Грижи за лозята

Съвети за това как да се грижим за лозето

Да поговорим за времето, през което трябва да се прави първата резитба. Този период започва в по-топлите дни от февруари и трябва да приключи до началото на напъпването. Започва се с по-студоустойчивите сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Мискет. Резитбата на десертните сортове се оставя на по-късен етап. Не се реже само в дни, когато температурата е под 5 градуса.

    Резитбата на лозята е абсолютно задължителна практика. Ако лозата не бъде подложена на резитба, стъблото и ще се удължи, което ще доведе до развитие предимно на пъпките по върховете на едногодишните пръчки. Нерязаните лози дават много на брой, малки гроздове с ниско качество. Освен това с резитбата се предопределя броят леторасли, които ще се развият на една лоза. Чрез резитбата на лозята се регулира плододаването и растежа. 

Основните задачи на резитбата на лозята са:

  • Да се придаде на лозовото растение такава форма, която да облекчава изпълнението на останалите мероприятия като обработка на почвата, борба с вредители и болести, гроздобер и др.
  • Да се осъществи правилно пространствено разположение и равномерно разпределяне на летораслите върху главината за по-добро огряване на листата от слънцето и по-добро проветряване на растенията.
  • Да се регулират растежът и плододаването на лозата, с цел да се получи максимален добив висококачествено грозде.

     Резитбата на лозята се извършва предимно с лозарска ножица, която се състои от едно тъпо острие и едно режещо острие, във вид на дъга. Дъгообразната форма на режещото острие позволява да се правят гладки отрези с изразходване на по-малко енергия. При рязането, режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината. Дебелите рамена и сухите части могат да бъдат отрязани и с малък трион.

      При резитбата на лозята се нанасят рани, които дават отражение върху състоянието и дълголетността и. Затова е необходимо отрезите да бъдат извършвани по начин, който да вреди възможно най-малко. Едногодишните пръчки се отрязват до основата, без да се наранява старата част на лозата. Раната ще бъде най-малка, когато отрезът е перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.  Перпендикулярно на оста се режат и старите излишни пръчки и сухите части.

Повече ценни съвети за лозарството можете да откриете на www.naselo.net

Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment