Не само не е редно, а може да причини по-сериозни щети, нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

Едва ли има човек, на който да не му се е налагало да прави ремонт. Било то в неговият дом, било то в къщата, вилата, ресторанта, офиса. Е, винаги възниква въпроса за фирма, предлагаща извозване на строителните отпадъци. Повечето хора са чували за услугата кърти, чисти и извозва, но считат, че могат тихомълком да изхвърлят остатъците си от дейността на битовите контейнери. Някои дори се питат, защо трябва да плащат допълнително, след като така или иначе им се начислява такса смет.

Важно е да уточним, че подобни стъпки, освен че са забранени, водят и до сериозни екологични поседици по завърсяване.

  1. Природата е много чувствителна и  страда от строителните отпадъци, които я затрупват и няма кой да ги почисти. Сметопочистващите фирми не поемат такъв ангажимент, те прибират само битовия отпадък, т.е. боклукът от домакинствата, но не и строителните отпадъци.
  2. Техниката и возилата на компаниите, обслужващи битовите контейнери е така конструирана, че би могло да се повреди, ако по някакъв начин строителен отпадък попадне в нея.
  3. Контейнерите за строителни отпадъци с апроектирани така, че да обезпечават строителите, докато траят ремонтните дейности, те осигуряват безпроблемно прибиране на боклука от ремонта Ви, без това да смущава околните. От тях нищо няма да се разпилее и няма да се носи от вятъра навсякъде.
  4. За естетическата страна на нещата вероятно не е нужно да споменаваме, но тя също е сред основните фактори. Захвърлените разбити плочки, мивки и мазилки са изключително грозна и неприветлива гледка.
  5. Според съвременните европейски изисквания, справянето с битовите и строителните отпадъци е сериозно нещо и трябва да се подходи изключително отговорно. Ако искаме да си устроим апартамент по последна мода, а в същото време нямаме намерение да спазваме елементарни изисквания, значи нехаем за всичко, което става извън личната ни територия, а то рефлектира пряко върху околната среда, приятелите ни, колегите, както и близките ни.

Ако трябва да обобщим, изхвърлянето на строителни отпадъци си има своята специфика,  своята последователност, съществуват и фирми, които ще се погрижат за това. Не пренебрегвайте правилата. Глобата, която може да Ви коства пращането им на битовия боклук, е последният детайл в цялата ситуация. Не е маловажно, но е още по-важно да поемем своята отговорност и да съблюдаваме нормите, особено когато те имат своето логично обяснение.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge