват” на по-малки части и придобиват по-висока проникваща способност).

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment