В последно време в медиите доста почна да се шуми, да се спекулира, да се предполага, че ще има “онлайн война” между гигантите от Google™ и Facebook™
Естествено, моята гледна точка ще я споделя с вас. Тя е – много шум за нищо! Наистина смятам, че Google плува в свои води относно търсенето, а пък Facebook – в общуването онлайн, споделянето.
Гугъл срещу Фейсбук - моето мнение
Бъдещето онлайн виждам по следния начин – 45 % от дяла в Интернет ще държат от FB и 45 от Gooogle – останалите 10 % за всичко останало.

Към този момент статистиката е 40 към 55 някъде за Google – карам по памет от прочетено от достоверни източници – поправете ме ако греша.

Единствено спекулации се чуха от медии, че Google щели да пускат социална мрежа – хм, имам чувството, че с лека ръка могат да купят Facebook – наистина го мисля. Практика е да купуват всичко добро и голямо. Няма да се учудя ако купят най-големия си конкурент.

Също така смятам, че private от Google и от Facebook си помагат. Скоро ще предоставя информация, доказваща това твърдение.

Надявам се, Интернет да остане мястото, където всеки да споделя, общува, намира, търси информация по любим начин и то безплатно.

За финал – Google vs Facebook – по-скоро Google + Facebook ? 🙂

Знаете, че вашето мнение за мен е по-важно дори от моето, затова се надявам да го оставите.

Коментари: 9

Стоимен Стоименов 24 Aug 2010 в 9:59 pm

Хмм… аз следя блоговете на Гугъл от доста време и хората сами обясняват, че виждат Facebook като конкурент. Ето и няколко линка които потвърждават твърдението ми:

http://googlesystem.blogspot.com/2010/07/google-and-value-of-social-networking.html Ето и последния абзац от статията: Google’s attempts to build social services were unsuccessful because they didn’t add a lot of value. Paul Adams, user experience researcher at Google, thinks that “the social web is not a fad, and it’s not going away. It’s not an add-on to the web as we know it today. It’s a fundamental change, a re-architecture, and in hindsight its evolution is obvious. The emergence of the social web is simply our online world catching up with our offline world.”

Гугъл не мислят да правят копие на Фейсбук, но все пак някаква подобна услуга. Същу така не бих казал, че си сътрудничат кой знае колко, защото от Гугъл са притеснени от следния факт: “Now that people spend a lot of time online using Facebook and find information filtered by their friends, even Google’s search engine can become less useful. A lot of information is trapped inside Facebook: social connections, status messages, discussions and Google can’t use most of the data to improve the relevance of search results.” Ето и цялата статия -> http://googlesystem.blogspot.com/2010/07/new-social-google-service.html

Една от основните причини Facebook да е толкова популярен е социалните игри и по тази причина Гугъл се опитва да го конкурира като закупува собствени подобни игри както направи със Slide -> http://googleblog.blogspot.com/2010/08/google-and-slide-building-more-social.html

MacTeP 25 Aug 2010 в 12:26 am

Ще се поозорят малко с купуването на Facebook. Компанията е оценена на нещо от сорта на 40 милиарда долара 🙂 Иначе според мен сблъсъци тепърва ще има. Интернет се променя ежедневно, не трябва да го забравяме
MacTeP´s last blog post ..Teen problem пак некомпетентни

admin 25 Aug 2010 в 7:34 am

Да, момчета съгласен съм – единствено знам от опита, че Google team не споделят с публичното общество намеренията си. Те са породени от спекулации. Разбирате ли ме? Опасения – логично да има! Представете си – най-голямата фирма в дадена област сте – единствени сте – и изведнъж конкурент – поделяте всичко наполовина – притеснения – логично, но като цяло намеренията на Google не можем да ги обсъждаме – най-вече, защото компанията ги пази в публична тайна. А, да – това, че ще пускат социална мрежа – наистина смятам, че по-скоро ще закупят някаква такава вече развита – и ще я доразвият – така действат с повече неща, предполагам, че и сега така ще направят.

Всичко е предположения, но MacTeP – прав си – тепърва става интересно ;))
Стоимен, благодаря за изчерпателния коментар, наистина полезна информация с точни изтгочници – Браво. Оцелил си десятката със споменаването на Игри – те наистина заемат доста голяма част от времето на хората – визирам FarmVile
Става итнересно – дано от цялата ситуация ние – потребителите да не останем ощетени, а дори обратното – да имаме полза от тази работа. Сега се сещам и за монопола, който ГУ В ДАДЕН момент се опитваха да наложат. Така, в личето на Фб, това ще е по-трудно осъществимо – просто се сетих за един плюс

Хасково 25 Aug 2010 в 8:14 am

Аз съм на същото мнение Павле! Гугъл купува Фейсбук – очаквам това заглавие в медиите до година 🙂 Все пак целта на Гугъл е да са монополисти на пазара. 🙂
Хасково´s last blog post ..Петролното петно в Мексиканския залив ще бъде изядено от микроби-чудо

Стоимен Стоименов 25 Aug 2010 в 11:44 am

Ето това е от тази сутрин -> http://googlesystem.blogspot.com/2010/08/orkut-lets-you-communicate-with-groups.html

Единия от абзаците за този които не им се чете всичко:

There are a lot of changes and it will be interesting to see if Google tests these features in Orkut before launching Google Me, a social network that will compete with Facebook.

Web Designer 27 Aug 2010 в 4:08 pm

Аз лично без Г. не мога – обогатява. Ф. е емоция, а знаем, че емоциите са нетрайни. Социалките за мен са заместител на истинското общуване както наркотиците на реалния живот. Евтино общуване – това за мен е Ф. Но дали Ф. не могат да направят добра търсачка – знам ли Bing за мен не е успешна, значи много brain storming трябва и пари.
Web Designer´s last blog post ..Уеб дизайн – още една гледна точка

elunez 28 Aug 2010 в 11:10 pm

Аз очаквам доказателствата , че си помагат колега , наистина ми е интересно .
elunez´s last blog post ..PPC Рекламни мрежи с безплатни начални бонуси

Андон Иванов 29 Aug 2010 в 12:37 am

Всъщност Google, вече се опитаха да внедрят своята социална мрежа, но просто явно не ги бива в това. За тези които не са чули и видяли, мрежата за която спекулират всички медии се нарича Ortuk мисля и определено в момента не може да стъпи и на малкият пръст на Facebook.

Относно това дали Google ще купят Facebook е малко отнсително. Facebook се очертава една от най-известните и ползвани социални мрежи и съответно малко по малко ще си стъпят на краката, въпреки, че някъде бях чел, че в момента са на загуби. Така, че съм доста скиптично настроен към това твърдение… докат не започне Facebook да омалява като MySpace, едва ли ще се навият да продадат социалката.
Андон Иванов´s last blog post ..Регистрация на bg домейн – ужас!!!

Калин 29 Aug 2010 в 2:08 am

Когато се регистирах във Facebook с моя Gmail, ми бяха предложени веднага стотици приятели за добавяне автоматично – единственият начин това да е станало е гиганта да “надниква” в пощенската ми кутия в Gmail, откъдето пращам един newsletter и имам хиляди адреси. Това мисля, че доказва взаимодействието на двете компании.

Добави мнение по тази тема

Вашето име*:

E-mail (няма да бъде видим за ботове и спамъри)*:

Адрес на сайт:

Коментар:

Blue Captcha Image
Refresh

*

CommentLuv badge