Какви цветя можем да поставим в банята

Любителите на стайни растения имат една “нелюбима” стая в къщата. В нея най-често няма прозорец, има висока влажност и постоянни температурни спадове – никой жив организъм не може да устои на това. Но непретенциозни растения за банята все още съществуват и в статията ще ви кажем какъв вид цветя са и как да се грижите за тях.

Къде и как е най-добре да ги поставите?

Първата стъпка е да разберете къде да поставите растенията за банята – размерът и количеството им зависят от това. Най-добрият вариант е, ако банята има източник на слънчева светлина ( прозорец ). След това саксиите се поставят директно върху перваза на прозореца или върху равна повърхност срещу него.

Ако няма прозорец, свежи цветя се поставят върху хоризонтални повърхности, като се избягва пряката близост до водата. Тоест, поставянето им до мивка или вана, където водата постоянно ще попада върху листата, е забранено: дори и най-обичащите влагата видове е малко вероятно да оцелеят при такива условия.

Също така, не поставяйте саксии в близост до радиатори, релси за отопление на кърпи – сухият въздух и твърде високата температура в тази зона ще са фатални за разстението.

Сансевиерия

Сансевиерията е сукулент, т.е. нейният фитосинтез се осъществява без участието на слънчева светлина.

Но в същото време, както всички сукуленти, тя не обича преливането – следователно трябва да се отдалечи от мивката.

Драцена

Ако вече имате саксия с нея и забележите сухи върхове на листата, смело прехвърлете драцената в банята. Изсушените връхчета сигнализират за липса на влага – за да не я пръскате няколко пъти на ден, е достатъчно да поставите цветето в естествена влажна среда.

Орхидея

Като растения за баня без светлина, трябва да изберете видове: фаленопсис, пафиопедилум. Тези малки тропически обитатели ще украсят района с огледалото : между другото, благодарение на отражението, цветята ще изглеждат два пъти по-големи.

Орхидеите процъфтяват там, където въздухът е топъл и влажен. Ограниченото дневно време само ще удължи периода на декоративен цъфтеж. За да се поддържа растежът обаче, цветята трябва да бъдат допълнително осветени.

Източник: Е-БРОШУРА

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment