Ако прочетете тази статия, това означава:

 1. Вие сте истински фен на среброто;
 2. Изправени сте пред проблем – как да почистите сребърните си бижута с камъни.

Ако харесвате сребърни бижута, вашата колекция съдържа 100% бижута с камъни – естествени и имитация, скъпоценни и декоративни. Аксесоарите с скъпоценни камъни също губят блясъка си с времето, стават мръсни. Но Capino.bg не ги изхвърляйте в някой тъмен ъгъл и не ги изхвърляйте. Просто трябва внимателно да прочетете тази статия, отделете 15 минути време за всяко бижу и правилно почистете сребърен пръстена, колие или обеците си от сребро.

Не се страхувайте, че почистването на сребро е трудна и рискована задача. Разбира се, можете да се обърнете към специалисти за помощ – вземете сребърното бижу и го дайте на бижутер и той ще го почисти. Със сигурност е ефикасен и надежден вариант!

Как да подготвим сребърните бижута за почистване?

Почистването не е трудно, а дори вълнуващо изживяване. Така че, нека да видим дали е различно от сребърните модели без камъни.

Ако не спазвате препоръките, можете да съсипете инкрустирание камъните. И така, с какво не може да почисти:

 • всякакви смеси или разтвори на основата на химикали за почистване. Такива готови решения се продават в НЕспециализирани магазини. Но не препоръчваме да ги използвате. Най-често те имат лош ефект върху скъпоценните камъни и ги унищожават;
 • статиите в интернет често пишат „добавете малко лимонена киселина към почистващия разтвор.“ Това никога не трябва да се прави;
 • пастата за зъби също има разрушителен ефект върху естествените камъни;
 • също е невъзможно да се търкат камъни с алкохол;
 • не третирайте потъмнялото сребро със сода или сол във фолио;

 

Може би тези методи ще ви помогнат да премахнете плака от повърхността на сребро и камъни. Но върху среброто ще се появят микропукнатини, които с времето ще стават все по-замърсени. Е, камъкът от такова “почистване” като цяло ще започне да избледнява с времето, да изгуби блясъка си и да стане мътен.

Защо сребърните бижута с камъни потъмняват?

 

Разбира се, когато купувате бижута от благороден метал в магазин, не ви се дават инструкции. Но напразно!

Много от нас, слагайки пръстен на пръстите си, вярват, че не е необходимо да се сваля … Но с течение на времето всяко момиче може да забележи, че металът е потъмнял, камъчето е спряло да блести. Защо се случва това?

Когато благородният метал влезе в контакт с химията, той реагира и започва да потъмнява. Сапун, перилен препарат, шампоани, козметика, парфюми, растително масло, оцет, кремове и др.

 

В допълнение, среброто потъмнява от потта на човек, от гореща вода и пара, силна влажност.

 

Затова не препоръчваме:

 

 • не вземайте вана или душ със сребърни бижута;
 • не влизайте в басейна или баня / сауна;
 • не спортувайте с тях;
 • задължително предпазвайте от козметика, лак за коса и други препарати на индустрията за красота;
 • не гответе с тях – когато месите тесто или кайма задължително сваляйте сребърните пръстени.

 

Камъкът е жив. Лесно е да го „убиеш“ … Отнасяй се към сребърните си бижутата с уважение и любов. Ако не сте знаели за за всичко това и те вече са потъмнели, нека да разберем как да ги поправите …

Как да почистите сребро с камъни?

Разбира се, най-добре е да се обърнете към професионалисти за помощ и да дадете сребърните украшения за почистване в бижутер или златар. Първо, бижутерът ще избере правилния вариант за почистване на конкретен естествен камък. Факт е, че някои от видовете (като тюркоаз) имат по-мека и деликатна структура. Следователно те трябва да бъдат почистени по специален начин. Второ, ако камъкът вече е леко повреден или металът върху бижутата има драскотини, златарите ще ги полират и ще премахнат драскотините.

 

Специално отношение

Както споменахме по-горе, някои естествени камъни се нуждаят от специални грижи. Къщата не е най-доброто място за почистването им. Защо? Те са лесни за повреждане. Ако искате да почистите сребърни бижута с такива камъни, все пак се доверете на професионалистите! Такива са:

 

 • диамант;
 • перли – океански и културни;
 • корали;
 • естествен тюркоаз и малахит;
 • кехлибар, кианит и т.н.

 

Вкъщи могат да се почистват само със суха, специална кърпа за почистване на сребърни бижута.

 

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge