Спалнята е нашият кът за усамотение, релакс, любов и почивка. Затова, когато я обзавеждаме, трябва да помислим какъв да е подборът на мебелите и аксесоарите в нея така, че да си осигурим максимална доза уют. В списания за интериорен дизайн, каталози за мебели, в луксозните хотелски стаи или на гости сигурно си попадал на спални, които просто те грабват с атмосферата си на комфорт. В тях просто влизаш и спокойствието те обгръща и приласкава. Защо това е така? Ето кои са основните елементи, които създават това усещане за комфорт и релакс в спалнята.

 

  1. Леглото

Леглото определено е най-важната мебел в спалнята и именно то е нещото, което я разграничава от всяка друга стая в жилището ти. То има две различни визии спрямо времето от деня и приложението му – когато е приготвено за сън вечер и когато е оправено през деня. Стандартно, за „нощния му режим“, атрибутите му са твоите възглавници, матрак и завивка, с които спиш. Макар да са скрити – облечени в чаршафите и калъфките ти, те са сърцевината и душата на спалнята ти, защото именно те осигуряват съня ти и от тях зависи неговото качество. Затова ги подбери добре. Дизайнът им завърши, избирайки красив спален комплект, с който да ги облечеш. Съчетай цветовете му с акцент от стаята, като например с килимите или пердетата.

В „дневния режим“ на стаята ти, или иначе казано – когато леглото ти е оправено през деня, заложи на кувертюрата и декоративните възглавнички, които поставяш на леглото си през деня. Обикновено се обръща голямо внимание на това, че спалното бельо трябва да се пере поне веднъж седмично, за сметка на кувертюрата, която често се пренебрегва. Не прави тази грешка – пери кувертюрата често, като така можеш да си набавиш няколко с различен дизайн, които да подменяш според сезоните или настроението си. Съчетай кувертюрата в комплекти с различни калъфки на декоративните възглавнички, а защо не и с пердетата. Нов елемент в дизайнерското обзавеждане в спалните е допълнителната завивка, която е модерно да се замята небрежно на част от леглото върху кувертюрата, за да създава усещане за комфорт, уют и непринуденост. Избери я в цвят, различен от този на кувертюрата, за да изпъква, но все пак я съчетай с останалите елементи в стаята. За повече стил, избери калъфки на декоративните възглавници, които съчетават в дизайна си цветовете на наметката и на кувертюрата и така допълват цялостния ансамбъл от цветове в стаята.

  1. Осветлението

Спалнята е стаята ни за сън и почивка. Двете неща обаче не са непременно едно и също. Докато сънят представлява състоянието ни на пълен покой и липса на безпокойство от други фактори, почивката е времето, което го предшества или е личното ни време за нас си и за презареждане през уикенда. Във времето за почивка можем да се успокояваме преди сън, да релаксираме, да четем книжка или да се отдаваме на романтика с половинката. За постигане на романтична и уютна, успокояваща атмосфера преди сън, осветлението играе важна роля. Трябва да имаме източник на мека, приглушена светлина. Обикновено, това е наличието на нощни лампи върху нощните шкафчета, но също така може да бъдат хоризонтални лампи на стената над леглото от двете му страни, настолна лампа на пода или осветление, идващо от покрива на гардероба в спалнята. Избери вариант, който най-добре отговаря на дизайна и общата визия и усещане на стаята ти. Единственото условие, което трябва да спазиш, е източникът на тази приглушена светлина да е „страничен“ – всички изброени варианти са на осветителни тела, които светят от страни. Главният източник на ярка светлина в стаята, подобно на всички останали стаи в жилището ти, трябва да е лампа, която свети стандартно от тавана.

  1. Килими и пердета

Финалните щрихи в спалнята, твоят оазис на спокойствието и релакса, определено идват с избора на подходящи килими и пердета. Съобрази ги със стила на стаята – в момента са модерни както пухкавите по-големи килими с дълъг косъм, които покриват цялото легло и излизат отстрани на него, така и малките килимчета от мемори пяна, поставени като пътечки от двете му страни. Избери вариант, който пасва най-добре на останалите елементи в стаята ти. Съчетай цвета на килимите с пердетата или с възглавниците и покривалото на леглото.

При завесите също имаш различни варианти за постигане на усещане на уют. Класическият вариант, създаващ в максимална степен будоарна и луксозна атмосфера на релакс в спалнята, е съставен от два ката пердета на корниза. Едното перде е тънко и ефирно, най-често в лек пастелен тон, което е постоянно спуснато, приглушава леко идващата светлина от прозорците и леко скрива силуетите на хората в стаята. Вторият кат е от плътни, дебели пердета, които най-често са в наситен нюанс на цвета на тънките пердета. Те стоят прибрани отстрани, когато допускаме светлина отвън и спуснати вечер и когато искаме да се усамотим. Другият, по-модерен и по-лек вариант, се постига с наличието на щори – вертикални или хоризонтални, днес има достатъчно варианти на текстура и цветове, които да стоят едновременно елегантно и практично в стаята. Удобството при щорите е, че имат нужда от значително по-малко поддръжка от пердетата, които трябва редовно да переш, простираш и гладиш.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge