Етапи при ремонт на апартамент в нова сграда

Последователността  на апартамент в нова сграда в обитаемо състояние е малко по-различно от процедурата за работа във вече използвано жилище, следователно, преди да започнете да декорирате, е важно да проучите основните етапи при ремонт на апартамент в нова сграда и да опитате да ги следвате.

Нека незабавно да споменем един важен нюанс: някои предприемачи пускат в експлоатация къщи, в които вече е извършено предварително довършване: жителите остават само с незначителни подобрения и довършителни работи. В този случай ремонтът практически не се различава от обикновените козметични ремонти – единствената разлика е, че не е необходимо да демонтирате старите елементи и да премахнете предишното покритие.

Ще говорим за по-сложни случаи, когато закупеното жилище дори няма фино покритие и ще опишем етапите на ремонт на апартамент в нова сграда от нулата.

Подготвителен етап


За да извършвате работа продуктивно и последователно, ще ви трябват няколко опции:

  • Проект. Това ще ви помогне да решите дали е необходимо преустройство и до каква степен, правилно да планирате полагането на комуникации и да закупите материали в необходимите количества. Проектът може да бъде поръчан от професионалист или разработен самостоятелно и по този начин да се спестят отпуснатите средства;

  • Електричество. Ако е свързан само с апартамента, препоръчително е да се организират временни точки за осветление и свързване на електрически инструменти;
  • Водопровод. Ремонтите без вода са невъзможни, така че ще трябва незабавно да инсталирате поне мивка. А също и тоалетна – в края на краищата в апартамента ще работят живи хора със собствени физиологични нужди. Препоръчваме да закупите най-достъпните устройства за тази цел, да ги използвате временно и след това да ги замените с постоянни с по-висок статус;
  • Инвентар, материали и инструменти. Препоръчително е да ги закупите предварително, поне на едро, за да не губите време в търсене на това, от което се нуждаете по време на работа.
  • Чисто” помещение за съхранение на материали и инструменти. Ще трябва да се ремонтира, след като в апартамента се появи друга завършена стая, където ще преместите складовата площ.
СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Премахване на наказания от Гугъл

Груба работа


Тя включва голям обем различни произведения. За по-добро разбиране на това, което се прави на този етап, ще опишем етапите на ремонт на апартамент в нова сграда стъпка по стъпка.

Стъпка 1. Демонтаж на ненужни вътрешни стени (с изключение на носещи), изграждане на прегради, арки, капитални ниши и други архитектурни елементи.

Стъпка 2. Изпичане на стени, монтаж на кутии, полагане на кабели за ток, интернет, климатик.

Стъпка 3. Монтаж на отоплителни радиатори, полагане на водопроводни и канализационни тръби и други комуникации.

Стъпка 4. Смяна на дограма, входни и интериорни врати.

Стъпка 5. Изравняване на повърхностите на тавана и стените, замазка и запълване на пода. Ако планирате да увеличите комфорта на престоя си с помощта на звукоизолация, вътрешна топлоизолация и топъл под, трябва да направите това точно на този етап от ремонта на апартамент в нова сграда.

Стъпка 6. Монтаж на ВиК инсталации – вана, душ кабина или бокс, тоалетна и казанче, умивалник, монтаж на инсталация и хавлиен шкаф. Препоръчително е да монтирате мивка в кухнята на този етап само ако се планира тя да бъде свободностояща. Ако е в комплект с кухненски комплект, той се монтира едновременно с мебелите.

Стъпка 7. Окончателна подготовка на повърхностите за довършителни работи: мазилка, фугираща смес, шлайфане.

След като завършите изброените етапи на ремонт на апартамент в нова сграда без довършителни работи, грубият етап може да се счита за завършен.

Довършване на нови жилища

Етапи на ремонт на апартамент в нова сграда
Най-добре е да започнете с банята. Тук трябва да украсите таваните – обикновени или окачени, да покриете стените с плочки, гранитогрес, изкуствен или естествен камък или просто да ги боядисате. Подът се завършва последно, боядисват се отделни елементи, след което банята и тоалетната се затварят плътно, за да не прониква в тях строителен прах от други ремонтирани помещения.

Във всеки от тях е препоръчително да следвате същия алгоритъм на действия, разбира се, като вземете предвид определени характеристики и нюанси.

Започваме с предварително подготвен таван. Той може да бъде варосан, боядисан или покрит с тапети, или можете да го опънете гъвкаво или да инсталирате висящ гипсокартон или панелен декор. В последните два случая има смисъл незабавно да се хвърли светлина. Също така ще трябва да закрепите таванни первази около периметъра на стаята.

Да преминем към стените. Ние ги украсяваме с избрания довършителен материал. В кухнята допълнително монтираме престилка над работната зона. Ако е необходимо, ние организираме стенни ниши в стаите и коридора.

Следващият по ред е подът. Полагаме настилката и монтираме первазите. Ако покритието подлежи на допълнителна обработка, ние го боядисваме или отваряме с лак. Ако изберете текстилен материал, не забравяйте да го покриете, за да не абсорбира прах и миризми.

След завършване на повърхностите монтираме контакти и ключове, монтираме осветителни тела, вентилационни решетки, щори, подреждаме вградени мебели и свързваме домакински уреди, монтираме климатици.

Последният етап е общо почистване с цялостно измиване на всички повърхности, подреждане на останалите мебели и предмети от интериора.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  Най-доброто време за полагане на асфалт

Полезни съвети за начинаещи


В процеса на ремонт на апартамент, етапите и редът на работа в нова сграда трябва да следват принципа „отгоре надолу“. Тоест първо се прави тавана, след това стените и накрая пода. Първо се извършват горните комуникации, след това тези, разположени по-близо до пода. Първо се монтират висящи шкафове към стената, след което се монтират подови шкафове. И така нататък.

Ако сте закупили апартамент в нова панелна или тухлена сграда, има смисъл да извършите незабавно подготвителната работа и грубите довършителни работи, а довършителните работи да отложите за шест месеца или година. Факт е, че самата конструкция ще продължи да се свива известно време, макар и леко, просто поради характеристиките на материалите и строителната технология. И широко разпространената ремонтна дейност на вашите съседи ще го направи още по-забележимо. Така че е по-добре да завършите апартамента напълно, след като този процес приключи. В противен случай съществува риск от цепене на плочки, скъсване на тапети, напукване на паркетни дъски и други неприятности.

Етапът на груба обработка може да се извърши едновременно в целия апартамент. Но е по-добре да направите окончателни ремонти в София във всяка стая отделно. След завършване трябва да се отстрани, леките материали да се покрият с филм и вратите да се затворят плътно.

Използвайте фолиото и за вече монтирани нови водопроводни инсталации, домакински уреди и мебели. Може да се премахне само след пълно завършване на работата и общо почистване.

При извършване на ремонтни дейности се движете последователно от най-отдалечените стаи към входната врата.

Не позволявайте натрупването на строителни отпадъци – това може значително да усложни и забави работния процес. Изваждайте го редовно, когато се натрупа.

Ние описахме за вас всички етапи на ремонт на апартамент в нова сграда подробно и на най-разбираемия език. Надяваме се, че вече ще започнете да подреждате новия си дом без страх и объркване.

СВЪРЗАНИ ТЕМИ:  PR 3 dofollow линкче от форум
Оценка на публикацията
( No ratings yet )
Add a comment