Използване на Joomla CMS за създаване на уебсайт

Статия, изогтвена от SEO експерти на дигитална агенция Viseo

За да изброите всички функции на тази система за управление на съдържанието , една статия не е достатъчна, така че ще посоча най-основните.

Основната особеност, според мен е универсалността. Joomla – може да послужи за основа както на обикновен блог, така и на сложен онлайн магазин с допълнителни модули за регистрация на потребители и автоматични платежни системи за поръчани стоки. За да използвате joomla, няма нужда от специални познания на PHP езика, html, css. Създаването и конфигурирането на сайта е напълно автоматизирано и се осъществява чрез интуитивен уеб интерфейс. Универсалността ще ви позволи лесно да променяте структурата на сайта, докато се развива.

Разбира се, в процеса на създаване и поддържане на интернет ресурса, специални знания ще ви бъдат полезни, те ще ви позволят да прецизирате външния вид на вашата страница. Освен това, с по-дълбоко познаване на php и mySQL бази данни , можете да напишете свои собствени модули и компоненти за изпълнение на високоспециализирани задачи.

В момента има много преводи за CMS joomla, така наречените „езикови пакети“ – „langpacks“. Има и специални адаптирани версии с предварително инсталирани пакети. Това ще ви спести от ръчно българофициране и ще ви позволи да забравите за проблемите с кодирането.

Тази система за управление на уеб страници постоянно се разработва, постоянно се актуализира, което показва компетентността и високото ниво на подготвеност на общността на разработчиците.

Joomla е лицензиран съгласно GPL, което осигурява гъвкавост в работата с вашия сайт и ви позволява да променяте съдържанието на шаблоните на сайта и да използвате вашия сайт за всякакви търговски или нетърговски цели без нарушаване на авторски права .

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Сайтове за проверка цената на даден проект

Откъде да започнете да създавате сайт?

Необходимо е да се определи хостинга . Хостинг доставчикът трябва да инсталира на сървъра PHP интерпретатора и системата за управление на базата данни MySQL. Трябва също да има възможност за достъп до сайта чрез FTP. Всички съвременни доставчици на хостинг услуги предоставят тази възможност, така че е лесно да намерите подходящото място за вашата страница.

Има ресурси, предоставящи така наречения „Joomla! Хостинг“, той се различава по това, че CMS Joomla вече ще бъде предварително инсталиран за вас. Конфигуриран да работи, трябва само да посочите потребителско име, парола и да започнете да попълвате статии. Целият процес на управление на сайта, с изключение на писането на самите статии, се осъществява с помощта на кликвания на мишката.

След като сте решили за хостинга. Трябва да изтеглите архива с дистрибуцията на CMS joomla . Архивът трябва да се разопакова и „качи“ на хостинга чрез FTP клиент. Можете да използвате Total Commander или File Zilla. Данните на вашия FTP акаунт трябва да ви бъдат предоставени от хостера.

След това въведете вашия сайт в адресната лента на браузъра, изберете езика и, следвайки по-нататъшните инструкции, продължете инсталацията. Всичко е много просто. В тази статия не е препоръчително да се описва процесът на конфигуриране след инсталиране, тъй като съветникът за инсталиране е оборудван с подробни инструкции на Български език и всичко е описано подробно при всяка стъпка на конфигуриране.

След инсталирането, ако следвате инструкциите, въведете в адресната лента след името на вашия домейн низ “/ администратор”, например: “your_site_name.bg/ administrator”. Намирате се в административната част на вашия сайт, откъдето ще управлявате в бъдеще. Въведете вашето потребителско име и парола.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Google ни изненада със скрита персонализация!

В частта на администратора ще видите, че в горната част на страницата има лента с менюта, непосредствено под нея е лента с инструменти, а отдолу е голямо пространство за работно пространство. Началната страница, която се отваря веднага след регистрацията при влизане в административната секция, се нарича Контролен панел. Лентата на менюто осигурява достъп до всички административни функции:

Сайтът . Този елемент крие инструментите за управление на вашия сайт като цяло, например настройките на сайта, управлението на потребителите на сайта, медийния мениджър.

Всички менюта . Тук можете да управлявате менюто на сайта, да добавяте / премахвате категории, да редактирате съществуващи елементи от менюто.

Материали . Предоставя достъп до мениджъра на секции, мениджъра на категориите, мениджъра на началните страници и кошчето.

Компонентите . Осигурява достъп до контроли за инсталирани компоненти.

Разширения . Позволява ви да инсталирате / деинсталирате компоненти, приставки и шаблони .

Инструменти . Специални инструменти за четене на вашите публикации, нулиране на заключването на статии и изчистване на кеша .

Помощ .

Вдясно от лентата с менюта е допълнителна информация и функции:

Бутон за излизане

Бутон за визуализация на сайта.

Линк към личните ви съобщения.

Броят на посетителите на сайта.

Под лентата на менюто е лентата с инструменти. Тя не се появява веднага след влизане в административната част, но се появява след преминаване към секции.

Лентата с инструменти съдържа някои икони, които извършват определени действия.

Следните бутони са на страницата на мениджъра на материали: „От архив“, „В архив“, „Покажи“, „Скриване“, „Преместване“, „Копиране“, „В кошчето“, „Промяна“, „Създаване“, „Опции“ и Помощ.

Преди да започнете да добавяте статии, трябва да се запознаете с концепцията на йерархията на публикациите на joomla. На най-високо ниво на йерархията са секции от публикации, секциите от своя страна се състоят от категории, а конкретна категория съдържа набор от статии, които съответстват на значението на тази категория. Това е полезно за вас, когато добавяте статии. Можете да добавите статии, които не принадлежат към никоя категория, но това ще доведе до неудобство при свързване на елемент от менюто със статии. Факт е, че за всеки елемент от менюто в заглавията на сайта можете да прикачите цяла категория или секция и когато кликнете върху елемент от менюто, потребителят ще получи списък със статии в категорията или секцията, което е много по-удобно, отколкото да прикачите отделна статия към всеки елемент.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Share-Out Community - worldwide SEO forum

Така че, за да започнете, трябва да направите някои първоначални настройки, за това трябва да изберете:

“Сайт -> Общи настройки” в лентата с менюта . На страницата с настройки вляво от полетата и превключвателите има кратко описание на свойството и когато задържите курсора на мишката, се показва по-подробно описание. Няма смисъл да пренаписвате тези описания в тази статия, тъй като винаги можете да го видите директно на страницата с настройки.

След това е необходимо да се определи и развие структурата на статиите в сайта, т.е. Разделете статиите по смисъла на категории, които от своя страна се поставят в секции, като преминавате през елементите от менюто „Статии -> мениджър на статии“.

Добавете самите статии, „статии -> Добави нова статия“.

Поставете основните модули на уебсайта – “Разширения -> Мениджър на модули”, като прогноза за времето, статистика, архив.

Това е всичко, което трябва да знаете, за да започнете да създавате уебсайтове, използвайки CMS Joomla. Останалото се придобива с опит. Не забравяйте, че нито една статия, нито учебници не могат да ви направят професионалист, за това е необходимо да положите усилия и да имате практически опит. Нищо не може да замести придобитите знания по практически начин.

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment